Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Zamiana filtra.  (Przeczytany 1036 razy)
mała***
Nowy
*

« : Styczeń 03, 2010, 11:22:39 »

Witam ,mam filtr wewnętrzny chcę go zamienić na zewnętrzny Eheim 2213 z wkładami Bio.Czy te filtry muszą przez jakiś czas razem chodzić ,czy wystarczy podłączyć sam zewnętrzny ??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2010, 11:37:30 wysłane przez mała*** » Zapisane
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Styczeń 03, 2010, 14:48:37 »

Jeżeli masz już w akwarium jeden filtr, który pracuje juz od jakiegoś czasu to ma w sobie on już pożyteczne bakterie. Musisz uruchomić kubełek tak, aby pracował razem z tym filtrem wewnętrznym przez około 3tyg. Po tym okresie w kubełku będą już odpowiednie szczepy bakterii i będziesz mogła odłączyć i wyciągnąć filtr wewnętrznym.
mała***
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 03, 2010, 15:45:31 »

Dzięki
kazikzkzk
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2010, 16:15:41 »

Witam ,mam filtr wewnętrzny chcę go zamienić na zewnętrzny Eheim 2213 z wkładami Bio.Czy te filtry muszą przez jakiś czas razem chodzić ,czy wystarczy podłączyć sam zewnętrzny ??
powinny chodzić przez ok 3 tyg. razem,tak jak napisał przedmówca,ale szybszą i prostszą metodą będzie zakup bakterii którymi zalewa się gąbki we filtrze..sposób na 5+ Smiley
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 27, 2010, 14:20:05 »

Nie wiem czy ten wątek to nie jakiś odgrzewany kotlet, ale napiszę.

Bakterie ze sklepu to zdecydowanie nie jest sposób na 5+ tylko raczej na 3-. Skuteczność kolonizowania preparatami bakteryjnymi jest, jak wynika z mojego skromnego doświadczania, nikła. Jeżeli masz ustabilizowane akwarium i możliwość pracy dwóch filtrów to powinny zdecydowanie chodzić dwa filtry razem. Jak nie 3 tygodnie to może trochę krócej, bo biby bakterie nitryfikacyjne są również w podłożu czy w wodzie, ale nie ma lepszego sposobu.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: