Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [220l] Początki przygody akwarystycznej by Dalien
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: [220l] Początki przygody akwarystycznej by Dalien  (Przeczytany 4176 razy)
Dalien
Zainteresowany
**

« : Styczeń 03, 2010, 11:12:32 »

Witam wszystkich serdecznie!

Jest to moje pierwsze w życiu akwarium (Nie licząc dziecięcych fantazji) i jest cały czas rozwijane i modyfikowane, jeszcze nie wszystko jest na ukończeniu jednak zostanie zrobione w najbliższym czasie.

Akwarium 220l 170x45x30 robione na zamówienie
Oświetlenie 4x24W Przód 2x Sylvania Luxlineplus 865 Tył 2x Sylvania Luxlineplus 830 - 12h/24
Filtracja Aquael Unimax250 Wkłady od góry - Gąbka, Zeolit + Gąbka, Ceramika, Ceramika
Grzałka aquael wewnętrzna 300W
Temperatura - 26C
Podłoże - Substrat JBL + Bazalt

Parametrów wody jeszcze nie mierzyłem.

Szafka pod akwarium robiona własnoręcznie, stal + sklejka (jeszcze nie jest gotowa w 100%), pokrywa podobnie lecz jeszcze jest w fazie produkcji, jak na razie prowizoryczna pokrywa ze sklejki i czterech uchwytów. Tło jednobarwne na tył, czarne.
Obsada
6x Gurami Mozaikowe
10x Razbora klinowa

Karmienie
Ovovit
Biovit
Szklarka
Ochotka
Wodzeń
Dafnia

Rośliny - Aktualnie
3x Anubias Nana
Anubias Bonsai
Vallisneria spiralis
Limnophila sessiliflora
Echinodorus maior
Lobelia cardinalis
Cryptocoryne wendtii
Cryptocoryne rubella

Podaję K2so4

Ozdoby - 3x korzeń. Niestety przez zagapienie się lekko wyschły i nie chciały dobrze ulokować się na dnie przez co chwilowo dociążone są kamieniami, niedługo znikną.

11.01.2010

http://img19.imageshack.us/img19/2286/caez.jpg

http://img64.imageshack.us/img64/6075/dsc0004y.jpg

http://img63.imageshack.us/img63/681/dsc0003g.jpg
Pozdrawiam, proszę o oceny, porady.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 16:34:12 wysłane przez Dalien » Zapisane

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2010, 11:28:22 »

A co tu oceniac w tej chwili ? -fajny mebel
Mozesz napisac cos o podlozu ? -piszesz ,ze czarny bazalt ....gdzie ? i troche za niskie
Tadeus
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2010, 11:32:51 »

Świetne wymiary zbiornika. Przez niską wysokość łatwo da się naświetlić i wielka powierzchnia dna na rewiry dla ewentualnych przydennych - choć te wolą piasek albo coś, czym się nie potną. Ile W mają te świetlówki, bo chyba nie dla wszystkich podałeś dane?

Szkło ma wielki potencjał, czekam na następne zdjęcia Smiley
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 03, 2010, 11:40:43 »

Troche więcej roślin dorzuć do akwarium i będzie super Wink już mi się podoba Powodzenia Good !

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 03, 2010, 11:49:22 »

Świetlówki maja 24W - umknęło Ci;)

Roślinki są w planach - czekam tylko na dostawę poświąteczną do mojego akwarystycznego - dojdzie z pewnością kilka bonsai oraz wyższe roślinki.

Owlman, na spodzie 3cm substratu JBL nad tym... właśnie czarny bazalt, może nie jest czarny ale to przez wysokość zbiornika łatwo go oświetlić i wygląda teraz bardziej szaro niż czarno.

owlman
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 03, 2010, 11:52:24 »

to moze zapodaj link bezposredni do wiekszej foty
Damianos115
KULE PRECZ !
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 03, 2010, 12:07:19 »

dojdzie z pewnością kilka bonsai

te bonsai do wody? bo sam za takimi szaleje szukam i szukam i nie moge znalezc....

Akwarium 54l
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/damianos115-54l-aktualizacja-21-05-2009-!!!/

15xNeon Innesa
1xBojownik
1xKirysek Panda ( Planowo 5)
0xOtosek ( Planowo 5)
0xRed Cherry ( Planowo 10-15)
Pozdrawiam Damian
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 03, 2010, 12:10:37 »

Anubias minima bonsai Wink

Duże zdjęcie: http://img199.imageshack.us/img199/8897/akwa012.jpg
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 12:14:35 wysłane przez Dalien » Zapisane

Leśny
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 03, 2010, 12:30:03 »

Coś mi się wydaje,że akwarium jest bardzo świeże a już rybki w nim pływają  Huh zdecydowanie za mało podłoża,no i roślin,ale widze że piszesz że będzie znacznie więcej,tylko radzę się pospieszyć z tym,bo mogą być problemy z glonami  Wink

Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 03, 2010, 12:41:41 »

Wpuszczone były po 11 dniach od zalania, może wcześnie ale zrobiło mi się żal tych gurami stłoczonych w liczbie setki w małym szklanym więzieniu;) Jak je wpuściłem, pięknie się wybarwiły (w sklepie były praktycznie srebrne bez koloru) więc wnioskuję że jest im dobrze, do tego żarłoczne i szybko rosną, raczej wszystko gra.

Roślinki dołożę środa - czwartek, zależy jak szybko dostawca podwiezie roślinki do sklepu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 12:43:25 wysłane przez Dalien » Zapisane

Brutus
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 03, 2010, 12:52:42 »

Witam, akwarium dobrze się zapowiada, póki co podejrzewam, że gdy zrobisz testy to czeka Cię duża podmiana- nie masz roślin, filtr stosunkow świeży (nie piszesz nic o biostaterze) więc pojawi się NO2 może nawet NH4- mam nadzieję, że duży litraż rozcieńczy te szkodliwe związki. Pozdrawiam
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #11 : Styczeń 03, 2010, 13:00:54 »

Nieźle się zapowiada. Jakie jeszcze planujesz rybcie? Coś w stronę azji, czy gurami będą jedyne z tego kontynentu? Tak jak już moi poprzednicy stwierdzili - daj więcej roślinek i żwirku. I co najważniejsze powinieneś bardziej urozmaicić rybciom papu, bo dwa rodzaje to stanowczo za mało.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #12 : Styczeń 03, 2010, 13:11:56 »

Stanowczo Azja, jednak jak na razie się wstrzymam z nowymi rybkami. Jakie pokarmy jeszcze proponujesz?

Mam szczerą nadzieję że nie będzie dużych problemów ze szkodliwymi związkami, lecz dopiero się uczę - każda wpadka to będzie dobra lekcja;) W każdym razie nie ma się co zrażać.

Dziękuję wszystkim za cenne porady!

Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #13 : Styczeń 03, 2010, 13:44:52 »

Stanowczo Azja, jednak jak na razie się wstrzymam z nowymi rybkami. Jakie pokarmy jeszcze proponujesz?
Też lubię Azję Wink czekam tylko na sposobność założenia większego akwa.
Jeśli chodzi o pokarmy to napiszę jakie sama stosuję dla mojego bojka i stadka razborek: (Hikari) Betta Bio-Gold, (Tetra) Pro Vegetable, Min, (Sera) GVG-mix, (Tropical) Bio-vit, Ichtio-vit, Spirulina forte 36%, D-Allio Plus, Dafnia, mrożony i żywy wodzień, mrożona ikra i larwa czarnego komara i już Smiley Trochę dużo, ale z czasem się uzbierało, no i rybki mają codziennie inne menu Wink Karmię dwa razy dziennie.
Mam szczerą nadzieję że nie będzie dużych problemów ze szkodliwymi związkami,
No i właśnie dlatego - dużo roślinek, żeby pożarły to co szkodliwe.
Ja parę dni temu zrobiłam wielką czystkę w swoim akwa i posadziłam prawie wszystko praktycznie od nowa, niby gęsto ale jeszcze nie wyrośnięte i od razu skoczył mi fosfor i trochę azotany.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 03, 2010, 14:22:38 »

Pięknie się rozpoczyna Smiley . Przyjemnie patrzeć na rybki które mają taki raj dla siebie Smiley - tyle przestrzeni. Plany brzmią ciekawie. A czy te świetlówki wystarczą by utrzymać roślinki przy życiu? Podobno minimum to 0,5W na litr wody... czyli u Ciebie powinno być około 100W , chociaż ze względu na wysokość akwa i niezbyt wymagające roslinki może i 80W by styknęło. Planujesz zostać przy tych 50ciu W?

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: