Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Agresywne Gurami Mozaikowe  (Przeczytany 7427 razy)
Dalien
Zainteresowany
**

« : Styczeń 29, 2010, 10:32:02 »

Witam! Posiadam w 220 litrowym zbiorniku 6 Gurami Mozaikowych. Istna dzicz;) Gonią się, podgryzają, wyrywają łuski (to akurat sporadycznie) chwytają za pyski i przepychają. Kupione miesiąc temu 2cm teraz największa ma 6cm. Słyszałem że to spokojne ryby jednak ich zachowanie pokazuje że jest odwrotnie. Mają gdzie się chować, najczęściej w crytocorynie. Tolerują się jedynie podczas karmienia (chociaż coś).

Macie jakieś rady co do tego zachowania?

Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2010, 11:20:38 »

A sprawdziłeś ich płeć? Może to są same samce i walczą o terytorium?

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2010, 11:28:27 »

Sprawdzałem, wyszły mi 2 samice i 4 samce co ciekawe samice wcale nie są bardziej spokojne, aczkolwiek nie zauważyłem agresywnych zachowań pomiędzy nimi, gonią tylko samce siebie tolerują.

Może to tylko taki okres, mam nadzieję że za jakiś czas walki ustaną...

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2010, 11:53:17 »

Jak faktycznie masz 4 samce to walki ustaną jak zostanie 1, ewentualnie jeden totalnie zdominuje resztę, które ledwo co będą "nosa" wyściubiać z kryjówek. Gurami tylko na pierwszy rzut oka są majestatyczne i spokojne. Potrafią zatłuc się na śmierć.

Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2010, 11:55:13 »

Czyli rozwiązaniem będzie zostawienie parki w akwarium. Pytanie jeszcze jak będą się zachowywać jeśli byłyby 2 samce + 4 samice?

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2010, 12:28:51 »

Jak masz porządnie zarośnięty zbiornik to 2+4 mogłoby się nawet sprawdzić. Na pewno to lepsze rozwiązanie niż 4+2. Jeżeli masz taki zestaw płci jak napisałeś i miałbyś jakieś ryby oddać to zostaw sobie 1+2 zamiast parki, to jest bardzo dobry układ na te ryby.

Powodzenia Smiley Ja wróciłem niedawno do guramich, tym razem czekoladowe. Naprawdę super zwierzaki, ale chociaż niewielkie to też się pogonić potrafią Smiley

Dalien
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2010, 12:36:07 »

No, mam nadzieję że moje obserwacje są prawidłowe, dość ciężko ocenić płeć szczególnie że jeszcze nie mają dobrze wyrośniętych płetw. Za jakiś czas oddam połowę i zostawię tak jak napisałeś 1+2.

Dzięki!

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2010, 08:03:23 »

Witam! Posiadam w 220 litrowym zbiorniku 6 Gurami Mozaikowych. Istna dzicz;) Gonią się, podgryzają, wyrywają łuski (to akurat sporadycznie) chwytają za pyski i przepychają. Kupione miesiąc temu 2cm teraz największa ma 6cm. Słyszałem że to spokojne ryby jednak ich zachowanie pokazuje że jest odwrotnie. Mają gdzie się chować, najczęściej w crytocorynie. Tolerują się jedynie podczas karmienia (chociaż coś).

Smiley
Zastanawiałem się nad 8 mozaikami do 112l baniaki.
Dobrze, że wyperswadowano mi do odpowiednio wcześnie Smiley

SZPAKU1981
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Styczeń 30, 2010, 09:42:30 »

Smiley
Zastanawiałem się nad 8 mozaikami do 112l baniaki.
Dobrze, że wyperswadowano mi do odpowiednio wcześnie Smiley
no raczej kolego nie polecałbym Tobie 8 mozajków w 112 ale 1+2 możesz dać
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #9 : Styczeń 30, 2010, 10:33:54 »

Jak mówiłem, zostało mi to wyperswadowane Smiley

sanderka25
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #10 : Maj 11, 2010, 20:05:40 »

Ja mam mozaikowe i na szczęście mam 1 samca na trzy samice.Bo kupiłam tak:kiedyś dwa i potem znowu 2 uffffff

Moje akwa 112l:
-gupiki 1 sztuka
-neonki 7 sztuk
-gurami mozajkowy 4 sztuki
-razbora klinowa 2 sztuki
-zmienniak 2 sztuki(parka)
-kiryski pstre 3 sztuki
-glonojady 2 sztuki
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: