Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kilka pytań  (Przeczytany 1301 razy)
Koli
Nowy
*

« : Styczeń 27, 2010, 11:08:18 »

Jestem nowy na Waszym forum, witam więc wszystkich serdecznie Smiley

Mam 100 litrowy zbiornik, ale jako, że rybom zaczęło być w nim cokolwiek przyciasnawo Wink postanowiłem przejść w końcu na moje marzenie, czyli zbiornik 450 litró (maxymalny, jaki zmieści się w moim pokoju). W związku z tym, że jest to już poważna inwestycja, mam do Was - fachowców kilka pytań, na których odpowiedzi pozwolą mi nie popełnić błędów, jakie popełniłem przy pierwszym akwarium. Serdecznie więc z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, bowiem każda z pewnością się przyda. Planuję zakup akwarium 150 x 50 x 60. A oto moje pytania:

1) Jakiego producenta akwarium polecacie (chodzi mi o trwałość, żeby przenigdy nie zadżyło się niespodziewane nocne BUM, jakie spotkało mojego kolegę)?

2) Czy przy tych gabarytach warto zastosować zbrojenie na krawędziach akwarium?

3) Czy Karliki szponiaste mogą mieszkać w akwarium o głębokości 55 cm (60 cm - 5 cm na żwirek)? Czy dadzą sobie radę czy też kategorycznie jest to dla nich za głęboko?

4) Kolega zaproponował mi, żebym do tego akwarium zastosował 2 filtry zewnętrzne - jeden wypełniony ceramiką jako czysta biologia, drugi jako mechanika. Czy to dobry pomysł?

5) Jaki jest według Was najlepszy producent filtrów kubełkowych? Mam od niedawna dwa: Hagena 40 i TetraTec 700 - obydwa się non stop chrzanią i na pewno ani jednej ani drugiej firmy nie będę brał pod uwagę przy zakupie nowego filtra... Znajomy ze sklepu polecał mi Eheima. Są to drogie filtry, ale podobno są naprawdę wytrzymałe. Dodatkowo oferują jakieś unowocześnione techniki filtracji biologicznej... Co o tym sądzicie? Czy są warte swojej ceny, czy to tylko kolejna sciema?

6) Jaka jest uznana norma przepływu wody przez filtr zewnętrzny (ile razy na godzinę cała woda powinna przepłynąć przez filtr)?

Wypowiedzcie się proszę, to dla mnie naprawdę ważne kwestie, gdyż błędy popełnione przy zakupie pokutują później przy eksploatacji akwarium.

Jeszcze raz z góry dziękuję.

Pozdrawiam.

Marek.
Morlinek
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 27, 2010, 11:18:39 »

1.Akwarium najlepiej zamówić u sklarza ja tak zrobiłem a koszt to 50zł.
2.Co do wzocnień to nie wiem.
3.Nie wiem jak jest z karlikami szpiniastymi bo nigdy ich nie hodowałem ale sądzę że to będzie za głęboko.
4.Tak, 2 filtry będą konieczne,do oczyszczania bio możesz użyc tetry i jakiś wewnętrzyny np: Aquael FAN-3 jako mechaniczny
5.Najlepsze to Eheim i Hagen
6.Tu musisz kogoś innego zapytać ale myślę żę 1000 l/h i wzwyż.
Jasko
Jasko
Nowy
*

Uczmy sie kochac

« Odpowiedz #2 : Styczeń 27, 2010, 12:19:59 »

1.moj wujek mial akw 100-50-50, zamuwione u szlaza bo taniej ,powcmacniane boki u gory w szerz dolem wzdluz ,pasy szkla o szerokosci 10cm i co 4lata pozniej wchodzi do domu atu rybki prawdziwe rybki Cheesy chomikuja po dywanie na ktorym byla jeszcze woda,dodam handlowal na gieldzie akwa ,wiec znal sie na zeczy.

ja bym dolozyl nawet ite kilkaset zloty wiecej i kupil piekne firmowe akw,
bo ono niema 50l tylko np 450l a to zasadnicza roznica przy peknieciu,firma ktora sprzedaje akwa opracowywuje je dokladnie aby np nie pelko, gr szkla,wzmocnienia itp.
Np ja mam "juwel" kosztowalo ale warto,przy rybach jakie mam musialem dodac filtr oprocz tego orginalego, sa do niego rozne wklady ktore mozna dokupic tej firmy itp.

ale jak zarysujesz szklo jakims kamieniem i ta rysa bedzie gleboka to oczywiste jest ze nawet firmowe moze peknac.

duzo bym pisal na twoje pytania niech ktos inny sie wypowie krutko bo przymnie bys usnol na kompie  Cheesy
i tak strescilem to krotko bo bardziej bym sie rozpisal papa
pozdr

Uczmy sie kochac
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 27, 2010, 12:40:19 »

Witaj Koli.

1) Jakiego producenta akwarium polecacie (chodzi mi o trwałość, żeby przenigdy nie zadżyło się niespodziewane nocne BUM, jakie spotkało mojego kolegę)?

Mie nigdy nie zawiodła Diversa a 450 l to standard więc nawet lepiej.
http://www.sklepmalawi.eu/Diversa_akwarium_150x50x60_450l_proste_10mm_p4075.html

2) Czy przy tych gabarytach warto zastosować zbrojenie na krawędziach akwarium?

Wzmocnienia podłużne oraz 1 albo 2 poprzeczne.

3) Czy Karliki szponiaste mogą mieszkać w akwarium o głębokości 55 cm (60 cm - 5 cm na żwirek)? Czy dadzą sobie radę czy też kategorycznie jest to dla nich za głęboko?

Nie powinno się ich trzymać w tak wysokim akwarium.

4) Kolega zaproponował mi, żebym do tego akwarium zastosował 2 filtry zewnętrzne - jeden wypełniony ceramiką jako czysta biologia, drugi jako mechanika. Czy to dobry pomysł?

Tak, to dobry pomysł jednak wiele zależy od obsady. Często wystarczy 1 filtr przy odpowiednio skonfigurowanym akwarium (ilość roślin, odpowiednia obsada, wsady w filtrach, odpowiednio gruba warstwa podłoża).

5) Jaki jest według Was najlepszy producent filtrów kubełkowych? Mam od niedawna dwa: Hagena 40 i TetraTec 700 - obydwa się non stop chrzanią i na pewno ani jednej ani drugiej firmy nie będę brał pod uwagę przy zakupie nowego filtra... Znajomy ze sklepu polecał mi Eheima. Są to drogie filtry, ale podobno są naprawdę wytrzymałe. Dodatkowo oferują jakieś unowocześnione techniki filtracji biologicznej... Co o tym sądzicie? Czy są warte swojej ceny, czy to tylko kolejna sciema?

Tak, Eheim są warte swojej ceny. Do akwarium 450 l powinien wystarczyć Eheim 2228 o ile ofc nie będzie tak jakichś potworów typu 20 cm welony czy zupa rybna z molinezji i wszystkiego co popadnie. Wtedy można dołożyć jakiś mniejszy jako dodatkowy.

6) Jaka jest uznana norma przepływu wody przez filtr zewnętrzny (ile razy na godzinę cała woda powinna przepłynąć przez filtr)?

Generalnie przyjmuje się, że filtr powinien mieć przepływ 2-3 razy większy niż pojemność akwarium.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: