Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Jak zrobić dobre krewetkarium
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak zrobić dobre krewetkarium  (Przeczytany 18261 razy)
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« : Styczeń 02, 2010, 22:51:46 »

Mam pytanie, jak zrobić dobre krewetkarium, chodzi mi o jakieś gatunki roślin, typu krewetek, pokarm itd.
I ile L było by odpowiednie Wink I czy jeszcze coś szło by tam dodać, np. ryby i inne skorupiaki?
Mam na oko 5 gatunki krewetek.
Blue pearl
Crystal red
Red cherry
Yellow
Amano
Po tym jak mój rak umarł Cry Sad Planuje krewetkarium, więc prosze o odpowiedzi.

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2010, 00:15:50 »

Mam pytanie, jak zrobić dobre krewetkarium, chodzi mi o jakieś gatunki roślin, typu krewetek, pokarm itd.
I ile L było by odpowiednie Wink I czy jeszcze coś szło by tam dodać, np. ryby i inne skorupiaki?
Mam na oko 5 gatunki krewetek.
Blue pearl
Crystal red
Red cherry
Yellow
Amano
Po tym jak mój rak umarł Cry Sad Planuje krewetkarium, więc prosze o odpowiedzi.

Jeżeli tak lubisz raki to nie wiedze problemu abyś kupił sobie drugiego , ale jeżeli już nie chcesz raczków tylko krewetki to mam nadzieje że moje rady ci pomogą no to zacznijmy od początku a więc od wyboru odpowiedniego baniaka , jeżeli chcesz trzymać razem z krewetkami jakieś rybki to polecam zbiornik ok 50 l wtedy będziesz miał wiele kombinacji fauny do kupienia , wraz z z mniejszą ilością litrów maleje także liczba krewetek a takży liczba gatunków ryb do kupienia.Więc tak jeżeli zdecydowałeś się już na zbiornik ok 50 l to rośliny jakie powinieneś kupić to głównie mchy a także inne gatunki roślin drobnolistnych do tego kilka jakiś gałęzi lub korzeń , teraz oczywiście trzeba kupić jakiś filtr najlepiej kaskadowy lub mały wewnętrzny jeśli zdecydujesz się na filtr bez dodatkowego napowietrzania to powinieneś kupić kamień napowietrzający ponieważ krewetki są bardzo wrażliwe na małą ilość tlenu w wodzie , oczywiście do tego grzałka i inne przyrządy niezbędne do hodowli ryb i ogólnie stworzeń akwariowych(ale to chyba oczywiste).Jeżeli masz już to wszystko to czekasz ok 3 tygodni aż akwarium dojrzeje(też oczywiste) a potem możesz brać się za kompletowanie obsady jeżeli chcesz jakieś ryby to masz dosyć szeroki wybór(jak na krewetkarium) są to neony,bystrzyki,gupiki,zmienniaki plamiste,drobnoustki i inne małe rybki , jeżeli zdecydowałeś się na jeden gatunek ryb lub zrezygnowałeś z nich to pora przejść do kupna krewetek i tu decyzja należy do ciebie aby pomóc ci w wyborze napisze ci tabelke:
[10bardzo łatwa-1 bardzo trudna]
                             łatwoś hodowli                     cena                 rozmiar      
Crystal Red                           2                               10-25zł                 2,5-3,5cm                
Biene                                   2                               10-25zł                2,5-3,5cm
White Pearl/yellow                   5                               3-5zł                  2-2,5cm
Fire red                                8                                 3-5zł                   2-3cm  
Red Nose                            4,5                               10zł                    3,5-4,5cm
Hummel                               6,5                               7-10zł                 2-2,5cm
Amano                                 10                                7zł                      4cm
Babulti                                  8                                 3-5zł                    3,5-4cm

jeżeli czujesz się na siłach to możesz trzymac CR czy Biene jeżeli nie kup raczej Fire red i Amano ale to twoja decyzja tylko pamiętaj o tym aby nie kupować krewetek które się ze sobą krzyżują.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 00:22:30 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Krab
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2010, 01:27:48 »

Bardzo diękuje za tą wiadomość, bardzo mi pomogła. Jednak ja nie mieszkam w polsce tylko irlandii, więc zmienie sobie koszta tych krewetek na funty Wink Mam 64L puste w pokoju więc to napewno starczy Cheesy Widze że Amano jest bardzo łatwe, i nie drogie ( £1.50 )
Ale też trochę nie kolorowe Undecided Filtr mam, i kamien też Cool Jedynie czeba kupić rośliny, mech, ryby i oczywiście, krewetki Smiley Narazie w sklepach jest Red cherry i Crystal red. Jeszcze raz diękuje za odpowiedź i tabelke, a raków nie ma już w sklepach, jedynie jeszcze w Belfascie. Ale jednak jeżeli ich nie bedzie, to jedyne wyjśćie bedzie kupno krewetek, albo kraba. Ale kraba też raczej nie ma w pobliżu Newtownabbey albo Belfastu. A krewetek nie bedę krzyżować, nie chce mutanta w moim akwarium. Jednak może się to opłaci Grin Odkryje nowy gatunek krewetki Wink Jeszcze pszemyśle to z rakiem, pszeciesz mam jeszcze 15L. Boje się jednak że Ampularia mi się na roślinkach zaczepi w czasie kupna i bedę miał inwazje Grin Pozdrawiam. Good !
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 01:35:40 wysłane przez kraby1 » Zapisane

Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2010, 11:19:34 »

Słyszałam, ze Amano lubia mięsko. Potrafią złapać krewetke mniejszego gatunku i wyjeść jej jajeczka zewcem prosto w pod tyłka. Myśle ze dokarmianie mieskiem by ograniczyło takie zapędy.

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
Bizonq
Zainteresowany
**

http://www.ultrasonline.com/ref/swiniaq/

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2010, 12:51:14 »

Ja myśle że 25l korzeń dużo roślin drobno listnych i np blue pearl lub red cristal i piasek

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2010, 19:49:02 »

Słyszałam, ze Amano lubia mięsko. Potrafią złapać krewetke mniejszego gatunku i wyjeść jej jajeczka zewcem prosto w pod tyłka. Myśle ze dokarmianie mieskiem by ograniczyło takie zapędy.

Głupota , wiele razy hodowałem amano z mniejszymi krewetkami karłowatymi i absolutnie nie przejawiały żadnej agresji.Co Prawda to prawda , lubią mięsko ale jeśli już jedzą jakieś ryby(czy krewetki) to tylko martwe , te krewetki bardzo lubią padlinę.
haute tension
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 07, 2010, 22:59:54 »

każda krewetka czy to rc czy cr czy amano lub jakakolwiek inna zaopiekuje się swoim martwym współmieszkańcem (wiem to po swoich )oczyszczajac w ten sposób zbiornik od rozkładajacej się padliny  i dobrze powoduje to iz nie musimy siedziec cały czs z nosem przy szybie i obserwowac czy na 200 czy 500 krewetek przypadkiem jakas nie padla by natychmiast ja wylawiac . Dobrym sposobem jest trzymanie z krewetkami slimaków helenek one uwijaja sie z umżykami raz dwa .kraby1 nie musisz obawiac sie o inwazje ampularii w krewetkarium to slimak ktory sklada kokony na powierzchni wody mozna kontrolowac jego rozród przez usuwanie ich ,aby sie wykluły to nie jest wdrew pozorom taka prosta sprawa (wiem bo mam Smiley)

akwa 50 l - crystal red
akwa 50 l - crystal black
akwa 40 l - crystal red -selekcja
akwa 80 l - red cherry
akwa 250 l- pyszczaki  Malawi labidochromis yellow
sezonowo hobbystycznie przekopnica  australijska  Smiley
Krab
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 07, 2010, 23:29:39 »

.kraby1 nie musisz obawiac sie o inwazje ampularii w krewetkarium to slimak ktory sklada kokony na powierzchni wody mozna kontrolowac jego rozród przez usuwanie ich ,aby sie wykluły to nie jest wdrew pozorom taka prosta sprawa (wiem bo mam Smiley)

Aha, to bardzo dobrze. Ciesze się.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: