Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Kakadu  (Przeczytany 1130 razy)
bartass
Nowy
*

« : Styczeń 28, 2010, 12:01:00 »

Witam
Właśnie założyłem akwarium  240l i chciałbym mieć w nim kakadu i mam parę pytań
1. Czy w takim zbiorniku mogą  być 2 samce i 6 samiczek, jeżeli za dużo to ile mogę ich wpuścić max (akwarium ma standardowe wymiary 120x50x40)
2. Jakie inne rybki mogę wpuścić do akwa żeby się nie pozabijały
3. Jakie najlepiej dać roślinki
Lucky
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2010, 12:07:01 »

Roslinki daj rozne - takie zeby zajmowaly przydenna strefe - z szerokimy liscmi - zeby roslu na boki a nie tylko do góry, no i oczywiscie z tylu daj cos rosnacego w gore.  Dzieki temu kakadu bedzie mialo sie gdzie chowac i dwa samce na siebie nie beda trafiac. Mysle ze taka ilosc rybek jest OK jesli o kakadu chodzi. Mozesz spokojnie dorzucic cos mniejszego lawicowego - zalezy co ci sie podoba, neonki, razbory, gupiki i inne tego typu stadne rybki, jest tego mnostwo z czym kakadu da rade  życ
1975maniek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2010, 12:47:25 »

Kolega ma rację, ale dodatkowo daj łupki po kokosach, korzenie, to na pewno dochowasz się potomstwa.
grodek78
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2010, 07:33:31 »

Witam
Właśnie założyłem akwarium  240l i chciałbym mieć w nim kakadu i mam parę pytań
1. Czy w takim zbiorniku mogą  być 2 samce i 6 samiczek, jeżeli za dużo to ile mogę ich wpuścić max (akwarium ma standardowe wymiary 120x50x40)
2. Jakie inne rybki mogę wpuścić do akwa żeby się nie pozabijały
3. Jakie najlepiej dać roślinki
Przy takim litrażu dwa samce kakadu powinny bez problemu zająć swoje terytoria. Jeżeli chcesz dochować sie potomstwa kakadu to z ławicowych ryb możesz dać: otoski, drobnoustki, pstrążenice (będzie wtedy biotopowa obsada). Przy neonach, bystrzykach i innych kąsaczowatych może już być problem z odchowaniem młodych - będą polować na młode kakadu. Jak baniaczek będzie miejscami mocno zarośnięty to masz większą szansę, że młode uchowają się i kąsaczowate ich nie upolują.Z roślin to daj to co się Tobie podoba. Ważne tylko aby akwa było lekko zacienione (możesz na powierzchnię dać pistię) - pielęgniczki nie lubią mocnego światła.

andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2010, 08:15:09 »

Dodam od siebie, że akwarium powinno być tak "udekorowane" korzeniami, łupinami itp aby samce i samice miały możliwość łatwego wyznaczania sobie terytoriów. Jeśli atrakcyjne dla samca lub samicy miejsca będą znajdować się blisko siebie niestety będzie dochodziło do walk.

bartass
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2010, 15:12:57 »

Mam jeszcze jedno pytanie
Ponieważ mieszkam w Poznaniu a woda z kranu ma 15-20 dh w stopniach niemieckich (akwa na razie dojrzewa ma tydzień a pierwsze rybki będę wpuszczał za jakieś 2 tygodnie) na kilku forach znalazłem informacje ze kakadu jest bardziej wytrzymałą z pielęgnicowatych czy nie zaszkodzi im taka woda. Planuje kupić filtr RO ale na razie brak funduszy wiec inwestycja będzie musiała poczekać parę miesięcy.
bartass
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2010, 17:46:32 »

Kupiłem testy i wyszło mi ze twardość ogólna to 15n a węglowa 9n. I mam pytanko czy jak zastosuje do zmiękczenia wody Zoolek Aquafix TwO czy wtedy  ph nie wzroście za bardzo i czy mogę prosić o wskazówki dotyczące używania tego preparatu.
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 17:48:27 wysłane przez bartass » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: