kwasek cytrynowy czyli askorbinowy
Kwas cytrynowy i askorbinowy to dwa absolutnie różne związki. Jako przeciwutleniacze i regulatory kwasowości mają symbole odpowiednio E330 i E300. E200 to konserwant - kwas sorbinowy - też do pozostałych nie podobny. Sprawdzajcie informacje, choćby na wikipedii.
Dobrze Wirek, że szerzysz na forum wiedzę chemiczną

. Pozdrawiam

A tak poważnie, to jak wcześniej napisał gajo123, kwas cytrynowy dość szybko ulegnie biodegradacji. A po drugie ma zdolności kompleksowania jonów metali (m.in. Fe, Mn, Cu, Zn - czyli mikroelementy), co mogłoby powodować, że byłyby one czasowo niedostępne dla roślin, a po biodegradacji zapewne byłyby uwalniane. Efekt - skoki stężenia mikroelementów. Poza tym mógłby mieć również wpływ na zmiany twardości ogólnej wody, ponieważ kompleksuje także jony Ca.
Dlatego, też ja wybrałbym bardziej tradycyjne metody do obniżenia wartości pH w akwarium: butla ciśnieniowa, bimbrownia, torf, czy też szyszki olchy.