Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czyszczenie żwiru  (Przeczytany 3242 razy)
radekg32
Nowy
*

baniak 160 l

« : Styczeń 31, 2010, 19:09:05 »

witam,nie wiem czy dobrze umiescilem temat,ale chodzi mi o czyszczenie podłoża.Mianowicie moje akwa [ 150 l ] ma 2 i pół miesiaca,żwir odmulam 2 razy na tydzien.oprócz tego 2 filtry,1 wewn, 2 zewn. a w żwirze jest niesamowita ilosc odpadow po odchodach ryb, po resztkach pokarmu itp....Moje pytanie jak czesto calkowicie wymieniac cala zawartosc wody i przy tym przeplukanie żwiru ?
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 31, 2010, 19:31:46 »

Wody nie wymieniamy prawie nigdy w całości,tylko podmieniamy30% raz na tydzień.Z tego co piszesz to masz 3 filtry w 150l,więc woda powinna być czysta,kryształ.Albo masz za dużo ryb,albo za dużo je karmisz.Dawaj im tyle pokarmu żeby zjadły w ciągu max.5minut.Lepiej mniej niż za dużo.Pozatym odmulanie raz w tygodniu powinno w zupełności wystarczyć.
Podaj jaka masz obsadę i ile i czm karmisz rybki.

radekg32
Nowy
*

baniak 160 l

« Odpowiedz #2 : Styczeń 31, 2010, 20:41:18 »

filtry sa 2, w tym 1 zewn [ kubełek ] i 1 wewn.[zle opisalem powyzej].....co do czystosci wody ona jest krystalicznie czysta tylko na dnie jest pełno mułu i osadu  Lips Sealed, np jesli wsadzam jakas nowa roslinke to na moment w miejscu wsadzenia tej rosliny robi sie dosłownie metna woda  Wściekły problem w tym jak te zanieczystosci usunac,skoro odmulacz i 2 filtry nie daja rady.
Rybek jest około 25 ,a co do karmienia  to prawie caly czas mrozonki [ ochotka i rozwielitka ],suchy dostaja sporadycznie.
andrzejkowac
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Styczeń 31, 2010, 20:53:09 »

Co do brudu w żwirku to zawsze on będzie i nawet w pewnym sensie jest wskazany oczywiście w rozsądnej ilości .Te rozkładające się w żwirku gówienka to doskonały pokarm dla twoich roślin .Powstawanie zmącenia przy sadzeniu roślin też rzecz normalna każdy tak ma ,jeśli rośliny dobrze Ci rosną i nie masz problemów z parametrami wody czy glonami to znaczy że jest dobrze .

Młode ampularie oddam
radekg32
Nowy
*

baniak 160 l

« Odpowiedz #4 : Styczeń 31, 2010, 20:57:06 »

Co do brudu w żwirku to zawsze on będzie i nawet w pewnym sensie jest wskazany oczywiście w rozsądnej ilości .Te rozkładające się w żwirku gówienka to doskonały pokarm dla twoich roślin .Powstawanie zmącenia przy sadzeniu roślin też rzecz normalna każdy tak ma ,jeśli rośliny dobrze Ci rosną i nie masz problemów z parametrami wody czy glonami to znaczy że jest dobrze .

Z parametrami nie mam problemu ani z glonami, Wink a co do roslin to niektore z nich praktycznie stoja w miejscu jakby wcisnac pauze Angry , wiec pomyslalem ze moze to wina zamulonego dna,granulat zwiru jest 3/6 mm
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Styczeń 31, 2010, 21:05:00 »

To teraz napisz jakie masz roslinki Wink może jakieś zdjęcia jak nie wiesz co to za gatunek. Jakie masz oświetlenie i czy nawozisz mikro i makro oraz CO2

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
radekg32
Nowy
*

baniak 160 l

« Odpowiedz #6 : Styczeń 31, 2010, 21:09:52 »

To teraz napisz jakie masz roslinki Wink może jakieś zdjęcia jak nie wiesz co to za gatunek. Jakie masz oświetlenie i czy nawozisz mikro i makro oraz CO2

mikro i makro jest podawane,CO2 bimbrownia non stop,oswietlenie jest racze słabe bo tylko 60 W,roslinki zapodam kiedy indziej bo brak aparatu pod reka
Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Styczeń 31, 2010, 21:16:56 »

mikro i makro jest podawane,CO2 bimbrownia non stop,oswietlenie jest racze słabe bo tylko 60 W,roslinki zapodam kiedy indziej bo brak aparatu pod reka

Przy takiej ilości oświetlenia to raczej mija się z celem nawożenie...

Masz jakieś szybko rosnące rośliny? albo trawnikowe... albo tak mniej więcej określ ile masz tych roślin... dużo, średnio, lub mało

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
radekg32
Nowy
*

baniak 160 l

« Odpowiedz #8 : Luty 01, 2010, 03:40:09 »

szybkorosnace to one sa ale nie w moim baniaku,mam ich dosyc sporo,trawnikowych niestety brak
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: