Jeśli chodzi o podawanie K2SO4 to ja w swoim zbiorniku 200-litrowym (około 180 netto) podaję raz w tygodniu jednorazowo 25 ml.
A roztwór to 200g K2SO4 rozrobiony w 1,5 l demineralki.
Dziwne że ci się to rozpuścić w 1500 ml wody.
Napisz w jakim stężeniu zrobiłeś k2so4 bo ja np rozpuszczam 50g w 550 ml. wody i dozuje 30 ml w tygodniu na 100l objętości akwa. Przekonaj się do kalkulatora akwarystycznego i sam policz.
edit: Musisz zobaczyć również jak rośliny konsumują Ci nawóz a to zależy od oświetlenia ilości co2 i innych składników odżywczych więc nikt ci nie napisze że ma to być dokładnie tyle co do ml.
A dlaczego miałoby się to nie rozpuścić. Mieszanie blenderem i po sprawie. Po kilku godzinach na dnie butelki mam niewielką ilośc nierozpuszczonej soli a le to żaden problem.
Z kalkulatora korzystam. Oto wyniki z kalkulatora:
objętość akwarium netto - 180 dm3
objętość sporządzanego roztworu 1500 ml
ilość K2SO4 200 g
stężenie w akwarium po dodaniu 1 ml roztworu K 0,333 mg/l
Jeśli więc podam 25 ml to 25*0,333 = 8 mg/l
Problemów z roślinami nie mam. Żadna nie ma dziur w liściach, nie brązowieją, glony mnie nie odwiedzają. Dodatkowo podaję KNO3 (jeśli jest taka potrzeba, moja kranówka jest dość bogata jeśli chodzi o NO3), KH2PO4 (w razie potrzeb) i TPG. Dawki ustalone po długich eksperymentach i obserwacjach roślin. NO3 w stosunku do PO4 to u mnie 10:1 czyli na 20mg/l NO3 ma być 2 mg/l PO4.