Dalien
Zainteresowany
|
|
« : Styczeń 03, 2010, 11:12:32 » |
|
Witam wszystkich serdecznie! Jest to moje pierwsze w życiu akwarium (Nie licząc dziecięcych fantazji) i jest cały czas rozwijane i modyfikowane, jeszcze nie wszystko jest na ukończeniu jednak zostanie zrobione w najbliższym czasie. Akwarium 220l 170x45x30 robione na zamówienie Oświetlenie 4x24W Przód 2x Sylvania Luxlineplus 865 Tył 2x Sylvania Luxlineplus 830 - 12h/24 Filtracja Aquael Unimax250 Wkłady od góry - Gąbka, Zeolit + Gąbka, Ceramika, Ceramika Grzałka aquael wewnętrzna 300W Temperatura - 26C Podłoże - Substrat JBL + Bazalt Parametrów wody jeszcze nie mierzyłem. Szafka pod akwarium robiona własnoręcznie, stal + sklejka (jeszcze nie jest gotowa w 100%), pokrywa podobnie lecz jeszcze jest w fazie produkcji, jak na razie prowizoryczna pokrywa ze sklejki i czterech uchwytów. Tło jednobarwne na tył, czarne. Obsada 6x Gurami Mozaikowe 10x Razbora klinowa Karmienie Ovovit Biovit Szklarka Ochotka Wodzeń Dafnia Rośliny - Aktualnie 3x Anubias Nana Anubias Bonsai Vallisneria spiralis Limnophila sessiliflora Echinodorus maior Lobelia cardinalis Cryptocoryne wendtii Cryptocoryne rubella Podaję K2so4 Ozdoby - 3x korzeń. Niestety przez zagapienie się lekko wyschły i nie chciały dobrze ulokować się na dnie przez co chwilowo dociążone są kamieniami, niedługo znikną. 11.01.2010 http://img19.imageshack.us/img19/2286/caez.jpghttp://img64.imageshack.us/img64/6075/dsc0004y.jpghttp://img63.imageshack.us/img63/681/dsc0003g.jpgPozdrawiam, proszę o oceny, porady.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 16:34:12 wysłane przez Dalien »
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2010, 11:28:22 » |
|
A co tu oceniac w tej chwili ? -fajny mebel Mozesz napisac cos o podlozu ? -piszesz ,ze czarny bazalt ....gdzie ? i troche za niskie
|
|
|
|
|
|
|
Tadeus
|
|
« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2010, 11:32:51 » |
|
Świetne wymiary zbiornika. Przez niską wysokość łatwo da się naświetlić i wielka powierzchnia dna na rewiry dla ewentualnych przydennych - choć te wolą piasek albo coś, czym się nie potną. Ile W mają te świetlówki, bo chyba nie dla wszystkich podałeś dane? Szkło ma wielki potencjał, czekam na następne zdjęcia
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2010, 11:40:43 » |
|
Troche więcej roślin dorzuć do akwarium i będzie super już mi się podoba Powodzenia
|
|
|
|
|
|
|
Dalien
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2010, 11:49:22 » |
|
Świetlówki maja 24W - umknęło Ci;)
Roślinki są w planach - czekam tylko na dostawę poświąteczną do mojego akwarystycznego - dojdzie z pewnością kilka bonsai oraz wyższe roślinki.
Owlman, na spodzie 3cm substratu JBL nad tym... właśnie czarny bazalt, może nie jest czarny ale to przez wysokość zbiornika łatwo go oświetlić i wygląda teraz bardziej szaro niż czarno.
|
|
|
|
|
|
|
owlman
|
|
« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2010, 11:52:24 » |
|
to moze zapodaj link bezposredni do wiekszej foty
|
|
|
|
|
|
|
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2010, 12:07:19 » |
|
dojdzie z pewnością kilka bonsai
te bonsai do wody? bo sam za takimi szaleje szukam i szukam i nie moge znalezc....
|
|
|
|
|
|
|
Dalien
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2010, 12:10:37 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 12:14:35 wysłane przez Dalien »
|
|
|
|
|
Leśny
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2010, 12:30:03 » |
|
Coś mi się wydaje,że akwarium jest bardzo świeże a już rybki w nim pływają zdecydowanie za mało podłoża,no i roślin,ale widze że piszesz że będzie znacznie więcej,tylko radzę się pospieszyć z tym,bo mogą być problemy z glonami
|
|
|
|
|
|
|
Dalien
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2010, 12:41:41 » |
|
Wpuszczone były po 11 dniach od zalania, może wcześnie ale zrobiło mi się żal tych gurami stłoczonych w liczbie setki w małym szklanym więzieniu;) Jak je wpuściłem, pięknie się wybarwiły (w sklepie były praktycznie srebrne bez koloru) więc wnioskuję że jest im dobrze, do tego żarłoczne i szybko rosną, raczej wszystko gra.
Roślinki dołożę środa - czwartek, zależy jak szybko dostawca podwiezie roślinki do sklepu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 12:43:25 wysłane przez Dalien »
|
|
|
|
|
Brutus
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2010, 12:52:42 » |
|
Witam, akwarium dobrze się zapowiada, póki co podejrzewam, że gdy zrobisz testy to czeka Cię duża podmiana- nie masz roślin, filtr stosunkow świeży (nie piszesz nic o biostaterze) więc pojawi się NO2 może nawet NH4- mam nadzieję, że duży litraż rozcieńczy te szkodliwe związki. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec
Cave hominem
|
|
« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2010, 13:00:54 » |
|
Nieźle się zapowiada. Jakie jeszcze planujesz rybcie? Coś w stronę azji, czy gurami będą jedyne z tego kontynentu? Tak jak już moi poprzednicy stwierdzili - daj więcej roślinek i żwirku. I co najważniejsze powinieneś bardziej urozmaicić rybciom papu, bo dwa rodzaje to stanowczo za mało.
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
Dalien
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2010, 13:11:56 » |
|
Stanowczo Azja, jednak jak na razie się wstrzymam z nowymi rybkami. Jakie pokarmy jeszcze proponujesz?
Mam szczerą nadzieję że nie będzie dużych problemów ze szkodliwymi związkami, lecz dopiero się uczę - każda wpadka to będzie dobra lekcja;) W każdym razie nie ma się co zrażać.
Dziękuję wszystkim za cenne porady!
|
|
|
|
|
|
|
Esmi
Bywalec
Cave hominem
|
|
« Odpowiedz #13 : Styczeń 03, 2010, 13:44:52 » |
|
Stanowczo Azja, jednak jak na razie się wstrzymam z nowymi rybkami. Jakie pokarmy jeszcze proponujesz? Też lubię Azję czekam tylko na sposobność założenia większego akwa. Jeśli chodzi o pokarmy to napiszę jakie sama stosuję dla mojego bojka i stadka razborek: (Hikari) Betta Bio-Gold, (Tetra) Pro Vegetable, Min, (Sera) GVG-mix, (Tropical) Bio-vit, Ichtio-vit, Spirulina forte 36%, D-Allio Plus, Dafnia, mrożony i żywy wodzień, mrożona ikra i larwa czarnego komara i już Trochę dużo, ale z czasem się uzbierało, no i rybki mają codziennie inne menu Karmię dwa razy dziennie. Mam szczerą nadzieję że nie będzie dużych problemów ze szkodliwymi związkami, No i właśnie dlatego - dużo roślinek, żeby pożarły to co szkodliwe. Ja parę dni temu zrobiłam wielką czystkę w swoim akwa i posadziłam prawie wszystko praktycznie od nowa, niby gęsto ale jeszcze nie wyrośnięte i od razu skoczył mi fosfor i trochę azotany.
|
|
|
|
Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
|
|
|
lwica79
|
|
« Odpowiedz #14 : Styczeń 03, 2010, 14:22:38 » |
|
Pięknie się rozpoczyna . Przyjemnie patrzeć na rybki które mają taki raj dla siebie - tyle przestrzeni. Plany brzmią ciekawie. A czy te świetlówki wystarczą by utrzymać roślinki przy życiu? Podobno minimum to 0,5W na litr wody... czyli u Ciebie powinno być około 100W , chociaż ze względu na wysokość akwa i niezbyt wymagające roslinki może i 80W by styknęło. Planujesz zostać przy tych 50ciu W?
|
|
|
|
|
|
|
|