Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « Jak długo zmętnienie wody ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak długo zmętnienie wody ?  (Przeczytany 17886 razy)
Moby Dick
Nowy
*

« : Styczeń 04, 2010, 12:37:12 »

Witam !! jak myslicie , jak długo będzie się utrzymywać mętna woda w moim akwarium 200 l 100x40x50 do którego włożyłem :
1 / 15 litrów Tropica Plant Substrate
2 / 8 litrów MHK Filtus
3 / jakieś 15-20 kg . standardowego żwirku akwarystycznego / 8 torebek po 1,7 dm3 pojemności / ze sklepu .

Kolejność układania od spodu w kolejności wyliczenia powyżej . Oprócz Tropica Plant wszystko solennie wielokrotnie wypłukane . Zwir nawet wygotowany . Syf leciał na początku straszny , potem woda już była czysta . Zbiornik zalany co prawda dopiero 2 dni temu , ale poziom zmętnienia się nie zmniejsza . Co ciekawe funkcjonowanie filtra jakby zwiekszalo zmetnienie .Filtr JBL e 900 Co o tym myslicie , jak dlugo woda bedzie metna ,prosze o odpowiedź
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 04, 2010, 13:10:42 »

Jak dla mnie to woda po dwóch dniach od zalania powinna już się robić krystalicznie czysta... nie wiem co jest. Może ten Filtus zdarza się, że ludzie narzekają na niego

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
Moby Dick
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 04, 2010, 13:24:29 »

A czy jest do filtra tego co mam JBL e 900 jakiś wkład co jest w stanie wyfiltrować wodę na kryształ ? A może coś domowym sposobem dołożyć do wkładów żeby osiągnąć czystą wodę ?
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 04, 2010, 13:41:41 »

Zmetnienie moze znikac nawet tydzien, wiec badz cierpliwy...
Moby Dick
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2010, 13:51:21 »

Ja to mogę próbować , gorzej z dziećmi !! Trudno im to wytłumaczyć , stąd moje pytanie . W zbiornku nie ma jescze nic roślinnego , dolałem tylko wczoraj Biotopolu do uzdatnienia . Nie dałem jescze nawet Denitrolu i nie wystartowałem  biologicznie filtra patrząc na te zmętnienie . Zastanawiam się , czy już teraz dodać Denitrol i filterstart do filtra , czy jescze niech pofiltruje trochę / 1 lud 2 dni / wodę , a potem go DOKŁADNIE przepłukać i dodać Denitrol i filterstart . Wszystko jest absolutnie nowe , nie używane dotąd w żadnym akwarium  . Co myślicie ? Jak zrobić lepiej ?
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #5 : Styczeń 04, 2010, 13:58:54 »

Za dużo dziwnych nazw. Rozwiązaniem jest kupa, trawa, ziemia...  Grin Może przesadzam, ale wszystko tam jest.
Trzeba trochę nabrudzić, żeby w akwarium miały na czymś się hodować bakterie, inaczej wlewanie litrów czarodziejskich płynów nie ma sensu.
A uzdatniacz po co? Odstawić wodę na dobę i to wystarcza,a jeżeli nie wystarcza, to taka woda się nie nadaje do akwarium.
Mętną wodę i inne problemy pojawiające się na początku trzeba przejść.
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 04, 2010, 14:04:39 »

Mogles nie lać tyle chemii - nie lej już, tylko posadź tam rosliny, po kilku dniach wpuść jakąś jedną rybke - ona tam narobi odchodów itp, zaczną sie procesy chemiczne jak to w zyciu bywa i juz powoli dzieci beda sie cieszyc a akwarium bedzie dojrzewało kolejne dni
Moby Dick
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 04, 2010, 14:28:50 »

No ale przecież ja dodałem tylko Biotopol czyli uzdatniacz i to zgodnie z instrukcją . Wcześniej przed dodaniem oraz po dodaniu poziom zmętnienia jest taki sam , więc to nie to ! Inne rzeczy zastanawiam się czy teraz dodawać . Rozumiem , że Denitrolu nie używacie , jest " be" , tak ?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 04, 2010, 14:49:59 »

No ale przecież ja dodałem tylko Biotopol czyli uzdatniacz i to zgodnie z instrukcją . Wcześniej przed dodaniem oraz po dodaniu poziom zmętnienia jest taki sam , więc to nie to ! Inne rzeczy zastanawiam się czy teraz dodawać . Rozumiem , że Denitrolu nie używacie , jest " be" , tak ?

Przeszukałem strony na temat składu Biotopolu i nic konkretnego nie znalazłem, ale według opisu producenta on robi wszystko, łącznie z ochroną błon śluzowych i witaminami. Jak kontrolować coś, czego nawet składu nie znamy?  Roll Eyes
Nie dodawaj nic takiego, nie z tego powodu, że jest "be", tylko z innych powodów:
- nie znamy składu,
- wyjałowimy akwarium i nie będziemy wiedzieć czego nie ma w wodzie,
- trzeba będzie robić badnia, mocno się głowić i dodawać różne składniki, zamiast cieszyć się z tego, że mamy akwarium.

Nie warto dawać się nabierać przez różnych producentów od "formuł".
Co robić, powiedział już Lucky. A najlepiej dodatkowo daj pod żwir ziemię, to przez rok nie będzie problemów z nawożeniem i innym czarowaniem.

Ps.
Fakt, było odstępstwo od tematu.  Cheesy
Zależy kiedy, raz był to tydzień, raz kilka dni, a przy pobraniu wody i podłoża z innego akwarium wcale nie było.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2010, 15:34:01 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
Moby Dick
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 04, 2010, 15:20:07 »

Ciekawi mnie czy wszyscy tak myslą , że Biotopol wyjałowi akwarium i czy wszyscy mają takie  złe zdanie na temat " chemii startowej " Napisałem jednak , że po dodaniu Biotopolu nic się nie zmieniło w poziomie zmętnienia . CZYLI NIE BIOTOPOL JEST PRZYCZYNĄ .Ani nie pomógł , ani nie zaszkodził . Prosilem o Wasze doświadczenia po jakim okresie czasu woda po pierwszy napełnieniu powinna się wyklarować . Chodzi mi nie o teorię , tylko o praktyczne obserwacje . Dyskusjia na temat używania rożnych środków jest pewnie jałowa .  Pewnie ilu akwarystów , tyle zdań plus jedno dodatkowo . Jak długo " klarowały" się wam zbiorniki po pierwszym nalaniu wody ?
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 04, 2010, 15:52:59 »

Powiem Ci tak jak powyzej - zmetnienie znika różnia - kolega zakladal akwarium i mial mętną wode przez okolo ydzien - podloze mial żwir, ja teraz - 30 grudnia - zalalem nowe akwarium z podlozem substratowym - i zmetnienie mam do dzisiaj czyli juz 6 dni i patrząc na wode - przejrzystość MOŻE bedzie za 4 dni, bo ciagle zmetnienie (byc moze z substratu)...
Moby Dick
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 04, 2010, 16:31:19 »

Wielkie dzięki Lucky za konkretną odpowiedź ! Rozumiem biorąc pod uwagę Twój wcześniejszy post , że już w tym nowym zbiorniku " coś uruchamiasz " mimo zmętnienia ? Powoli delikatnie dajesz jakieś roślinki , rybki , tak ? Od ilu dni po nalaniu ?I ponawiam pytanie ogólne : co włożyć do filtra JBL e 900 aby spróbować wyfiltrować taką zawiesinę ?Wie ktoś ?
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Styczeń 04, 2010, 16:41:25 »

Zalaczam CI foto zebys mogl zobaczyc jakie mam zmetnienie po 6 dniach...

Dodam ze roslinki zasadzilem juz pierwzego dnia i wtedy akwarium zostalo do polowy napelnione wodą, nastepnego dnia jak juz widzialem ze wszystko gra - dolalem reszte wody

Filtr chodzil caly czas od posadzenia roslin, przedwczoraj wpuscilem rybke - jest widoczna na zdjeciu;)  i wrzucilem slimaka (anatome helena)  - innego nie mialem - takze juz jakies organizmy tam smigają

Nie wiem jak duze zmetnienie masz Ty - ale moje - j.w.
Moby Dick
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 04, 2010, 17:14:25 »

Moje zmętnienie jest bardzo podobne w swej skali . Jeszcze raz wielkie dzięki za zdjęcie i fatygę !! Liczysz , że zmętnienie całkowicie ustąpi ?
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 04, 2010, 17:17:55 »

Zmętnienie nie jest problemem i zawsze ustępuje, chyba że ktoś będzie co kilka dni dosypywał nowego piasku.  Wink
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: