mmb22
Zainteresowany
|
|
« : Styczeń 29, 2010, 18:06:23 » |
|
Objętość: 30l Oświetlenie: 2x8W LEUCI 6400 K Nawożenie: - CO2 z bimbrowni - kulki nawozowe - zestaw Planta Gainer ( ferro+, macro, classic) Woda: - kranowa (Wrocław - N03 na poziomie 18 mg/l) + demineralizowana - pH 7 - NO3 30 mg/l - podmiany raz w tygodniu 30% Filtracja: Aqua szut 550 z włókniną Ogrzewanie: brak, temp. w ciągu doby utrzymuje się na poziomie 25-27 stopni C. (nigdy nie wyszła za ten zakres) Flora: - Anubias nana - Kryptokoryna Wendta zielona - Vallisneria - Taiwan moss - Gałęzatka - Moczarka - Pistia Fauna: - 4 x razbora maculata - 3 x bystrzyk karlik - 5 x Red Cherry Dodatki: - korzeń - żwir 5 – 7 mm - tło zew. ze styropianu Zbiornik ma około 10 miesięcy. Powstał jako ratunek dla tego co pozostało po wyjeździe brata, tzn. został postawiony od nowa. Jest to moje pierwsze akwarium powstałe na podstawie forum. Na tą chwile udało mi się stworzyć to co widać na zdjęciu. Za jakość zdjęć oraz dyfuzor CO2 na widoku przepraszam, poprawie się. Dyfuzor został umiejscowiony tak aby prąd wody roznosił CO2 po całym akwarium, jest to chwilowe rozwiązanie, które wpłynęło na to że rośliny dostały kopa w górę. Obserwuje parametry wody (tylko ph oraz N03). W tej chwili pojawił się problem w postaci brązowego nalotu na anubiasie, oraz paru liściach kryptokoryny. Od czasu założenia nie było problemów z glonami. Zdjęcie: 29.01.2010 Pozdrawiam Maciek
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2010, 22:10:47 wysłane przez mmb22 »
|
|
Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
|
|
|
djdzej1000
|
|
« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2010, 18:38:17 » |
|
Za duży filtr , żwir pewnie ze starego akwarium kolorystycznie mi się nie podoba, termometr przeniósł bym w róg. a co jest przyklejone do szyby frontowej? roślinki ładne lecz chaotycznie obsadzone bystrzyki do oddania potrzebują akwa o poj. min. 60l razbor dokupił bym ok.3 - 4szt. i zrobił z tego akwarium gatunkowe z kreweciami ;?)
|
|
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2010, 18:42:33 wysłane przez djdzej1000 »
|
|
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2010, 09:43:37 » |
|
Filtr jest wg mnie ok. Fakt, ze dla amand lepsze większe akwarium jak i w przypadku większości ryb ale biorąc pod uwagę ich niewielką ilość, zarośnięte akwarium i to, że są to malutkie rybki to te 30 l jest wystarczające. Dyfuzor przydałoby się przenieść gdzieś na bok djdzej1000, gdzie przeczytałeś, ze amandy potrzebują min. 60 l?
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
dwight 18
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2010, 14:20:01 » |
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2010, 14:22:40 wysłane przez dwight 18 »
|
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec
Siberian Husky
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2010, 14:24:56 » |
|
Fajne akwa, podoba mi się Jak się sprawuje Aqua.Szut 550 ? U mnie się zapychał co 3 dni i na razie jest tylko do pompowania wody
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce ---------------
|
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec
Siberian Husky
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 01, 2010, 14:55:08 » |
|
Tak, to jest jej profil.Takie sprawy to możesz pisać na pw do Emi
|
|
|
|
45 l XxX-gupiki z młodymi 5-kiryski pstre 35l W planach muszlowce ---------------
|
|
|
Emi
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 01, 2010, 15:01:27 » |
|
Tak, ja to pisałam z własnych doświadczeń ze stadem tych ryb. Tak samo jak to, że "60 l na stadko" a stadko dla mnie to tak z 10 szt. Tu kolega ma 3 szt a to nawet nie jest stadeńko więc w 30l się zmieszczą.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2010, 15:08:42 wysłane przez Emi »
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
mmb22
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2010, 15:08:22 » |
|
A więc bystrzyki do oddania.
I zostaną oddane na rzecz 3 maculat Zrobię jednogatunkowe akwarium + RC. Zastanawiałem się czy kiryski pigmejki będą odpowiednie? Pytam z ciekawości Jak się sprawuje Aqua.Szut 550 ? U mnie się zapychał co 3 dni i na razie jest tylko do pompowania wody Filtr akurat dostałem, dlatego nie kupowałem innego. Po zebraniu informacji został. Przyznam że jestem zadowolony, przy tym akwa i obsadzie filtr pracuje jak ta lala. Zależy pewnie od wkładów. Włókninę płuczę raz na 2 tygodnie (oczywiście w wodzie z podmiany), nie zauważyłem ubytku ilości pompowanej wody Słyszałem że dobrym rozwiązaniem do 550 jest gąbka, ale nie próbowałem Zostanę przy włókninie. Dziękuje i pozdrawiam, dotychczasowe rady zapamiętam
|
|
|
|
Czy jadąc swoim samochodem czujesz się jakbyś słyszał fińskich drwali siekanych przez ich własne piły łańcuchowe?
|
|
|
Krzysiek19
Bywalec
Siberian Husky
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 01, 2010, 15:17:28 » |
|
No to niech ci chodzi jak najdłużej U mnie też chodził przy włókninie w akwa 45l i totalnie się zapychał.
|
|
|
|
|
|
|
|
mmb22
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #11 : Marzec 13, 2010, 22:11:26 » |
|
Mała aktualizacja, zmian nie wiele 13.03.2010
|
|
|
|
|
|
|
|