Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetra Safe Start  (Przeczytany 11948 razy)
Tadeus
Bywalec

« : Styczeń 01, 2010, 22:21:46 »

Jestem po restarcie akwarium, które obecnie chodzi na dojrzałym filtrze i mimo zerowego azotynu mam pewne wątpliwości co do zdrowia ewentualnie wpuszczonych rybek. Dlatego zainteresowałem się starterami. Safe Start Tetry ma chyba najlepsze opinie, więc o nim sobie pogooglowałem.

Znalazłem ciekawy "mini-wywiad" z gościem z Tetry, który do informacji na butelce dodaje wiele szczegółów i kruczków.

Oto link do niego:

http://www.fishlore.com/fishforum/aquarium-nitrogen-cycle/58116-q-tetra-tetra-safestart.html

A tu pojedyncze, przetłumaczone fakty:

- W butelce są bakterie w ustabilizowanej pożywce amoniakowej
- Wszystkie zabiegi mające obniżyć amoniak w zbiorniku zabijają też pożywkę i w efekcie starter
- Starter zastosować należy w miarę wcześnie, gdy poziomy amoniaku nie są jeszcze toksyczne. Ewentualne, niekontrolowane duże dawki amoniaku, które mogą pojawić się w akwarium później są szkodliwe dla startera.
- Nie trzeba trzymać go w lodówce, choć ekstremalnie niskie i wysokie temperatury mogą mu zaszkodzić (40-80F)
- Mimo użycia startera poziom amoniaku i azotynów w akwarium może przez tydzień albo dwa wynosić 1.0 do 1.5. Według gościa z Tetry to poziom stresujący ale nieszkodliwy fizycznie dla ryb.
- W czasie działania TSS (tydzień-dwa) zaleca się nie robić podmian, chyba że z jakiegoś powodu parametry wyjdą poza 1,5
- Nie używać lamp UV, węgiel nie szkodzi.

Widać, że nie wszystko jest takie różowe jak na ulotce. No i poziomy azotynów powyżej 1 w obiegowej opinii raczej są szkodliwe Smiley

A tu wykres z mojego poprzedniego baniaka, w którym stosowałem TSS

*Drugiego dnia dojrzewania podalem bio starter Tetra Safe Start wedlug zalecanej dawki. (50ml na 60l)
** Zbiornik dojrzewal bez ryb, z roslinami i wlaczonym filtrem oczywiscie.
*** Dzien 0 to oczywiscie moment zalania zbiornika.

O dziwo poziom azotynu zgadza się z informacjami z wywiadu. Widać więc, że natychmiastowe zarybienie można wsadzić między bajki, chyba że chce się zaserwować rybom wątpliwie bezpieczne poziomy azotynów, ale wygląda na to, że magiczna buteleczka może przynajmniej przyspieszyć dojrzewanie. Nie rezygnowałbym przy tym jednak z testów, które dokładnie pokażą nam, "czy to już".

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2010, 22:34:56 wysłane przez Tadeus » Zapisane
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 02, 2010, 12:27:05 »

Ten sporządzony przez ciebie wykres to już trochę konkretów,
w przeciwieństwie do ulotki reklamowej.
Dla pełni szcześcia brakowałoby oczywiście wykresu porównawczego
- dojrzewanie zbiornika bez TSS.

Patrząc na wykres wychodzi nam pełny cykl około 15dni, czyli
dość szybko - nieco ponad 2 tygodnie. Zwykle przyjmuje się
5-6tygodni do zamnknięcia cyklu azotowego.
Ceną za to jest wysoki poziom amoniaku od samego początku,
bo wlewamy oprócz bakterii pożywkę amoniakową.

Akwarium i hydroponika
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #2 : Styczeń 02, 2010, 12:36:14 »

tam niema żadnych bakterii!

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Styczeń 02, 2010, 12:38:12 »

tam niema żadnych bakterii!
To można sprawdzić. Potrzebne są dwa identyczne baniaki do porównania dojrzewania.
Wcale bym się nie zdziwił, gdyby tak było, jak mówisz.  Cheesy
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Styczeń 02, 2010, 12:43:30 »

Mogą być tam nawet karmelowe cukierki - ważne by działało Smiley
Co do bakterii, to oczywiście standardowym argumentem jest to że tlenowe bakterie nie przeżyją w butelce, mimo odpowiedniej pożywki.
Może to i prawda - może nie. Uwierzę jak wytłumaczy mi to ktoś z odpowiednim wykształceniem i specjalizacją, ewentualnie po laboratoryjnych badaniach zawartości.
Nawet jeśli jest tam tylko odpowiednio złożona pożywka amonowa, która jest łatwiej przyswajalna dla bakterii i przez to przyspiesza ich mnożenie, to i tak nieźle.

gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Styczeń 02, 2010, 12:45:56 »

Jestem po restarcie akwarium, które obecnie chodzi na dojrzałym filtrze

Teraz dopiero ten szczegół zauważyłem!
W takim razie test jest niewiarygodny! Sad

A propo pożywki dla bakterii.
Chciałbym polecić bardzo dobrą, tanią i uniwersalną pożywkę stymulującą
rozwój sporej ilości organizmów - od bakterii przez zwięrzęta domowe nawet do człowieka.
Są nią - drożdże piwne - powaga!
Drożdże piwne często są dodawane do suchej karmy dla ryb w ilości kilku procent.
Jeśli ktoś ma jakieś zwierzę domowe to warto kupić same sproszkowane drożdże piwne
dla kota, psa, gołębi. Są one oczywiście nieczynne i jednocześnie łatwo rozpuszczają się
w wodzie w przeciwieństwie do suchej karmy dla ryb.
Można je regularnie dodawać do karmy zwierząt domowych a jednocześnie okazjonalnie
wykorzystać jako pożywkę do szybkiego rozwoju bakterii w akwarium.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2010, 13:11:12 wysłane przez gajo123 » Zapisane

Akwarium i hydroponika
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 02, 2010, 13:16:37 »

Wszystkie dane pochodzą ze starego akwarium, które dwa lata temu dojrzewało od zera tak jak jest na wykresie. Wykres też pochodzi z tamtych czasów Smiley

Do nowego (z dojrzałym filtrem)  jeszcze nic nie kupiłem.

A co do bakterii w środku. Cóż... zakładam, że to jakiś zmodyfikowany szczep. W końcu normalne nie są wrażliwe na toksyczne poziomy amoniaku, a ten jest. Może ten może przeżyć w butelce w pożywce?

Faktycznie przydałby się ostatecznie test z dwoma identycznymi, dojrzewającymi od zera zbiornikami ale wątpię byśmy taki zobaczyli Smiley
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Styczeń 02, 2010, 13:24:51 »

Bakterii może tam nie być, ale mogą też być i przeżyłyby. Przy słabych warunkach np. braku tlenu, bakterie przejdą w postać przetrwalnikową i tak występują nieczynne nawet kilkadziesiąt lat, by potem się "przebudzić".
Najprościej to przygotować sobie wiadro, wrzucić tam sporo słomy/trawy i zalać wodą, to napowietrzać z dwa tygodnie i starter gotowy.  Wink
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 02, 2010, 13:59:04 »

Z tego co się orientuję, to normalne bakterie nitryfikacyjne nie tworzą form przetrwalnikowych - stąd argumenty przeciwników starterów.
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Styczeń 02, 2010, 14:02:43 »

Z tego co się orientuję, to normalne bakterie nitryfikacyjne nie tworzą form przetrwalnikowych
Nie wierzę w taką wyjątkowość tych bakterii. Masz może jakieś źródło potwierdzające to?
My Sensi
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 02, 2010, 14:21:29 »

pozwolę sobie zacytować wypowiedź pana profesora chemii z innego forum:"Jednej rzeczy jestem już pewien. Bakterie heterotroficzne mogą tworzyć fromy przetrwalnikowe. A jak takich bakterii zbierze się koło miliona, to efekt już jest taki, jakby wsadzić chemoautotroficzne "prawdziwe" bakterie nitryfikacyjne w liczbie... jednej sztuki. "

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Styczeń 02, 2010, 15:05:03 »

Kolega rozmawiał kiedyś ze starszą Angielką w pociągu. Zapytał się, czemu ciągle się rozmawia o pogodzie. -Szanowny Panie, ale ona się tak często zmienia!

Ja też tak odpowiem. Jeśli nawet jest taka strata na bakteriach (w której skalę nie chce mi się wierzyć), to one jednak się rozmnażają i to bardzo szybko, a pożywkę już mają.
My Sensi
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 02, 2010, 15:09:47 »

równie dobrą pożywka jest kostka mrożonki
po użyciu tego preparatu też trzeba czekać 2 tygodnie to po co on?
i to nie jest strata na bakteriach tylko inne bakterie z tego wynika

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: