Prawie cztery tygodnie temu przeprowadziłem restart akwarium - trochę zaniedbanego od roku. Bez roślin, z dwoma rybami i w ogóle nieciekawa sprawa.
Obecnie już od 4 tygodni wszystko działa jak trzeba i przymierzam się do wprowadzenia nowych mieszkańców. Myślę, że za tydzień pójdzie pierwsza seria. I przydałaby mi się pomoc bardziej doświadczonych osób
Ogólne dane:
Wielkość akwarium -
120 lOświetlenie -
2x18W(PHILIPS MASTER TL-D 865 6500K i PHILIPS Aquarelle 10000K) Wiem ze mało ale na razie nie mam funduszy na przerabianie pokrywy. Za kilka miesięcy się tym zajmę.
Filtr
hydor prime 20 hałasuje dziad jeden ale już mam plan potraktować go styropianem + dorobiona własnymi grabami deszczownia...i nawet działa
Grzałeczka -
Tetratec HT 100Żwirek raczej Gruby bo mam złe doświadczenia z piaskiem (żabienice mi kiedyś gniły w nim...). od 0,3 do 1 cm tak na oko
roślinek na razie mało, ale już mi żabienica blahera wypuszcza nowe roślinki to się dosadzi.
- A wiec te 4 żabienice
- z 4 nurzańce (małe jeszcze)
- troche mchu jawajskiego,
- Limnobium laevigatum ale troche zmarniało ostatnio (na początku pięknie sie rozrastało i mnożyło). podejrzewam ze to przez tę deszczownie woda jest bardziej utleniona i wypiera CO2, dlatego chce szybko jakieś żyjątka wprowadzić
- no i rogatek - 2 łodygi przytwierdziłem, jedna sobie pływa
No chyba wszystko
I teraz najważniejsze.
Obecnie posiadam:
-
kiryśnik czarnoplamy. już widac po nim że to może być jego ostatni rok bo głównie śpi pod roślinkami albo korzeniem. Kiedyś był bardziej aktywny
-
zbrojnik niebieski. Tak samo emeryt. Zamieszkuje jedną jaskinię od lat. Wczoraj wlazła mu tam ampularia to wściekły wyrzucił ją na zewnątrz
szkoda ze tego nie nagrałem. Biedna przez kilka godzin nie otwierała skorupy
Obydwie ryby mają po ok 10 lat
No i wczoraj wpuszczone 2 ampularie ( w tym ta jedna ciekawska)
: teraz co chciałbym dodać...
Pomyślałem sobie że dam jedną ławicę, parkę pielęgniczek,coś na pierwszy plan taki master of ceremony, i jakieś rybki pływające na dole.
- ławica innesów (tylko nie wiem ile...)
- para pielęgniczek ramireza albo boliwijskich
- większe rybki - labirynty. gurami mozaikowe (wiem ze na styk przy moim akwarium) albo bojownik. oczywiście harem
- na dół - no i tutaj mam problem. mój kiryśnik jest dość spory - ponad 15 cm co trochę ogranicza przestrzeń. biorę pod uwagę:
albo dokupić zbrojnika,
albo jakies otoski
albo kiryski panda.
chciałbym do tego dodać tez jakieś krewety. ale na nich się kompletnie nie znam wiec jakby coś ktoś zaproponował, coś co nie byłoby zjedzone przez bojownika albo gurami to byłbym wdzięczny
filtrujące sa duże z tego co wiem ale czy nie ma problemów z karmieniem takich?
raki mi się podobają ale mało jest o nich informacji takich szczegółowych
Opinie, wyzwiska, propozycje?