Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Squ3sh [72 l] poczatki  (Przeczytany 3901 razy)
Squ3sh
Nowy
*

« : Styczeń 05, 2010, 20:09:09 »

Witam,
Jestem poczatkujacym akwarysta i chcialem pokazac moje pierwsze akwarium. Licze na podpowiedzi co i jak w nim pozmieniac aby bylo dobrze jego mieszkancom i zeby sie ladnie prezentowalo Smiley Wiem ,ze za malo swiatla ale poki co roslinki dobrze rosna.

Akwarium - wymiary: 60x40x30, 72 litry
Filtr - Aquael FAN-1 plus
Oświetlenie - świetlówka 15W (wiem, ze za malo, czytalem na forum jak zrobic samemu dodatkowe oswietlenie)
Grzałka - Aquael 100W

Podłoże - czarny żwirek, nie pamietam ile worków tego było

Woda
Parametry mierze papierkami JBL (nie sa zbyt dokladne wiec wartosci beda przyblizone)
NO3, NO2 - 0
GH (nie wiem co to ale wychodzi w normie) - tzn 4-14 stopni d
KH - 6-10
pH - 7,6

25 stopni C, podmieniam okolo 10% raz w tyg, chyba, ze sie zabrudzi bardzo to wiecej niz 10%

Nawożenie - kulki torfowe w podlozu, okolo 15 oraz nawoz zakupiony na allegro w woreczkach do rozrobienia z woda
Flora - mniej wiecej wiem ktore to ktore Wink jesli sie w ktorychs nazwach pomylilem to prosze mnie poprawic
Limnophila sesiliflora - 4szt
Sagittaria subulata - 3szt
Bacopa monieri - 3szt
Hygrophila polysperma bicolor
Hygrophilia difformis-synema - 1 szt
Hemianthus micranthemoides
Egeria densa - 3 szt. ( nie wiem dlaczego jedna jest taka wyrosnieta, a reszta wypierdki, a z poczatku byly rownej wielkosci)

Fauna na poczatku byl bojownik
Malutki bojownik 1szt. (potomek) tego pierwszego co byl w tym akwa, teraz siedzi sam w 25L bo zameczyl samiczke :/
Danio pregowane 6szt. (2 rozowe, 1 zielone, 3 zwykle)
Gupiki 2szt
Mieczyk 1szt drugi izolatka
Proporczykowiec z Kap Lopez 2szt

Co o tym sadzicie?

Fotki
Zdjecia pozostawiaja sporo do zyczenia ale jak tylko bede mogl wstawie lepsze. Na ktorych wiecej widac.
Tak wygladalo akwarium jakis miesiac temu :

05.01.10 nie sugerowac sie data ze zdjecia

Aktualne zdjecia : 25.01.10

Najnowszy nabytek Proporczykowce z Kap Lopez

Jest jeszcze wiele do poprawienia np. musze kupic jakies tlo na tylna szybe i jeszcze moze jakis korzen lub cos co mi doradzicie.

Wszelka konstruktywna krytyka mile widziana. Jak juz pisalem jestem poczatkujacy wiec prosze o rady Smiley

Zdjecia fauny i flory i akwarium w lepszej rozdzielczosci wstawioe jak bede mial dostep do lepszego aparatu, aktualnie zabrany na przez siostre na wycieczke ale mysle, ze na tych zdjeciach tez co nieco widac.

Pozdrawiam Mateusz
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2010, 17:24:28 wysłane przez Squ3sh » Zapisane
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #1 : Styczeń 05, 2010, 20:34:31 »

Dokup sobie krewetki lub glonojada, albo kiryska. Wiecej gupików i polecam neonki. Pozdrawiam. Good ! papa

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Esmi
Bywalec

Cave hominem

« Odpowiedz #2 : Styczeń 05, 2010, 21:34:32 »

Przede wszystkim dosadź więcej roślin. Dla mieczyków zbiornik jest za mały. Nie chodzi tu o to czy sobie poradzą tylko czy będą się w nim dobrze czuły.
Dokup sobie krewetki lub glonojada, albo kiryska
Dla glonojada (zbrojnika) zbiornik jest za mały, kiryski to stadne rybki (co najmniej 6 szt) i niektóre gatunki też za duże do tego zbiornika. Pielęgniczki i krewetki - dopiero jak zbiornik będzie ustabilizowany, to dość wrażliwe rybki.
Kup sobie testy kropelkowe bo paskowe są niedokładne.
Pooglądaj zbiorniki innych akwarystów, zobaczysz czego brakuje twojemu.

Jesteśmy zarozumiałymi ignorantami zapatrzonymi w swoje "człowieczeństwo", które zamiast otworzyć nam szerzej oczy na otaczający nas świat, przysłoniło je mgłą pychy.
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #3 : Styczeń 05, 2010, 21:42:25 »

Dla glonojada (zbrojnika) zbiornik jest za mały, kiryski to stadne rybki (co najmniej 6 szt) i niektóre gatunki też za duże do tego zbiornika.
Zawsze może mieć małego glonojada,a jak urosnie to go oddać, a kiryski, no masz racje. Ja bym kupił krewetki RC albo Blue pearl.

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Squ3sh
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 05, 2010, 22:14:16 »

Nie wiem czy mialbym go pozniej komu oddac wiec glonojada sobie odpuszcze raczej. A czy danio 6 sztuk wystarczy? czy dokupic jeszcze z 4? To rybki stadne ale chyba dobrze czuja sie w ogole w towarzystwie innych ryb nie tylko swojego gatunku.

@kraby1
Gupikow nie bd dokupywal, poczekam az sie rozmnozy ta parka o ile samiec nie jest bezplodny Tongue

@Esmi
No tak roslinek jest zdecydowanie za malo ale czekam az sie troche rozrosna gdyz jakos te roslinki ktore kupuje w sklepie to nie moga sie przyjac i po jakims czasie padaja. te co sa aktualnie w zbiorniku byly zakupione na allegro i sie trzymaja. Mam tez kilka pytan.

Co do obsady to ta ktora aktualnie jest moze byc? Do tego chcialbym dokupic skoro jednak nie te mieczyki to parke ramirez i cos co plywa przy dnie, co polecacie? Oprocz tych kiryskow?

I jutro postaram sie zrobic zdjecie roslinkom gdyz tak jakby z lodyg niektorych wyrastaja mlode roslinki co nalezy zrobic wtedy? odciac ta czesc odrazu? Czy poczekac troche zeby urosla wtedy lepiej sie przyjmie?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #5 : Styczeń 05, 2010, 22:34:09 »

Chyba nie widzę żadnej podkładki pod akwarium. Niedobrze.
Pamiętaj nastepnym razem podłóż styropian albo kup w zoologu podstawkę.

Światło pewnie podstawowe to dokup jakies roslinki mało wymagające.
Rogatek
Moczarka
jakies niskie cryptocoryny

Co do tła, na klejenie folii już za puźno, więc kup kawałek brystolu czarnego i postaw za akwarium Wink

Aha no i termometr daj gdzieś z boku bo tak na środku wisi  Smiley
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2010, 22:35:49 wysłane przez Komandos » Zapisane

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Styczeń 06, 2010, 06:37:03 »

Hygrophilia difformis i Hemianthus micranthemoides to rośliny potrzebujące sporo światła. Jeżeli teraz jakoś nawet rosną, to przy Twoim obecnym oświetleniu podejrzewam, że długo nie posiągną.
Dodaj z tyłu akwarium jakieś tło, najlepiej czarny brystol, całość będzie lepiej wtedy wyglądała. 
W planach chce dokupic jeszcze 2 mieczyki, wiekszosc osob z tego co widze na forum poleca minimum 100L ale wydaje mi sie, ze to lekka przesada i w 72L tez sobie poradza.
Co do obsady, to daruj sobie mieczyki. Rosną one dość duże. Poradzić to sobie poradzą (to znaczy przeżyją), ale w 72 L akwarium nie będą miały odpowiednich warunków.
No ewentualnie 2 pielegniczki ramireza?
To już lepiej, musiałbyś tylko zbić trochę pH, tak nieco poniżej 7,0.
Powodzenia papa

izago1
Stały użytkownik

« Odpowiedz #7 : Styczeń 06, 2010, 11:28:40 »

Zamiast inwestowac w rybki, zainwestuj najpierw w roslinki, bo troche pusto tam masz. Pielegniczki ramirezi mam dlugo juz i ph 7,6 - rybenki czuja sie dobrze, zreszta te pielegniczki przystosowaly sie do wyzszego ph. Jesli bedziesz chcial je rozmnazac wtedy musisz zbic ph. Powodzenia! papa

54l
6xneon czerwony
3xgupik endlera
5xotosek
5xkirysek pando podobny
2+1 pielegniczka ramirezi
Smiley Smiley
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 06, 2010, 21:55:23 »

Dodaj tylko te pielęgniczki. Ja wrzuciłbym jakiś korzeń, czy coś co zajmie większą powierzchnię, żeby nie było tak pusto Cheesy

Co do reszty obsady, to nie dawaj zbyt dużo gatunków, gdyż będzie za kolorowo, a lepiej dodac te 4-6 danio, żeby się lepiej czuły.

Strasznie przydałby się podkład pod rośliny, ale jeśli już akwa stoi to dodaj tylko nawozy w płynie czy czymś innym.

I jakieś sztywne "coś" postaw za zbiornikiem Smiley - ja mam 2 kartki A3 za 72l (kolor czarny)

Powodzenia

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
Squ3sh
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 25, 2010, 17:29:30 »

Witam,

Odswiezam temat poniewaz zaszly male zmiany w obsadzie. Zdecydowalem, ze zamiast pielegniczek ramireza dokupie parke proporczykowcow z Kap Lopez i nie zaluje poniewaz bardzo ladne sa te rybki. Aktualne fotki sa w pierwszym poscie. Mam nadzieje, ze widac jakies zmiany na lepsze na zdjeciach Wink

Doszedl takze mieczyk, poki co jest maly wiec moze byc w akwa, a jak podrosna to przekaze do wiekszego akwa.

Niestety ja kupowalem rybki to nie zauwazylem ze sprzedawca zlapal jednego mieczyka z bialymi plamkami na pletwach, sa bardzo male i tylko na pletwach i pyszczku. To zapewne ospa. Rybka jest odizolowana, jaka jest szansa, ze proporczykowce sie zarazily skoro byly razem w worku przez okolo 15min Huh Co moge podac zapobiegawczo?
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #10 : Styczeń 25, 2010, 18:09:20 »

poprawa jest juz tylko na plus Wink wrzuc jakas rosline niskorosnaca i bedzie sie fajnie komponowalo to wszystko Wink

co do propoczykowcow to mhmm, obserwuj je i jesli zobaczysz ze zarazily sie to wtedy zacznij dzialac chemia bo chemia to ostatecznosc w KAZDYM przypadku
Imo nie musialy sie zarazic Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Styczeń 25, 2010, 18:29:16 »

Hej, sliczne proporczykowce, tez kupilem takowe - dokladnie wczoraj - 7 sztuk......  gdzi ekupowales i w jakiej cenie?
Zozolek
Stały użytkownik

Mój Zbrojniczek ;)

« Odpowiedz #12 : Styczeń 25, 2010, 19:05:27 »

Poprawa widoczna Wink Skoro widziałeś co koles wyławia trzeba było zareagować , chociaż mogłeś nie wiedzieć itd.

A ty lucky - mógłbyś napisać na pw , bo to nie związane z ocena akwa ani w niczym mu nie pomoże.

-112l - Ogólne.
-20l - Przyszłe Krewetkarium.

Pozdrawiam
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 25, 2010, 19:46:46 »

Sam chciałem miec te proporczykowce Smiley Ładne i łatwe w rozmnażaniu-podobno . Też chciałbym znac cenę, gdyż dawno nie widziałem ich w sklepie, a kiedyś ich cena mnie nie interesowała.

Co do akwa-jest lepiej, bo się rozrosło, ale tam ciągle czegoś brakuje. Tak jak proponowałem i jak sam napisałeś, dodaj ten korzeń czy coś Smiley No i tło ciągle mile widziane-skocz do jakiegoś papierniczego i na początek załatw 2 kartki A3 o kolorze czarnym Cheesy

Pozdrawiam

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
Squ3sh
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Styczeń 25, 2010, 20:01:08 »

Dzieki wielkie Smiley mam nadzieje, ze poprawa choc troche widoczna ale wciaz jest wiele do zrobienia.

Fakt moglem bardziej przygladnac sie rybkom, moj blad  teraz trzeba obserwowac czy pozostale sie zarazily. Ponawiam pytanie czy moge cos zastosowac w akwa tak na wszelki wypadek zapobiegawczo zeby choroba nie zdazyla sie rozwinac jezeli jakas rybka sie zarazila Huh

Proporczykowce kosztowaly 7,50zl za sztuke ale uwazam, ze sa warte swojej ceny. Kupowalem je w zoologu w Nysie(opolskie), pierwszy raz je widzialem w sklepie. Super sie prezentuja.

@Lucky
A Ciebie ile wyniosly rybki? I kupowales tez w sklepie czy przez neta?

edit/
Mam aparat 10mpix i te zdjecia takie niezbyt wychodza. Co zle robie? na jakim trybie najlepiej robic zdjecia akwa?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 25, 2010, 20:04:27 wysłane przez Squ3sh » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: