Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Największa plaga glownów w krótkiej historii akwarium :/
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Największa plaga glownów w krótkiej historii akwarium :/  (Przeczytany 14643 razy)
ss-d
Stały użytkownik

« : Styczeń 26, 2010, 12:55:20 »

Witam. Najpierw dane :

.375l, oświetlenie 4x54w+odbłysniki,1x36w
.temp.26
.PH-7,8, GH-7, KH-6, NO2-0, NO3-17
.zbiornik ma 6 m-cy
.woda podmieniana 20-25% raz na tydzień, podczas odmulania
.nie nawożę (zrobiłem błąd nawożąc od drugiego dnai po zalaniu akwarium)
.obsada : 5x skalar, 8x mieczyk, 53x neon innesa
.grzałka 300w
.filtr jbl e1500 zewnetrzny
.rośliny: obecnie moczarka, anubias, mikrozorium, i jednej nie znam z nazwy

pierwsza plaga to były okrzemki, które z czasem zniknęły, ryby im w tym pomogły. potem były długie, łatwo ściągające się z roślin, nitki. w 85% pozbyłem się ich podmieniając ponad 2razy więcej wody na tydzień. miałem wówczas tylko 2x36w.
prawdziwa plaga zaczęła się na drugi dzień po dodaniu 4x54 w z odbłysnikami. glony mam na szybie, na anubiasia krótkie, mocne nitki, najgorsze sa sinice, przez nie musiałem wywalic cały mech porastający korzeń. moczarkie też będę musiał wywalić. sinice porastają także podłoże.
co  zrobić w tej sytuacji? z tego co wyczytałem to mozliwe , ze mam za mało co2 w stosunku do ilosci swiatła. sam juz nie wiem. licze na porady doswiadczonych akwarystow

« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2010, 13:07:59 wysłane przez ss-d » Zapisane

gg: 7086645
Ropek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 26, 2010, 13:32:32 »

Okrzemki są na poczatku prawie zawsze,
Co to tego co masz teraz to pewnie wiele czynników się przyczyniło: własnie brak co2 przy silnym oświetleniu, w sumie mało roślin, nieprawidlowy stosunek fosforu do azotu przypuszczam.
Wyczyść to co sie da, podmień wode i zgaś światło narazie, albo mocno ogranicz.
Dużo tego jest?

ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 26, 2010, 13:46:32 »

no duzo duzo, na innym forum mi radzili restart. stracilem duza wiekszosc roslin przez to. zdechło mi tez z 10 ryb/;  moczarki wygladaja jak jakies kaktusy bo sa całkowicie pokryte sinicami. całkiem swiatło zgasic? na ile? a co potem?

Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Styczeń 26, 2010, 13:59:19 »

Tak jak napisał poprzednik brak co2 przy takim oświetleniu to najprawdopodobniej to, albo fosfor (również jak pisał poprzednik) ... Jak się tego pozbyć, masz kilka sposobów :
-Zapewnić roślinom lepsze warunki do rozwoju niż glonom - bardzo czasochłonne (pielęgnacja), wysokie koszta i brak pewności, Nie polecam
-Preparat przeciw glonom - Sposób łatwy i praktycznie brak pracy przy nim jednak nie zawsze skuteczny (oczywiście zależy od preparatu) ponadto może zaszkodzić rybko wrażliwym na chemię koszt niski, Polecam (w twoim przypadku nie powinno zaszkodzić rykom, chociaż nie wiem jak skalar ponieważ nie znam dobrze tego gatunku)
-I sposób najprostszy a ponadto nie wiem czy nie najskuteczniejszy kup parę glonojadów np. ze 2-3 zbrojniki niebieskie albo kilka kosiarek (więcej o glonojadach TU) ja używam do zwalczania plagi okrzemków w akwa 5.5l (kotnik) zbrojnika niebieskiego (wyławiam z ogólnego akwa i przenoszę tam na noc lub dwie co jakeś 2-3 miesiące) - Brak poświęconego czasu, koszt niski (tylko rybki) niestety wyprawa po rybki przy takiej temperaturze to prawdziwe wyzwanie  Smiley Sposób na zawsze (tyle ile rybki przeżyją) a wydatek jednorazowy. BARDZO POLECAM

Jednak najlepiej zacznij nawozić co2 i roślinki będą lepiej rosnąć i może pozbędziesz się glonów.Innych pomysłów na pozbycie się glonów na razie nie mam.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2010, 14:15:54 wysłane przez Bartek1599 » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2010, 14:12:03 »

środki doraźne:
podmień 50% wody dokładnie odmul, musisz usunąć mechanicznie tyle glona ile sie da, kup cos co szybko rosnie w duzej ilości np rogatek, paprotnice
Zmniejsz ilość oswietlenia. Wyczyść filtr w wodzie z akwarium. Zainstaluj CO2 przynajmniej na jakis czas. Niedopuść do tego by były miejsca w akwarium gdzie woda stoi, moze byc pomocny filtr wewnetrzny. Po dużej podmianie zastosuj nawożenie (NPK + micro) by rosliny ci całkiem niepadły ale dopiero jak bedziesz miał nowe roslinki, glony teraz wygrywają walkę z roslinami wyższymi o byt bo brakujące NPK lub C mogą sobie pobrać z DOC 

Czy twoje akwarium dojrzewało zanim wpuściłeś ryby?

Zakup ryb glonożernych mija się z celem, w ten sposób nieuporasz się z glonami.

Masz tam sinice bo
- filtr jest za mały w stosunku do twojej obsady i/lub twoje akwarium niedojrzewało zanim je zarybiłeś
- swiatła masz tyle co przy HighTechu a noweżenie jak w LOWTECH-u, trzeba wybrać albo jedno albo drugie

Zastanów sie czy chcesz LOWTECHA czy HIGHTECH, w tedy będzie można ci doradzić co robić by sie sytuacja z zakwitem nie powtórzyła
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2010, 14:24:12 wysłane przez Pethro » Zapisane
maciek333_13
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2010, 14:16:08 »

A czy nie lepszy od zbrojników będzie otocinklus?
Słyszłem, że dorosłe glonojady traca zinteresowanie glonami w przeciwieństwie do otocinklusa.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Styczeń 26, 2010, 14:20:30 »

A czy nie lepszy od zbrojników będzie otocinklus?
Słyszłem, że dorosłe glonojady traca zinteresowanie glonami w przeciwieństwie do otocinklusa.
glonojady sinic nie zwalczą Tongue
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 26, 2010, 14:28:29 »

Jak glonojad może stracić zainteresowanie ?? Fakt są rybki które tracą zainteresowanie glonami w dorosłości ale nie nazywa się ich wtedy glonojadami (a przynamnie nie powinno się). Co do zbrojników to może niektóre tracą zainteresowanie (nie wiem ponieważ nie znam wszystkich gatunków i ich specyfikacji) ale zbrojnik niebieski zjada glony przez całe życie, mogę się mylić ponieważ mój dopiero rośnie ale raczej zjada przez całe życie (tak wynika również z jego specyfikacji choćby w Wikipedii).

Pethro - masz racje  Embarrassed przepraszam nie doczytałem że są tam również sińce
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Styczeń 26, 2010, 14:53:42 »

Jak glonojad może stracić zainteresowanie ?? Fakt są rybki które tracą zainteresowanie glonami w dorosłości ale nie nazywa się ich wtedy glonojadami (a przynamnie nie powinno się). Co do zbrojników to może niektóre tracą zainteresowanie (nie wiem ponieważ nie znam wszystkich gatunków i ich specyfikacji) ale zbrojnik niebieski zjada glony przez całe życie, mogę się mylić ponieważ mój dopiero rośnie ale raczej zjada przez całe życie (tak wynika również z jego specyfikacji choćby w Wikipedii).

Pethro - masz racje  Embarrassed przepraszam nie doczytałem że są tam również sińce
zbrojnik niebieski gdy dorośnie woli pokarm mięsny

najlepsze "glonojady" jakie znam to
otoski na okrzemki
kosiarki na krasnorosty
krewetki amano na nitki Wink

ale te wszystkie w/w zwierzaki mogą jedynie pomóc uporać się z glonami. Aby pozbyc sie glonów z akwarium trzeba zwalczyć przyczyne a nie skutek
ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Styczeń 28, 2010, 18:37:54 »

pare tygodni temu padły mi 3 mieczyki, a ostatnio gdzies co 2 dni znajduje martwego neona. neony przebywaja wszystkie razem w rogu akwarium przy wlocie filtra i grzałce (w akwarium mam 26-27 stopni). nie wygladaja na chore, pływaja , ale tylko w tym rogu, jedza normalnie

przemow
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Styczeń 28, 2010, 18:57:53 »

ss-d jedyne wyjscie przy tym oświetleniu to biegiem po butle CO2 bo bimbrownia tutaj nie pomoże.,ale w pierwszej kolejności  to dużo więcej roślin i rozpocząć nawożenie. Pewnie masz całkowity brak fosforu i potasu i mikro. Albo wprowadzić zaciemnienie i powrót do mniejszego oświetlenia.
zastanów sie co podwyższa ci tak ph bo w stosunku do gh i kh to masz bardzo wysokie.

ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Styczeń 28, 2010, 19:13:46 »

ph mam takie z kranu. czyli moze sie obejsc bez restartu?

czy smierc neonow ma zwiazek z glonami? sinicami

kacper77
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Styczeń 28, 2010, 19:57:45 »

Proponuję takie rozwiązanie, które sprawdziłem kiedyś u siebie i poskutkowało w 100%:
Zaciemnienie 5 dni połączone z silnym napowietrzaniem. Nakrywasz akwarium i nie zaglądasz do niego w ogóle, nie karmisz ryb.
Po 5 dniach duża podmiana wody, po następnych dwóch, trzech kolejna. Oczywiście jednocześnie z podmianą porządnie odmulasz dno, usuwasz martwe liście itp.
Po zaciemnieniu powinieneś wyczyścić filtr. Oczywiście płuczesz wkłady w wodzie z akwarium, aby nie zabić flory bakteryjnej. Ja swój kubełek porządnie wyszorowałem w wodzie z kranu, ale miałem podłączoną jeszcze kaskadę + zastosowałem kapsułki, bodajże tetra, do zaszczepienia flory w kubełku.
Stopniowo zwiększasz czas oświetlenia.

Po takich zabiegach sinic nie powinieneś już mieć, co nie znaczy, że nie powrócą, jeżeli nie usuniesz przyczyn, czyli:

1) Przy takim oświetleniu musisz mieć CO2,
2) Odpowiedni stosunek NPK, szczególnie musisz pilnować poziomu N, Nie może spaść do 0.
3) Dostosować obsadę i filtr do litrażu zbiornika.
4) Odpowiednio dbać o czystość akwarium.

I dosadź zdecydowanie więcej roślin, szczególnie szybko rosnących.

« Ostatnia zmiana: Styczeń 28, 2010, 20:06:23 wysłane przez kacper77 » Zapisane
ss-d
Stały użytkownik

« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2010, 22:09:03 »

ok zrobie tak, tylko narazie nie mam kasy na co2

a mogłbym narazie tak zrobic jak mi napisałes, tylko ze bez co2. bym poprostu właczał  1x36 i 2x54 w. czy mogłoby byc wtedy bez dozowania dwutlenku wegla? rosliny by rosły? nawoziłbym je w płynie. z czasem dałbym co2.filtr przeciez mam odpowiedni na takie akwarium. aobsada za duza jest?

tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Styczeń 29, 2010, 22:36:52 »

ok zrobie tak, tylko narazie nie mam kasy na co2

Co2 możesz uzyskać z bimbrowni - koszt niewielki http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/budujemy-bimbrownie/

Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do: