Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Czy filtr może działać w poziomie? i inne pytania:)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy filtr może działać w poziomie? i inne pytania:)  (Przeczytany 3837 razy)
monsterg
Nowy
*

« : Styczeń 21, 2010, 18:15:57 »

Mam 200L a pod nim zrobiłem tylko 40cm miejsca na filtr. Mam teraz 2213 i on się mieści jednak chciałem zmienić na jakiś wydajniejszy. Miałem zawsze
drugi wewnętrzny który łądnie czyścił mi wodę z drobnych czastek. Jednak chciałem się go pozbyć bo aquaszut był wąski i zielony i dość dobrze można
było go ukryć, teraz zmieniłem ana aquarel i jest duża gąbka i średnio to wyglądało. Wyrzuciłem go z akwarium jednak teraz po zrobieniu czegoś w
akwarium długo unoszą się śmieci. Dodatkowo NO3 skoczyło mi do 100 i zaczynają ryby padać.
Mam kilka pytań:
1. Czy 2213 wystarcza do 200L? Ma on przepływ 440L ale po 3 miesiacach to  pewnie połowa z tego. Mimo że mam gąbkę na wejściu to widać jak zmniejszył się przepływ. Szczególnie po wyciągnieciu aquarela. Jak robią te 2213 skoro przy przepływie 440L wystarcza do 200L akwarium a inne filtry to muszą mieć dwa razy taki przepływ? Ktoś chyba cos tu oszukuje.
2. Jak czesto czyścicie filrty zewnętrzne? Czytałem że ktos ma gąbkę na  wlocie i raz na rok czyści.
3. Chciałem kupić Tetre 700. Idelna, szczególnie ceną ale jest za wysoka.
Pytanie teraz do tych co mają ją. Czy zmieści się pod  moje akwarium. Nie wiem do którego momentu jest liczona wysokość.
4. Czy filry mogą pracować w poziomie, albo ukoścnie? Mam pod akrwarium 40cm ale muszę go włozyć przez niższąo 10cmdziurę, jest to filtr w regipsowych  pókach.
5. Jaki inny filtr do akrwarium 200L tak aby nie trzebabyło dodatkowego filtra wewnętrznego w cenie 200-300zł który zmieści się w 40cm wysokości.
JBL e900 też fajny ale też wysoki, Dobrze by było gdy miał system odpinania jak JBL albo tetra bo nie mam pojecia jak ten mój teraz wyjąć z wodą.
Wcześniej miałem niezabudowane akwarium i poprostu z rurkami wyciągałem wszystko z akwarium i wrzucałem do wanny. Teraz dostę jest mocno ograniczony.
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 21, 2010, 19:44:21 »

Ad. 1 440 to stanowczo za mało możliwe, że się pomylili w druku ja mam filtr do 50 l i jego przypływ to 260l/h
Ad. 2 wystarczy czyścić raz na pół roku myślę, że raz na rok to przesada, ale pewien nie jestem Wink czyś tylko co 2 tyg. prefiltr
Ad. 3 i 4 Smiley Tak filtry mogą pracować poziomo i po skosie Wink ale  na pewno wewnętrzne nie wiem jak się ma sprawa z zewnętrznymi
Ad. 5 możesz spróbować z kaskadą jako filtr zewnętrzny. Nie wiem czy za tę cenę kupisz filtr kubełek myślę , że minimum 400zł. Oczywiście jakiś szajs kupisz co się zepsuje po paru tygodniach, a chodzić będzie tak głośno jakby ktoś traktor odpalał Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
monsterg
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 21, 2010, 20:05:39 »

Ad. 1 440 to stanowczo za mało możliwe, że się pomylili w druku ja mam filtr do 50 l i jego przypływ to 260l/h
http://www.eheim.com.pl/product_info.php?cPath=21_26&products_id=42 wszędzie tak piszą i nawet na filtrze na oryginalnej naklejce chyba jest

Ad. 3 i 4 Smiley Tak filtry mogą pracować poziomo i po skosie Wink ale  na pewno wewnętrzne nie wiem jak się ma sprawa z zewnętrznymi
Smiley dobre a moze ktos sprawdzał? czy nic się nie dzieje i czy nie zmniejsza się przepływ?

Ad. 5 możesz spróbować z kaskadą jako filtr zewnętrzny.
Za głośna i raczej nie mam miejsca. Wolę kubełkowy JBL albo tertry.

Nie wiem czy za tę cenę kupisz filtr kubełek myślę , że minimum 400zł. Oczywiście jakiś szajs kupisz co się zepsuje po paru tygodniach, a chodzić będzie tak głośno jakby ktoś traktor odpalał Wink
To fakt mój 2013 u mnie jest 10 lat i nic przy nim nie robiłem:) a to był używany z niemic przywieziony:)

Czekam na odpowiedzi na moje inne pytania. Czy wejdzie jakis na 40cm i czy w poziomie mozna uzywac. Może ktos ma instrukcję do swojego i zaglądnie albo sprawdzi fizycznie jak to wygląda?
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #3 : Styczeń 21, 2010, 20:40:49 »

Ad. 3 i 4
Ja sprawdzałem (gdy nie miałem przyssawek) był położony na dnie wzdłuż w wszystko chodziło dobrze.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
monsterg
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 21, 2010, 22:15:47 »

Mi chodzi o kubełkowy. Wiadomo że wewnętrzny to nawet bedzie chodził "do góry nogami" Wink
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #5 : Styczeń 23, 2010, 01:09:32 »

jesli chodzi o pytanie odnosnie filtra zewnetrznego ( kubelek) to rurki ktore odprowadzaja i doprowadzaj wode mozesz przyczepic jak chcesz w lewo prawo i skosnie . Jesli twoje pytanie dotyczy czy sam kubelek mozesz polozyc na bok to stanowczo mowie NIE !!!!
monsterg
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 23, 2010, 14:35:48 »

A dlaczego nie? Moze ktoś widział kubełek który był szeroki a niski? Musi się zmieścić w 40cm wyskości i do 200L akwarium.
1981
Zainteresowany
**

Akwarystyka jest Moja odskocznia od rzeczywistosci

« Odpowiedz #7 : Styczeń 24, 2010, 00:20:37 »

gdyz grozi to zalaniem wody !!!! Plus wg mnie bedzie slabsza filtracja miedzy komorami GDYZ filter tem jest skonstuowany aby stal pionowo a nie poziomo !!!!

Zreszta rob jak chcesz !!! Nie mysle ze znajdziesz filtra kubelkowego o niskiej wysokosci a szerokiego gdyz taka filtracja nie bedzie tak skuteczna jak przynormalnych rozmiarach !!!!

Tylko niepytaj sie dlaczego !!!
gajo123
Gajowy
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Styczeń 24, 2010, 20:09:02 »

jesli chodzi o pytanie odnosnie filtra zewnetrznego ( kubelek) to rurki ktore odprowadzaja i doprowadzaj wode mozesz przyczepic jak chcesz w lewo prawo i skosnie . Jesli twoje pytanie dotyczy czy sam kubelek mozesz polozyc na bok to stanowczo mowie NIE !!!!

Ja bym aż tak kategorycznie sprawy nie stawiał ale ryzyko zalanie jest trochę większe.
Przy postawieniu na bok góra kubła się lekko deformuje. Ciśnienie na wieko też
nie działa równomiernie - im niżej tym jest ono większe.
Wieko nie jest już dociskane do obudowy tak równomiernie jak to producent przewidział.
Może się pojawić jakieś przeciek na uszczelce.
Ale zależy to od sztywności całej konstrukcji.

Możesz zaryzykować jeśli twój kubełek wygląda solidnie, ale włóż go do
jakiejś wanienki.

Akwarium i hydroponika
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: