Witamy, Go¶ć. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałe¶ swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor W±tek: Zapchana g±bka w filtrze - dylematy.  (Przeczytany 2200 razy)
Simonsiero77
Nowy
*
Wiadomo¶ci: 23

« : Luty 01, 2010, 02:35:06 »

Posiadam filtra AQUAEL TURBO 650. Mój problem to ci±gle zapychajaca się g±bka w tym filtrze. Ta pierwsza, oryginalna wystarczyła mi na jakie¶ 4-5 miesięcy i nadawała się do wyrzucenia, bo nie spełniała swojej funkcji - tzn. zapychała się na amen i filtr nie chciał "zasysyać" wody. To znaczy zasysał j±, ale o wiele słabiej - funkcja napowietrzania praktycznie nie działała (b±belki nie leciały) i rybcie stały tuż pod powierzchni±, aż do momentu wypłukania g±bki.
Po wymianie na now± (nie oryginał tylko zamiennik) wszystkie problemy z filtrem ust±piły. Ale po jakich¶ 2 miesi±cach sytuacja zaczęła się powtarzać. Wkurza mnie to - bo żeby filtr pracował normalnie i napowietrzał wodę, g±bkę należy płukać praktycznie codziennie...

Jakie s± wasze do¶wiadczenia z tym filtrem i z wymian±/płukaniem w nim g±bki? Może należy ja wymienić na jak±¶ zupełnie inn±, grubsz± o większych porach?
A może nadawałaby się g±bka do mycia? Huh Rzecz jasna nowa, nie używana. Kosztuje 2 zł a nie 10 i tak na pierwszy rzut oka ma odpowiedni± strukturę, porowato¶ć, itp. Tylko ten w¶ciekły kolor wygl±da beznadziejnie Wink
Co o tym s±dzicie?

84 litry towarzyskie: 6 molinezji Black Molly, 7 Danio różowych, 2 Gurami marmurkowe (parka), 6 kirysków spiżowych, 1 Ancistrus Gold, 1 Glonojad Syjamski Gold
Emi
Global Moderator
Super aktywny
Wiadomo¶ci: 5480

« Odpowiedz #1 : Luty 01, 2010, 09:07:51 »

U mnie g±bka zapychała się po ok 4 tygodniach. Napowietrzanie miałam przez poruszanie tafli wody (wylot z filtra skierowany w stronę powierzchni) a nie b±belki. Spróbuj wymienić g±bkę na rzadsz±. Ryby w akwarium bez CO2 nie powinny wisieć pod powierzchni±, to mi się nie bardzo podoba. Powodem takiego zachowania mog± być zbyt małe i rzadkie podmiany wody, zbyt obfite karmienie ryb lub zbyt wysoki poziom zw. azotowych.

Pozdrawiam,
Emi

Górno¶l±skie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czuj± się lepiej.
Muchomorek
Super aktywny
Wiadomo¶ci: 2698

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #2 : Luty 01, 2010, 12:51:51 »

Ta g±bka do mycia naczyń jest klejona, bo tam s± warstwy i nie wiadomo, jak klej będzie działać na ¶rodowisko. Może dostaniesz tak± bez warstw, a jak nie, to poszukaj w sklepie budowlanym g±bki do fugowania, kosztuje z 5 zł, a jest wielka jak cegła i można z niej nawet wycinać całe wieczory.  Wink
Morlinek
Bywalec
Wiadomo¶ci: 534

« Odpowiedz #3 : Luty 01, 2010, 21:14:29 »

Ta g±bka do mycia naczyń jest klejona, bo tam s± warstwy i nie wiadomo, jak klej będzie działać na ¶rodowisko. Może dostaniesz tak± bez warstw, a jak nie, to poszukaj w sklepie budowlanym g±bki do fugowania, kosztuje z 5 zł, a jest wielka jak cegła i można z niej nawet wycinać całe wieczory.  Wink
A czy to nie zaszkodzi rybom.Najgorsze g±bki robi firma Aqua-Zoo to s± te wielkie kwadraty i walce z pręgami.Stosowałem tak± przez 5 dni i j± zmieniłem.
Muchomorek
Super aktywny
Wiadomo¶ci: 2698

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #4 : Luty 01, 2010, 21:21:08 »

A czy to nie zaszkodzi rybom.Najgorsze g±bki robi firma Aqua-Zoo to s± te wielkie kwadraty i walce z pręgami.Stosowałem tak± przez 5 dni i j± zmieniłem.
Nie wiem, ale te "moje" z budowlanego s± niebarwione, a tamta w pręgi może jest drukowana i st±d problemy?
Trudno powiedzieć ogólnie co¶ o g±bce, bo pewno producentów jest wielu.
Ja bym i tak wypłukał porz±dnie każd± g±bkę, nawet tak± przeznaczon± do akwarium.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: