Ropek
|
|
« Odpowiedz #15 : Styczeń 27, 2010, 01:10:21 » |
|
Temat jest "Pomoc przy 1000l" czy "Robie was w chu***" ?? Wracając, baniak zależy gdzie mieszkasz, czasem tanio czasem nie, zakładama że szyba 12mm? Może zastanów sie nad standardową 840l?? Na zwykłej szafce bym tego nie stawiał, powino stac też przy odpowiedzniej ścianie, żeby strop wytrzymał, najlpeiej pogadać z biegłymi w tych sprawach Sprzęt, grzałki stanadrdowe, kilka, filtracaja najlepiej sump, niektórzy kombinowali z tymi Aqua-Nova najwiekszymi, dwa czy tam trzy ponoć niby chińskie a całkiem fajne. IMHO jak sie ma kase to można zacząć nawet od 1000l, w kjońcuy z równowagą bio tam nie ma problemów, najważniejsze dużo czytać, i dać sobie duuuużo czasu
|
|
|
|
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #16 : Styczeń 27, 2010, 09:55:04 » |
|
Dlaczego nie zaczynać od dużego akwarium? Ja chcę założyć dość spore o którym pisałem kilka tematów niżej. Chciałbym je zrobić jak najbardziej bez obsługowe, czy to będzie duży problem?
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny
...a cыновья уходят в бой!
|
|
« Odpowiedz #17 : Styczeń 27, 2010, 11:17:17 » |
|
Dlaczego nie zaczynać od dużego akwarium? Ja chcę założyć dość spore o którym pisałem kilka tematów niżej. Chciałbym je zrobić jak najbardziej bez obsługowe, czy to będzie duży problem?
Będzie, choćby związany z podmianami. Wypada podmieniać z 300 litrów wody w tygodniu. Jeśli chcesz wykorzystać wodę do spłukiwania w ubikacji, to będzie jej zdecydowanie więcej, bo po 8-10 l za każdym razem, zależnie od spłuczki. Woda nalewana powinna być odstana; nawet jeśli masz bardzo dobrą w kranie, to zdarzy się, że będzie kiedyś chlorowana, bo coś się przytrafiło w wodociągach i rybki pójdą do piachu. Powiedzmy, że zrobisz pojemnik z wodą odstaną i potem stamtąd będzie się automatycznie dolewał według zegara, tu też mam wątpliwości, bo czym więcej sprzętu, tym więcej problemów i zazwyczaj się coś zepsuje. Ps. Myślę, że bezpiecznie można to zrobić tylko półautomatycznie. To znaczy jesteś na miejscu, sprawdzasz wodę odlewając do szklanki, oglądasz/próbujesz, potem kran z jednej strony akwarium, wylew z drugiej, nalewasz wodę według zegarka i już po wymianie.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 11:27:51 wysłane przez Muchomorek »
|
|
|
|
|
Morlinek
|
|
« Odpowiedz #18 : Styczeń 27, 2010, 11:20:29 » |
|
Inni mają rację,wylanie 200l wody będzie trudne.Kup sobie najpierw 450-600l i potem o tym myśl.
|
|
|
|
|
|
|
subek
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #19 : Styczeń 27, 2010, 11:34:03 » |
|
Będzie, choćby związany z podmianami. Wypada podmieniać z 300 litrów wody w tygodniu. Jeśli chcesz wykorzystać wodę do spłukiwania w ubikacji, to będzie jej zdecydowanie więcej, bo po 8-10 l za każdym razem, zależnie od spłuczki. Woda nalewana powinna być odstana; nawet jeśli masz bardzo dobrą w kranie, to zdarzy się, że będzie kiedyś chlorowana, bo coś się przytrafiło w wodociągach i rybki pójdą do piachu. Powiedzmy, że zrobisz pojemnik z wodą odstaną i potem stamtąd będzie się automatycznie dolewał według zegara, tu też mam wątpliwości, bo czym więcej sprzętu, tym więcej problemów i zazwyczaj się coś zepsuje. Z tym, że z podłączeniem akwa do kanalizacji nie będę miał żadnego problemu. Będę zakładał je w trakcie remontu więc podciągnę sobie odpowiednie zasilanie w prąd, wodę i kanalizacje plus wentylacje. Przeczytałem jeszcze raz Twojego posta i w sumie nigdy bym nie wpadł na to żeby tą wodę jakoś wykorzystać. Do czego oprócz ubikacji można ją użyć? Wpadłem na to żeby podłączyć do nawadniania trawnika ale to dużo kombinowania i wody będzie za mało i trzeba by wymyślić coś z pompami i podawaniem reszty wody z wodociągu oraz zrobić coś z tą wodą zimą. Co do elektroniki to elektrozawór z prostym sterownikiem może być bardzo awaryjny? Morlinek mniejszego nie zrobię bo akwa ma być częścią ściany która będzie oddzielała jedną cześć salonu od drugiej i zaplanowałem je sobie na całej szerokości.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 11:38:27 wysłane przez subek »
|
|
|
|
|
|
aqua95
Nowy
|
|
« Odpowiedz #21 : Styczeń 27, 2010, 15:08:32 » |
|
co wam odpieprzyło że się tak brzydko wyrażę? to już nie można mieć tak dużego akwarium? można tylko tłoczyć ryby w 100 litrach? ludzie opamiętajcie się , to nie jest żadna podpucha w wakacje zaczynam prace nad zbiornikiem(mam 20 lat i studiuje a więc nie ma zbytnio czasu na prace przy zakładaniu tak dużego akwa w zime) , i nie jestem nowicjuszem , mam spore doświadczenie w akwarystyce do tej pory miałem 350 litrów z Malawi ale teraz myślę o czymś większym bo 300l wydaje mi się malutkie zawsze chciałem zrobić BW i chce odrazu zrobić coś ekstra dla swoich ryb znam ludzi którzy mają i po 2000l i nie wydaje im się to tak duże(na forum o pawiookich czy o arowanach sporo jest takich osób - sam osobiście jedną znam).Aha i jestem z Warszawy Po pierwsze nie jestem zasdrosny, bo nie chce akwarium wiecej niż 500L... Po drugie też mi to trochę śmierdzi rybami .... Po trzecie tak jak 1981 napisał, zacznij od mniejszego akwarium jak 100L czy 150L... Po czwarte, nie rób nas w balona, najlepiej bedzie jak dasz fotki za rok Nikt nie lubi byc nabijany w butelke... podobna sytuacja to to: Nie chcesz czy nie możesz? bo to dwie różne rzeczy , nie spotkałem się jeszcze z akwarystą który by nie chciał tak dużego baniaka.Takie akwarium to już jest kawałek natury w domu a nie jakieś szklanki po 100 litrów , takie akwaria to przerabiałem w wieku 12 lat.I kto tu gdzieś napisał że jestem początkujący? nie wiem czy to takie dziwne że ktoś zakłada 1000l ale rzeczywiście dla gości którzy pierwszy raz w życiu mają styczność z baniakiem powyżej 200 litrów może być to dziwne. Wielkie dzięki za pomoc , chodź jedna osoba odpowiedziała na moje pytanie bo reszta to banda dzieciaków z akwariami po 70 litrów(tak jak mają w podpisach) trzymających neony i kiryski nie mających pojęcia o poważniejszej akwarystyce aha i jak było by mnie nie stać to nie zakładał bym takiego akwa Akwarium proste o wymiarach 240x70x60 (dł. x szer. x wys.) 1008L nawet tanio 1280zł a pokrywe trzeba robić na zamówienie jak by nie było to wielkie akwarium . koniecznie umiesc fotki jak wszystko juz bedzie zrobione pozdrawiam oczywiście że umieszcze
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 15:19:47 wysłane przez aqua95 »
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #22 : Styczeń 27, 2010, 15:46:09 » |
|
Jak jesteś z Warszawy to spotkaj się z Andooszką jeśli tego nie zrobiłeś i pogadaj na żywo, pewnie nie odmówi, to super dziewczyna. Na pewno przekaże Ci sporo praktycznych uwag i dobrych rad co do tak dużego akwarium.
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 27, 2010, 15:49:20 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec
Rak umarł 12:58 02/01/10
|
|
« Odpowiedz #23 : Styczeń 27, 2010, 17:03:52 » |
|
Nie chce baniaka wiecej niż 500L bo potem to już jest bardzo trudne zadanie, utrzymanie i w ogóle, a niemoge bo kasa potrzebna
|
|
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec
Siberian Husky
|
|
« Odpowiedz #24 : Styczeń 27, 2010, 17:16:12 » |
|
Wy to macie problemy... wam(czyt.mi)wystarczy 45l jemu wystarczy 1000l. I nie mówcie, prawie każdy by chciał mieć w domu 1000l(lub trochę mniej) tylko nie wszyscy mają warunki i fundusze. Jeśli masz kasę, miejsce to proszę bardzo kupuj i się ciesz :)W takim akwarium to można poszaleć z większymi rybami i biotopami.
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce ---------------
|
|
|
Krab
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #25 : Luty 03, 2010, 18:42:15 » |
|
I co? Jak tam plany na 1000L?
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #26 : Luty 03, 2010, 18:52:30 » |
|
Ludzie, żyjemy w obecnych czasach, gdzie zakładanie akwariów 1000 i więcej litrów nie robi na nikim wrażenia. W pracy opiekuję się trzema zbiornikami ok. 1000L, i na dodatek przychodzą też klienci, którzy mają takie zbiorniki. W modzie teraz są arowany, płaszczki i inne, duże ryby - jak wiadomo, trzeba dla nich przeznaczyć taki kawałek szkła. Wystarczy mieć trochę kasy i wszystko cacy będzie. Jeszcze w niedzielę obsługiwałem klienta, który kupował pyszczaki do swojego 1000L
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Krab
Bywalec
|
|
« Odpowiedz #27 : Luty 03, 2010, 18:54:03 » |
|
No to musza byc millionerami, bo ja nie mam kasy nawet na 100L
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #28 : Luty 03, 2010, 18:58:34 » |
|
Nie musisz wszystkiego kupować w sklepie, gdzie wszystko jest w cenach astronomicznych. Ja sam się wahałem nad 800L, ale wybrałem jednak 500L ze względu na wytrzymałość podłogi w mieszkaniu blokowym I wydałem nie więcej niż 1000zł, więc nie tak dużo. Znam i takie osoby, które 1000zł przeznaczają na baniak 50L... (podłoze ADA, belka ok 400zł, swietlowki T5 po ok. 100zł i inne rzeczy)
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
aqua95
Nowy
|
|
« Odpowiedz #29 : Luty 03, 2010, 19:26:38 » |
|
No to musza byc millionerami, bo ja nie mam kasy nawet na 100L Milionerami? każdy(albo prawie każdy) człowiek może sobie kupić takie akwarium , jest to wydatek jedynie paru tysięcy co przy dzisiejszych wydatkach na np. samochody jest małym pikusiem , zamiast kupować samochodu za 30 tys można sobie kupić taki za 25 i dodatkowo postawić akwarium a więc milionerem być nie trzeba , wystarczy być zwykłym przeciętnym człowiekiem , jeżeli nie stać cie na 100l to naprawdę ci współczuje Co do mojego akwarium to jednak postawie sobie chyba coś ciut większego tak z 1500-2000l , nabrałem takich chęci po wizycie na forum o arowanach gdzie takie baniaki to praktycznie normalka I wydałem nie więcej niż 1000zł, więc nie tak dużo. Jeżeli chcesz trzymać w takim baniaku ryby takie jak np. płaszczki to nie masz szans zmieścić się w 2000 zł ale jeśli postawisz na gupiki czy neony to jak najbardziej.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 20:12:40 wysłane przez aqua95 »
|
|
|
|
|
|