Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Akwarystyczne pogaduszki « szukam pomocy do założenia akwa 300l
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: szukam pomocy do założenia akwa 300l  (Przeczytany 1478 razy)
fox555
Nowy
*

« : Styczeń 31, 2010, 23:04:48 »

witam wszystkich.mam zbiornik o wym. 100x55x65, dł-sz-wys.jak widać zbiornik nietypowy w stalowej ramie.Chciałbym trzymać wnim paletki i mam pytanie czy akwarium niejest zawysokie?jesli pasuje to jaki piasek, rosliny i dodatkowe ryby?posiadam grzałkę, filtr wewnętrzny, mam zamiar jeszcze dokupic zewnętrzny może jakiś polecicie? Smiley niewiem jeszcze jakie oswietlenie i co z tłem (zastanawiałem się czy mogę zrobić ze styropianu, jak do malawi)??oczywiście obsadził bym roślinami, mam terz dwa korzenie 40cm wys.zgóry dzięki za pomoc
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 11:29:52 »

Chcesz palety? Smiley To tak:

Akwa: Rozmiary dobre na parkę. Wysokie to ono jest, ale rybą nie będzie przeszkadzac Smiley Jaka grzałka jest? ile W? Jaki filtr wewnętrzny? Więcej info o nim, ale i tak będzie pewnie za mały i przyda się zewnętrzny. Oświetlenie nie za jaskrawe Grin . Firm nie podam , bo nie wiem co na ile jest dobre Smiley

Ryby: Korzenie daj, bo paletki lubią. Podłoże z ciemnego drobnego żwiru. Ok. 1/3 pow wody powinna byc przykryta roślinami pływającymi, np pistia. Rybki, może neony? obejrz sobie, jakie się Tobie podobają.

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 12:11:09 »

Akwa: Rozmiary dobre na parkę. Wysokie to ono jest, ale rybą nie będzie przeszkadzac  Jaka grzałka jest? ile W? Jaki filtr wewnętrzny? Więcej info o nim, ale i tak będzie pewnie za mały i przyda się zewnętrzny. Oświetlenie nie za jaskrawe  . Firm nie podam , bo nie wiem co na ile jest dobre

Ryby: Korzenie daj, bo paletki lubią. Podłoże z ciemnego drobnego żwiru. Ok. 1/3 pow wody powinna byc przykryta roślinami pływającymi, np pistia. Rybki, może neony? obejrz sobie, jakie się Tobie podobają.

Co ty za bzdury gadasz? na parkę? a od kiedy to paletki trzyma się parami? jest to ryba stadna którą trzyma się po minimum 5-6 sztuk.

oczywiście obsadził bym roślinami, mam terz dwa korzenie 40cm wys.zgóry dzięki za pomoc

Nie zapominaj że paletki nie lubią mocnego światła a takie będzie potrzebna do utrzymania roślin , ja bym na twoim miejscu zrezygnował z roślin(ewentualnie pistia i jakieś żabienice mogą być) i zrobił bym akwarium biotopowe z samymi korzeniami ale to tylko propozycja.
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 12:14:12 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2010, 20:22:46 »

Ja na Twoim miejscu bym poświęcił na biotop naturalny biotop dyskowców  czyli BW . Korzenie ,piasek, pistia , miękka i kwaśna woda  ,a filtr to jakiś kubełek

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
fox555
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2010, 10:30:56 »

Tak mi się wydaje że parka palet to zamało, 5-6 szt. mam zamiar kupić.Czyli roślin niezadużo, znajomy tak samo mi doradzał.Korzeni mam zamało wtakim wypadku, ale to niejest problem.Mam pare do spreparowania.jaką warstwę piasku nasypać?bimbrownia raczej niebędzie potrzebna?
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2010, 10:41:33 »

jeśli chcesz BW to bimbrownia nie potrzebna  ,bo roślin wogóle nie ma  ja bym dał warstwe  okolo 6 cm.

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2010, 10:55:19 »

jeśli chcesz BW to bimbrownia nie potrzebna  ,bo roślin wogóle nie ma  ja bym dał warstwe  okolo 6 cm.

A to BW to oczywiście Czarne wody w tym wypadku Ameryki południowej czyli naturalne środowisko dyskowców
pisze to bo nie każdy wie co oznacza skrót BW  Wink
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: