Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « DZIWNE BIAŁE DROBINKI NA POWIERZCHNI I W GÓRNEJ TONI WODY
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: DZIWNE BIAŁE DROBINKI NA POWIERZCHNI I W GÓRNEJ TONI WODY  (Przeczytany 7282 razy)
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« : Grudzień 29, 2009, 12:54:45 »

Mam akwa 200L i filtr zewn Tetra EX700 (filtr działa już ponad pół roku od startu, był 2x przemywany w wodzie pobranej z akwarium, standard bez dodatkowych wkładów, jedynie zamiast biokulek też mam ceramikę). Poniżej pomiary patrametrów wody zmierzone testem paskowym JBL (dla temp. wody 27oC):

- NO3<10
- NO2=0
- GH>10
- KH=6
- pH=7,2
- PO4=0,4mg/l

Od jakiś 2 podmian wody (ostatnia 23.12.2009) na powierzchni wody pojawia mi się zawiesiona (jakby ktos rozpylił stary tynk/ zaschniete drobiny pyłu gipsu na powierzchni); takie też drobinki unoszą się w górnekj toni wody. prawdopodobnie dlatehgo obumiera mi Limnobium Gąbczaste (marnieje żółknie a liście sa płaskie i wiotkie jak mokry papier i toną w toni wody; korzenie "odpadły") - po podmianie wody i wyrzuceniu całkowicie obumarłych roślin reszta doszła do sibie ale po 3dniach z tą pozostałą częścią dzieje się to samo). Reszta roślin jako tako sie trzyma choc nie ukrywam że rosną wolniej (żabienice, bakopy, strzałki i nurzańce).Dodam że rybki (jak narazie) mają się znakomicie - jakieś tydzień temu z ikry wykluła się masa małych glonojadów w kawarium ogólnym (nire przenosiłem ikry do akwarium tarliskowego).
Stąd moje pytanie - co to może być? Czy w akwarium wytwarza się ta dziwna zaiesiona czy wlewam ją za każdym razem z woda do akwarium (do podmian używam odstanej  wody wowodciągowej z dodatkiem PG Safe Water).
Prosze o fachową porade i pomoc.

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Łukasz87
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Grudzień 29, 2009, 19:29:19 »

to są bakterie mam ten sam problem za mały ruch tafli pomaga wtedy silniejsze napowietrzanie raz za kilka dni albo zebranie tego butelką
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Grudzień 29, 2009, 19:30:06 »

Tak to co opisałeś to są początki powstawania kożucha bakteryjnego...

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Grudzień 29, 2009, 20:12:30 »

u mnie w akwa pojawiał się ten problem kilka krotnie.więc do swego filtra aquanel fan mini dodałem 10cm rurkę i mam po sprawie polecam Good !
Sepp
Zainteresowany
**

Born to own

« Odpowiedz #4 : Grudzień 29, 2009, 22:14:52 »

Tak to co opisałeś to są początki powstawania kożucha bakteryjnego...

Czyli pierwotniaczki.
http://media.photobucket.com/image/pierwotniaki%20akwarium/sachma_87/HPIM2429.jpg
http://img395.imageshack.us/img395/4572/aaa024fo9.jpg

Scio me nihil scire.  <3
Reno
Bywalec

Powrót do młodości...

« Odpowiedz #5 : Grudzień 30, 2009, 09:43:13 »

Hmmm ale dlaczegp dopiero teraz wyszły? Poza tym wodę mam krystalicznie czystą a te drobinki pływaja sobie w toni - wielkość na tyl eduża że widac je jako pojedyncze drobiny a nie "zamglenie" wody.

Moje akwarium: 200L Dorzecze Amazonki
Moje GG: 911966
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 02, 2010, 10:24:59 »

Kożuch bakteryjny, a zakwit pierwotniaków to jest zupełnie co innego!!!!!!!

A dlaczego teraz wyszły? no cóż bakterie rozwijają się cały czas... są akwaryści, którzy nigdy nie mają kożucha a jeszcze inni co tydzień go ściągają na to nie ma reguły Wink

Tu taj masz link do postu.... o tym cholerstwie chyba więcej nie da się napisać... niestety
http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/mozajka-na-wodzie/
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2010, 11:05:06 wysłane przez Thedevil » Zapisane

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 02, 2010, 12:09:01 »

Mi jeszcze jedna możliwa przyczyna przychodzi do głowy.
Mianowicie - uzdatniacze/ antychlory.

U mnie ostatnio pojawił się fioletowy (patrząc w odbijającym się świetle) cienki filmik.
Trochę jak plama benzyny na wodzie. Utrzymuje się od trzech tygodni mimo dość
silnego miejscowego ruchu wody.
Jego pojawienie się łaczę z użyciem dla uproszczenia uzdatniacza do częściowej
dolewki kranówki. Wcześniej go nie stosowałem.

P.S. Użyty kilka razy uzdatniacz to Antychlor Zooleka.

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: