Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy mogą btyć te rybki ?  (Przeczytany 1773 razy)
Morlinek
Bywalec

« : Styczeń 20, 2010, 08:32:26 »

Witam chciałem wam przedstawić moją obsadę.Nie jestem do końca pewny czy jest dobra dlatego wszelkie sugestie mile widziane.Dodam jeszcze że moje akwarium ma 72l.
Obsada:
9x Neon (są pomieszane połowa to czerwone a połowa to inessa,ale trzymają się razem)
4x Żalobniczki
1x Bojownik
1x Kirysek pstry (jest on dość stary ma już 5 lat,było ich pięć ale odeszły trzy lata temu)
1x malutki Zbrojnik Niebieski

Co o tym myślicie ?
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 20, 2010, 10:02:08 »

neona stado - ok
żałobniczki do oddania masz za małe akwarium a one rosną do ok. 8cm
bojownik z neonkami to nie najlepsz rozwiązanie chyba, ze ma spokojną naturę?
kiryski dokup to "dzade" żel się czuje sam podobnie jak neonki kiryski są stadne jeśli dokupisz ich 6 szt. będzie ok.
zbrojnik do oddania potrzebuje min 112l akwarium a to iż mały to nie wymówka, no podrośnie Ci w ciągu ok. 3m-cy do 5cm i co dalej? BĘDZIE KARŁOWATY.

Więc neonki x9
bojek x1
kirysków x6
i wystarczy puki co Smiley
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Styczeń 20, 2010, 10:28:30 »

Naprawdę widziałeś 8cm żałobniczkę? Wg wszelkich stron rosną do max 6, a z tego co widziałem to max miały z 5cm. 4 to niby nie stado, ale razem z neonami myślę,że nie jest im źle i sobie spokojnie poradzą.

Bojownik jak najbardziej, nawet jak się zadzior trafi, to neonom krzywdy wielkiej nie zrobi.

Kiryski, jeżeli masz je zamiar mieć również w przyszłości, to dokup, jak nie, to 5-letniemu nie ma co już żadnych przeprowadzek fundować.

Glonojad, jeżeli to "standardowy" zbrojnik, to znowu tak szybko nie rośnie. Spokojnie można go potrzymać w 72L, jak podrośnie to wymienisz sobie na mniejszego. Ewentualnie możesz od razu zamiast niego, sprawić sobie kilka (z 5szt.) otosków. To też w stadzie pocieszne ryby, ale trochę delikatne.

Tak więc ogólnie nie jest źle Wink Powodzenia Smiley

djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 20, 2010, 11:23:19 »

ducze tu masz link PISZE JAK BYK DUGOŚĆ. CIAŁA DO 8CM

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBa%C5%82obniczka
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 11:25:13 wysłane przez djdzej1000 » Zapisane
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 20, 2010, 11:37:09 »

Ale większość źródeł podaje mniejsze rozmiary (właśnie 6cm). Chociaż wg fishbase też ma dużo, bo 7,5cm... widział ktoś takie wielkie żałobniczki? jak dla mnie to kilka sztuk wymieszane ze stadkiem neonów w 72L będzie się dobrze czuło.

ps. wikipedia to mało wiarygodne źródło, jeżeli chodzi o szczegóły.

djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 20, 2010, 11:42:54 »

no dobra nie będę polemizował w tym temacie każdy ma prawo do swego zdania.
Weź tylko pod uwagę wymagana tej ryby...
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Styczeń 20, 2010, 15:14:03 »

No jak narazie to ten "glonojad" duży nie jest i sobie radzi.Kirysek juz ledwo zipie w kacie akwarium pod filtrem a 5 lat ro jak na taka małą rybę trochę dużo.Żałobniczki są bardzo towarzyskie tak jak bojownik który nie robi żadnej krzywdy żadnej rybie nawe jeśli przepłyną ok 2 cm od niego.Żałobniczki maja jak na razie po 3 cm.Ale przerybienia chyba nie mam ?
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #7 : Styczeń 20, 2010, 18:54:18 »

nie powinien zrezygnowac jesli to jest zbrojnik niebieski, tak szybko nie urosnie wiec spoko. Ale ja bym Ci jednak proponowal go zamienic na 5szt otoskow zebys mial czyscicieli glonow Wink
otoski male rosna, stadna ryba i bedzie pasowac do 72l
a zbrojnika nie bedziesz meczyl Wink

imo 9 neonkow - ok ale lepiej wygladaja w wiekszej grupie Wink
zalobniczki tez w porzadku, na pewno takie wielkie nie rosna bo to bierze sie pod uwage glownie w warunkach naturalnych a tutaj tylko sa odtwarzane a mimo wszystko daleko do nich...
bojownik sie nadaje jak najbardziej, nie robia bojowniki z reguly krzywdy nikomu Cheesy

kiryski dokup takze do 5-6 sztuk bo to rybka stadna ktora na prawde lepiej sie czuje w stadzie Wink a poza tym beda Ci ladnie sprzatac podloze ;p
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2010, 18:56:09 wysłane przez bebikk » Zapisane

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2010, 14:09:08 »

Przepraszam że odnawiam temt,ale czy mógłbym do moich rybek dopuścić jeszcze 2 prętniki karłowate lub 2 małe gurami marmurkowe ?
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Styczeń 24, 2010, 19:14:04 »

Gurami niestety za duże do twojego baniaka, prętnik jak najbardziej ale harem (1 samiec i 2 samice), tylko oddaj żałobniczki. Bojownikowi nie powinno przeszkadzać towarzystwo spokojnych rybek, a takimi są prętniki.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Styczeń 24, 2010, 20:49:47 »

No i się stało,mam piękny prezent...moje akwarium ma 72l i w prezencie do tego co mam dostanę w poniedziałek 2 skalary  Tongue Tongue Tongue Jak myślicie będą się męczyć w moim akwarium ? Mogą zostać ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 30, 2010, 20:12:11 wysłane przez Morlinek » Zapisane
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2010, 09:24:14 »

beda sie meczyc te skalary w 72l akwa... dwa razy takie akwarium one potrzebuja minimum

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: