Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pytanie o umiejscownienie rurek filtra  (Przeczytany 1633 razy)
Ajo_00
Nowy
*

« : Styczeń 19, 2010, 19:36:50 »

Witam
Niedawno zainwestowałem dla rybek filtr kubełkowy (TetraTec Ex 700 ale to chyba nie ma znaczenia) no i na temat kubełków już poczytałem sporo tematów ale nadal nurtuje mnie jedno:
w akwarium zamontowaną mam tapetę 3D no i teraz nasuwa się pytanie czy rurka wyciągająca wodę z akwarium do filtra może być za tapetą? Sprzedawca mnie zapewniał ze tak ale wolę popytać kogoś bardziej obeznanego  Grin
Z góry dzięki za odpowiedź
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #1 : Styczeń 19, 2010, 21:03:21 »

być to pewnie że może  Grin , a tak serio o jaka tapetę chodzi? taką zwykłą fototapetę tak, tylko że 3D? Myślę, że nie specjalnie by to wyglądało to raz a dwa to że rurka ta nie bardzo zbierała by zanieczyszczenia gdyż byłaby zasłonięta.
Czemu chcesz ją w ogóle tam chować? jeśli ją umieścisz z tyłu w rogu akwarium i zasłonisz jaką wyższą roślinką nie będzie jej zbytnio widać  Grin
Ajo_00
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 19, 2010, 23:22:48 »

O taką tapetę http://photos04.allegroimg.pl/photos/oryginal/864/34/77/864347778

Z tym opisem "tapeta" się wygłupiłem Roll Eyes chodziło mi o tło "strukturalne" chyba tak to się pisze...

W sumie nie widać tej rurki bardzo ale sobie pomyślałem ze jak już jest na tyle miejsca z tyłu to ukryję tą rurkę.
Tło nie przylega dokładnie do boków akwarium jest po ok 1cm po obu stronach przestrzeni zasłonięty siatkami by rybki nie przepływały. Woda się przemiesza miedzy tymi szczelinami ale większy syf już nie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 19, 2010, 23:25:50 wysłane przez Ajo_00 » Zapisane
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2010, 23:39:18 »

No to jest duża różnica tapeta a tło strukturalne.
Miałem takie tło u siebie, powiem Ci szczerze że nie byłem z niego zadowolony, ładnie to to wygląda ale ma sporo minusów na moje.
Owszem siatki służą temu żeby rybki i grubsze zanieczyszczenia nie wpływały za tło i jeśli myślisz że będzie tam w miarę czysto to się grubo mylisz.
Ja swoje tło wyjąłem z akwarium już po miesiącu, niby ma 3cm szerokości jak podają sklepy, ale ma więcej w niektórych miejscach, szkoda mi wiec było marnować na nie  miejsca, posadziłem w zamian rośliny, a jak zobaczyłem ile tam syfu było to aż się przeraziłem, nie wyolbrzymiam  Cool

Ajo_00
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 19, 2010, 23:55:54 »

Dobrze wiem ze z tym syfem nie wyolbrzymiasz bo sam już mam kawał czasu to tło i wiem co tam się zbierała za tylną ścianką to ze zielono było to nic ale ta gruba warstwa czegoś brązowego jak "kupa" albo kto wie czego Grin
Dlatego właśnie miedzy innymi myślałem o włożeniu tam rurki wyciągającej wodę bo nawet sprzedawca po moim zapytaniu czy mogę tam umieścić rurkę zasugerował ze jak najbardziej, a dodatkowo będzie ten syf wyciągać za tapety.
No ale nie wiem jak to się ma w praktyce bo to mój pierwszy "kubełek" no i już jestem po lekkim zalaniu mieszkania Grin po godzinie zaczął sikać bokami ale już jest ok coś musiałem nie tak docinać. Teraz już chodzi kilka godzin i ani kropelki.
Tak ze dlatego debatuję co z tą rurką zrobić puki woda się klaruje w akwarium przez włożeniem gromady.

A co do samego tła mimo ze zabiera troszku miejsca dla mnie jest fajnym wykończeniem.
Jeszcze jak bym miał akwarium po bokach odsłonięte to takie tło by nie pasowało ale przestrzeń w pokoju nie pozwala, a gołą ściana za akwarium w ogóle mi się nie widzi Wink

Czekam na dalsze sugestie w dyskusji

Pozdrawiam
Arek
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: