Witam,
Jestem poczatkujacym akwarysta i chcialem pokazac moje pierwsze akwarium. Licze na podpowiedzi co i jak w nim pozmieniac aby bylo dobrze jego mieszkancom i zeby sie ladnie prezentowalo
Wiem ,ze za malo swiatla ale poki co roslinki dobrze rosna.
Akwarium - wymiary: 60x40x30, 72 litry
Filtr - Aquael FAN-1 plus
Oświetlenie - świetlówka 15W (wiem, ze za malo, czytalem na forum jak zrobic samemu dodatkowe oswietlenie)
Grzałka - Aquael 100W
Podłoże - czarny żwirek, nie pamietam ile worków tego było
Woda Parametry mierze papierkami JBL (nie sa zbyt dokladne wiec wartosci beda przyblizone)
NO3, NO2 - 0
GH (nie wiem co to ale wychodzi w normie) - tzn 4-14 stopni d
KH - 6-10
pH - 7,6
25 stopni C, podmieniam okolo 10% raz w tyg, chyba, ze sie zabrudzi bardzo to wiecej niz 10%
Nawożenie - kulki torfowe w podlozu, okolo 15 oraz nawoz zakupiony na allegro w woreczkach do rozrobienia z woda
Flora - mniej wiecej wiem ktore to ktore
jesli sie w ktorychs nazwach pomylilem to prosze mnie poprawic
Limnophila sesiliflora - 4szt
Sagittaria subulata - 3szt
Bacopa monieri - 3szt
Hygrophila polysperma bicolor
Hygrophilia difformis-synema - 1 szt
Hemianthus micranthemoides
Egeria densa - 3 szt. ( nie wiem dlaczego jedna jest taka wyrosnieta, a reszta wypierdki, a z poczatku byly rownej wielkosci)
Fauna na poczatku byl bojownik
Malutki bojownik
1szt. (potomek) tego pierwszego co byl w tym akwa, teraz siedzi sam w 25L bo zameczyl samiczke :/
Danio pregowane
6szt. (2 rozowe, 1 zielone, 3 zwykle)
Gupiki
2sztMieczyk
1szt drugi izolatka
Proporczykowiec z Kap Lopez
2sztCo o tym sadzicie?
FotkiZdjecia pozostawiaja sporo do zyczenia ale jak tylko bede mogl wstawie lepsze. Na ktorych wiecej widac.
Tak wygladalo akwarium jakis miesiac temu :
05.01.10 nie sugerowac sie data ze zdjecia
Aktualne zdjecia :
25.01.10Najnowszy nabytek Proporczykowce z Kap Lopez
Jest jeszcze wiele do poprawienia np. musze kupic jakies tlo na tylna szybe i jeszcze moze jakis korzen lub cos co mi doradzicie.
Wszelka konstruktywna krytyka mile widziana. Jak juz pisalem jestem poczatkujacy wiec prosze o rady
Zdjecia fauny i flory i akwarium w lepszej rozdzielczosci wstawioe jak bede mial dostep do lepszego aparatu, aktualnie zabrany na przez siostre na wycieczke ale mysle, ze na tych zdjeciach tez co nieco widac.
Pozdrawiam Mateusz