Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « 120 l - akwarium po restarcie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: 120 l - akwarium po restarcie  (Przeczytany 1921 razy)
blackmamba
Nowy
*

« : Styczeń 06, 2010, 22:43:30 »

Prawie cztery tygodnie temu przeprowadziłem restart akwarium - trochę zaniedbanego od roku. Bez roślin, z dwoma rybami i w ogóle nieciekawa sprawa.
Obecnie już od 4 tygodni wszystko działa jak trzeba i przymierzam się do wprowadzenia nowych mieszkańców. Myślę, że za tydzień pójdzie pierwsza seria. I przydałaby mi się pomoc bardziej doświadczonych osób Smiley

Ogólne dane:

Wielkość akwarium - 120 l
Oświetlenie - 2x18W(PHILIPS MASTER TL-D 865 6500K i PHILIPS Aquarelle 10000K) Wiem ze mało ale na razie nie mam funduszy na przerabianie pokrywy. Za kilka miesięcy się tym zajmę.
Filtr hydor prime 20 hałasuje dziad jeden ale już mam plan potraktować go styropianem + dorobiona własnymi grabami deszczownia...i nawet działa  Cheesy
Grzałeczka - Tetratec HT 100
Żwirek raczej Gruby bo mam złe doświadczenia z piaskiem (żabienice mi kiedyś gniły w nim...). od 0,3 do 1 cm tak na oko
roślinek na razie mało, ale już mi żabienica blahera wypuszcza nowe roślinki to się dosadzi.
- A wiec te 4 żabienice
- z 4 nurzańce (małe jeszcze)
- troche mchu jawajskiego,
- Limnobium laevigatum ale troche zmarniało ostatnio (na początku pięknie sie rozrastało i mnożyło). podejrzewam ze to przez tę deszczownie woda jest bardziej utleniona i wypiera CO2, dlatego chce szybko jakieś żyjątka wprowadzić
- no i rogatek - 2 łodygi przytwierdziłem, jedna sobie pływa

No chyba wszystko

I teraz najważniejsze.

Obecnie posiadam:
- kiryśnik czarnoplamy. już widac po nim że to może być jego ostatni rok bo głównie śpi pod roślinkami albo korzeniem. Kiedyś był bardziej aktywny
- zbrojnik niebieski. Tak samo emeryt. Zamieszkuje jedną jaskinię od lat. Wczoraj wlazła mu tam ampularia to wściekły wyrzucił ją na zewnątrz Cheesy szkoda ze tego nie nagrałem. Biedna przez kilka godzin nie otwierała skorupy Sad
Obydwie ryby mają po ok 10 lat

No i wczoraj wpuszczone 2 ampularie ( w tym ta jedna ciekawska)

: teraz co chciałbym dodać...
Pomyślałem sobie że dam jedną ławicę, parkę pielęgniczek,coś na pierwszy plan taki master of ceremony, i jakieś rybki pływające na dole.

- ławica innesów (tylko nie wiem ile...)
- para pielęgniczek ramireza albo boliwijskich
- większe rybki - labirynty. gurami mozaikowe (wiem ze na styk przy moim akwarium) albo bojownik. oczywiście harem
-  na dół  - no i tutaj mam problem. mój kiryśnik jest dość spory - ponad 15 cm co trochę ogranicza przestrzeń. biorę pod uwagę:
albo dokupić zbrojnika,
albo jakies otoski
albo kiryski panda.

chciałbym do tego dodać tez jakieś krewety. ale na nich się kompletnie nie znam wiec jakby coś ktoś zaproponował, coś co nie byłoby zjedzone przez bojownika albo gurami to byłbym wdzięczny Smiley
filtrujące sa duże z tego co wiem ale czy nie ma problemów z karmieniem takich?
raki mi się podobają ale mało jest o nich informacji takich szczegółowych

Opinie, wyzwiska, propozycje? Smiley
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Styczeń 07, 2010, 09:43:36 »

Jestem początkującym akwarystą, ale może to co napiszę wyda Ci się pomocne.

Nie piszesz nic o tym jaką wasz wodę (PH, TWO, TWW) więc piszę trochę w ciemno.

Ławica jak najbardziej tak, neonki dla mnie trochę wyświechtane (choć sam mam Smiley) myślę, że w takim akwarium ze 20 możesz mieć.

Na dnie już masz dwie duże ryby. Nie wpuszczał bym nic nowego na razie. Może tylko otoski bo one nie są bardzo denne. Przynajmniej u mnie bardziej leżały na dużych roślinach niż na dnie. Dodatkowo duże ryby w strefie przydennej będą Ci w kółko wykopywały rośliny.

Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 07, 2010, 13:09:37 »

Dokładnie tak jak kolega wyżej pisze. Nie wpuszczaj już tam żadnych przydennych ryb, pielęgniczek też, niech kiryśnik ma św. spokój i sobie dożywa swoich dni w spokoju. Pielęgniczki mogą mu trochę życie uprzykrzyć zwłaszcza podczas tarła. W zależności od twardości wody dobierz jakąś ładną ławicę ryb i ciesz się podwodnym światem w nieprzerybionym akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
blackmamba
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 07, 2010, 19:02:16 »

Twardości i zasadowości nie podałem bo....jeszcze nie znam  Tongue przed wpuszczeniem nowych ryb na pewno kupię jakieś testy
jeżeli wodociągi warszawskie nie kłamią i korzeń który wrzuciłem nie zmienia parametrów wody to Ph ok 7,2 woda średniootwarda ok 16 dH
No i tutaj jest mały problem bo neonki chyba niespecjalnie czują się w tak twardej wodzie. z drugiej strony miałem je przez kilka lat i chyba było ok. neonów i tak nie rozmnożę więc chodzi tylko o chów

podałem neonki bo bo typowo ławicowa rybka, razbory mi sie nie podobają, tak samo danio. sprawdzę twardość wody wtedy jeszcze pomyślę i myślę że dam tu do oceny.
Na razie faktycznie zrezygnuje z ryb żyjących na dnie. Najwyżej dam kilka krewetek bo coś jednak musi na co dzień czyścić dno.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: