Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [30l] mmb22 [Aktualizacja 13.03.2010]
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: [30l] mmb22 [Aktualizacja 13.03.2010]  (Przeczytany 4175 razy)
mmb22
Zainteresowany
**

« : Styczeń 29, 2010, 18:06:23 »

Objętość: 30l

Oświetlenie: 2x8W LEUCI 6400 K

Nawożenie:
- CO2 z bimbrowni
- kulki nawozowe
- zestaw Planta Gainer ( ferro+, macro, classic)

Woda:
- kranowa (Wrocław - N03 na poziomie 18 mg/l) + demineralizowana  
- pH 7
- NO3 30 mg/l
- podmiany raz w tygodniu 30%

Filtracja: Aqua szut 550 z włókniną

Ogrzewanie: brak, temp. w ciągu doby utrzymuje się na poziomie 25-27 stopni C. (nigdy nie wyszła za ten zakres)

Flora:
- Anubias nana
- Kryptokoryna Wendta zielona
- Vallisneria
- Taiwan moss
- Gałęzatka
- Moczarka
- Pistia

Fauna:
- 4 x razbora maculata  
- 3 x bystrzyk karlik
- 5 x Red Cherry

Dodatki:
- korzeń
- żwir 5 – 7 mm
- tło zew. ze styropianu

Zbiornik ma około 10 miesięcy. Powstał jako ratunek dla tego co pozostało po wyjeździe brata, tzn. został postawiony od nowa. Jest to moje pierwsze akwarium powstałe na podstawie forum. Na tą chwile udało mi się stworzyć to co widać na zdjęciu. Za jakość zdjęć oraz dyfuzor CO2 na widoku przepraszam, poprawie się. Dyfuzor został umiejscowiony tak aby prąd wody roznosił CO2 po całym akwarium, jest to chwilowe rozwiązanie, które wpłynęło na to że rośliny dostały kopa w górę. Obserwuje parametry wody (tylko ph oraz N03). W tej chwili pojawił się problem w postaci brązowego nalotu na anubiasie, oraz paru liściach kryptokoryny. Od czasu założenia nie było problemów z glonami.

Zdjęcie:
29.01.2010

Pozdrawiam Maciek
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 22:10:47 wysłane przez mmb22 » Zapisane

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2010, 18:38:17 »

Za duży filtr Grin, żwir pewnie ze starego akwarium kolorystycznie mi się nie podoba, termometr przeniósł bym w róg. a co jest przyklejone do szyby frontowej? roślinki ładne lecz chaotycznie obsadzone Wink bystrzyki do oddania potrzebują akwa o poj. min. 60l
razbor dokupił bym ok.3 - 4szt. i zrobił z tego akwarium gatunkowe z kreweciami ;?)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2010, 18:42:33 wysłane przez djdzej1000 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2010, 09:43:37 »

Filtr jest wg mnie ok. Fakt, ze dla amand lepsze większe akwarium jak i w przypadku większości ryb ale biorąc pod uwagę ich niewielką ilość, zarośnięte akwarium i to, że są to malutkie rybki to te 30 l jest wystarczające. Dyfuzor przydałoby się przenieść gdzieś na bok Smiley

djdzej1000, gdzie przeczytałeś, ze amandy potrzebują min. 60 l?

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2010, 14:20:01 »

djdzej1000, gdzie przeczytałeś, ze amandy potrzebują min. 60 l

może tutaj: http://www.superakwarium.pl/bystrzyk-amandy-id866.html

albo tutaj: http://www.holender.fora.pl/o-naszych-podopiecznych,19/hyphessobrycon-amandae-bystrzyk-amandy-bystrzyk-karlik,291.html - czy to czasem nie ty pisałaś?   Grin

A więc bystrzyki do oddania.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2010, 14:22:40 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2010, 14:24:56 »

Fajne akwa, podoba mi się Cool Jak się sprawuje Aqua.Szut 550 ? U mnie się zapychał co 3 dni i na razie jest tylko do pompowania wody Grin

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Luty 01, 2010, 14:43:52 »

Filtr jest wg mnie ok. Fakt, ze dla amand lepsze większe akwarium jak i w przypadku większości ryb ale biorąc pod uwagę ich niewielką ilość, zarośnięte akwarium i to, że są to malutkie rybki to te 30 l jest wystarczające. Dyfuzor przydałoby się przenieść gdzieś na bok Smiley

http://www.holender.fora.pl/o-naszych-podopiecznych,19/hyphessobrycon-amandae-bystrzyk-amandy-bystrzyk-karlik,291.html

Tu  Wink  Ten awantor i nick to zbieżność?
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2010, 14:55:08 »

http://www.holender.fora.pl/o-naszych-podopiecznych,19/hyphessobrycon-amandae-bystrzyk-amandy-bystrzyk-karlik,291.html

Tu  Wink  Ten awantor i nick to zbieżność?

Tak, to jest jej profil.Takie sprawy to możesz pisać na pw do Emi Wink

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2010, 15:01:27 »

Tak, ja to pisałam z własnych doświadczeń ze stadem tych ryb. Tak samo jak to,  że "60 l na stadko" a stadko dla mnie to tak z 10 szt. Tu kolega ma 3 szt a to nawet nie jest stadeńko więc w 30l się zmieszczą.
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2010, 15:08:42 wysłane przez Emi » Zapisane

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2010, 15:08:22 »

A więc bystrzyki do oddania.

I zostaną oddane na rzecz 3 maculat Smiley Zrobię jednogatunkowe akwarium + RC.
Zastanawiałem się czy kiryski pigmejki będą odpowiednie? Pytam z ciekawości Wink

Jak się sprawuje Aqua.Szut 550 ? U mnie się zapychał co 3 dni i na razie jest tylko do pompowania wody Grin

Filtr akurat dostałem, dlatego nie kupowałem innego. Po zebraniu informacji został. Przyznam że jestem zadowolony, przy tym akwa i obsadzie filtr pracuje jak ta lala. Zależy pewnie od wkładów. Włókninę płuczę raz na 2 tygodnie (oczywiście w wodzie z podmiany), nie zauważyłem ubytku ilości pompowanej wody Tongue Słyszałem że dobrym rozwiązaniem do 550 jest gąbka, ale nie próbowałem Wink Zostanę przy włókninie.

Dziękuje i pozdrawiam, dotychczasowe rady zapamiętam Smiley

Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #9 : Luty 01, 2010, 15:17:28 »

No to niech ci chodzi jak najdłużej Wink U mnie też chodził przy włókninie w akwa 45l i totalnie się zapychał.

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
---------------
djdzej1000
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Luty 01, 2010, 16:40:11 »

tylko dokup tych maluchów Smiley

http://www.forum.eakwarystyka.eu/topics33/2248.htm

krewecie i ok. dobry wybór  a po co kiryski jak są kreewetki niech się mnożą a później zobacz Wink a kiryski też stadne odpadają  papa
mmb22
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2010, 22:11:26 »

Mała aktualizacja, zmian nie wiele Wink

13.03.2010

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: