Mam pytanie, jak zrobić dobre krewetkarium, chodzi mi o jakieś gatunki roślin, typu krewetek, pokarm itd.
I ile L było by odpowiednie
I czy jeszcze coś szło by tam dodać, np. ryby i inne skorupiaki?
Mam na oko 5 gatunki krewetek.
Blue pearlCrystal redRed cherryYellowAmanoPo tym jak mój rak umarł
Planuje krewetkarium, więc prosze o odpowiedzi.
Jeżeli tak lubisz raki to nie wiedze problemu abyś kupił sobie drugiego , ale jeżeli już nie chcesz raczków tylko krewetki to mam nadzieje że moje rady ci pomogą no to zacznijmy od początku a więc od wyboru odpowiedniego baniaka , jeżeli chcesz trzymać razem z krewetkami jakieś rybki to polecam zbiornik ok 50 l wtedy będziesz miał wiele kombinacji fauny do kupienia , wraz z z mniejszą ilością litrów maleje także liczba krewetek a takży liczba gatunków ryb do kupienia.Więc tak jeżeli zdecydowałeś się już na zbiornik ok 50 l to rośliny jakie powinieneś kupić to głównie mchy a także inne gatunki roślin drobnolistnych do tego kilka jakiś gałęzi lub korzeń , teraz oczywiście trzeba kupić jakiś filtr najlepiej kaskadowy lub mały wewnętrzny jeśli zdecydujesz się na filtr bez dodatkowego napowietrzania to powinieneś kupić kamień napowietrzający ponieważ krewetki są bardzo wrażliwe na małą ilość tlenu w wodzie , oczywiście do tego grzałka i inne przyrządy niezbędne do hodowli ryb i ogólnie stworzeń akwariowych(ale to chyba oczywiste).Jeżeli masz już to wszystko to czekasz ok 3 tygodni aż akwarium dojrzeje(też oczywiste) a potem możesz brać się za kompletowanie obsady jeżeli chcesz jakieś ryby to masz dosyć szeroki wybór(jak na krewetkarium) są to neony,bystrzyki,gupiki,zmienniaki plamiste,drobnoustki i inne małe rybki , jeżeli zdecydowałeś się na jeden gatunek ryb lub zrezygnowałeś z nich to pora przejść do kupna krewetek i tu decyzja należy do ciebie aby pomóc ci w wyborze napisze ci tabelke:
[10bardzo łatwa-1 bardzo trudna]
łatwoś hodowli cena rozmiar Crystal Red 2 10-25zł 2,5-3,5cm
Biene 2 10-25zł 2,5-3,5cm
White Pearl/yellow 5 3-5zł 2-2,5cm
Fire red 8 3-5zł 2-3cm
Red Nose 4,5 10zł 3,5-4,5cm
Hummel 6,5 7-10zł 2-2,5cm
Amano 10 7zł 4cm
Babulti 8 3-5zł 3,5-4cm
jeżeli czujesz się na siłach to możesz trzymac CR czy Biene jeżeli nie kup raczej Fire red i Amano ale to twoja decyzja tylko pamiętaj o tym aby nie kupować krewetek które się ze sobą krzyżują.