Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Nowe akwarium, nowe ryby- dylemat...
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwarium, nowe ryby- dylemat...  (Przeczytany 2457 razy)
natasiunia
Nowy
*

« : Luty 02, 2010, 15:43:55 »

Witam, dziś kupiłam sobie trzecie akwarium 60 l i mam w nim:
6 gupiki, 6 molinezje, 2 platki i 2 mieczyki

W 30l mam:
2 skalary, 2 danio 4 neonki 1 wernera i jeszcze jedna ale nei pamiętam jak sie nazywa bo dopiero wczoraj ja kupilam

a w najmniejszym akwarium mam jakies drapieżne ryby któwe gryzą innym ryba ogony a czasami zagryzają inne ryby zapomniałam jak sie nazywają...

Moje pytanie brzmi gdzie mogę wsadzić bojownika... bo moim zdaniem chyba do tego 60 l mogłabym go wrzucic...
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Luty 02, 2010, 15:47:33 »

Dziś kupił i dziś wpuściłam?
Źle zaczynasz, poczytaj o podstawach, bo tak się nie robi.

A to trzecie akwarium, jaką ma pojemność i co tam pływa? Daj zdjęcie, jeśli nie znasz nazwy.
natasiunia
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 02, 2010, 15:54:14 »

Wiem jak sie robi oczywiscie woda jest odstana...
to najmniejsze akrawium ma około 10 l i w niej mam 2 brzanki sumatrzańskie...
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz

« Odpowiedz #3 : Luty 02, 2010, 15:59:20 »

najlepiej to odpuść sobie tego bojownika, przynajmniej do czasu aż nie zrobisz porządku ze zbiornikami które już posiadasz. Tak jak radzi muchomorek poczytaj o podstawach i o rybach które trzymasz bo szkoda by się musiały tak męczyć.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 16:04:21 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

GG 12591627
"Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15

160l na ziemi!
natasiunia
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Luty 02, 2010, 16:03:13 »

no a co mam z nim zrobic... przeciez w kibelku g nie spuszcze:/
pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 02, 2010, 16:11:30 »

Witam, dziś kupiłam sobie trzecie akwarium 60 l i mam w nim:
6 gupiki, 6 molinezje, 2 platki i 2 mieczyki

W 30l mam:
2 skalary, 2 danio 4 neonki 1 wernera i jeszcze jedna ale nei pamiętam jak sie nazywa bo dopiero wczoraj ja kupilam

a w najmniejszym akwarium mam jakies drapieżne ryby któwe gryzą innym ryba ogony a czasami zagryzają inne ryby zapomniałam jak sie nazywają...

Moje pytanie brzmi gdzie mogę wsadzić bojownika... bo moim zdaniem chyba do tego 60 l mogłabym go wrzucic...

Lol w 30l skalary?? Danio stadne, poza tym akwarium za małe...
Rybki zawsze możesz oddać do sklepu...
Zrób sobie przebudowe tych akwariów, a nie dokupuj nowych ryb bo to bez sensu...
natasiunia
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 02, 2010, 16:14:38 »

to może oświecicie mnie jak powinnam po selekcjonować te ryby... i moze ktos mi wreszcie powie gdzie mam dac tego bojownika :/
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #7 : Luty 02, 2010, 16:48:51 »

oddaj bojoiwnika do sklepu albo wrzuc go do 60l akwarium pod warunkiem ze zrobisz tam porzadek, mieczyki ciut za duze sa na takie akwarium, wg niektorych wystarczy 100l dla nich, wg mnie 200l wiec jakby nie bylo to i tak sporo Ci brakuje

w 30l skalary do oddania, nawet nie nadaja sie do 60l
danio jak chcesz to musisz zrobic z tego gatunku lawice, czyli minimum 10szt
neonki tak samo jak danio, poza tym za male masz akwaria na dwa gatunki lawicowych ryb wiec z czegos musisz zrezygnowac
wermera, nie znam
te brzanki sumatrzanskie w 10l do oddania, ryba stadna potrzebuje min 60l i mozesz ja miec pod warunkiem ze nie bedzie tam ryb z ladnymi dlugimi ogonami

zostaw sobie te gupiki i molinezje
aaa i platki zapomnialem, ZDECYDOWANIE do oddania!

zasiegnij wiedzy w atlasie jakims, bardzo polecam literature bo w www.google.pl znajdziesz w 70% brednie napisane przez podobnie doswiadczone osoby jak Ty w tym momencie.

woda odstana to sie "moja droga" nadaje na podmiane wody conajwyzej, nie wystarczy odstac wode na 24h i potem wrzucic ryby, musza w tej wodzie byc bakterie wszelkiego rodzaju(nie ten dzial by to rozpisywac) bo inaczej ryby moga sie otruc azotanami i innymi zwiazkami albo zwyczajnie chlorem...

najpierw sie mysli, planuje, decyduje o obsadzie a potem sie zajmuje zbiornikiem, musi on dojrzec a DOPIERO na samiusienkim koncu wrzuca sie ryby, NIGDY W INNA STRONE SIE NIE ROBI!

wyczerpalem chyba wszystko apropo tematu, nie widze potrzeby z Twojej strony azeby pisac i pytac tutaj jeszcze o cos, jest wiele tematow rozpoczetych na tym forum gdzie znajdziesz odpowiedzi na pytania, proponuje uzyc w drodze problemow wyszukiwarki ktora masz u gory, wpisujesz slowo klucz i ciach trach magia sie dzieje ukazuja sie odpowiedzi Wink

pozdrawiam i zycze zeby Twoje ryby nie umarly jutro Smiley

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
natasiunia
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Luty 02, 2010, 19:48:29 »

bebikk- powiem Ci tak jedne ryby mam już miesiąc albo i półtorej i jakoś bardzo dobrze się mają... Wcześniej bez jakieś większej selekcji w nieco mniejszym akwarium niż 30 l trzymałam rybki i jakoś moja hodowla utrzymała się przez 3 lata potem zrezygnowałam bo nie miałam na to czasu.... A wasze teorie są beznadziejne... Byłam w zoologicznym i facet, który sam się zajmuje hodowla powiedział, że taki dobór rybek może być więc nie wiem o co wam chodzi.... Kuzynka mojego narzeczonego hoduje już ho ho ho czasu ryby i też powiedziała że dobrze mam dobrane ryby... i powiem jeszcze jedno ŻAŁUJĘ, że weszłam na to forum, bo jak przeczytałam kilka postów to większość was potrafi tylko krytykować nowych, świeżych hodowców że to jest źle to wam się nie podoba to jest za duże to za małe ryby źle dobrane...

WIEM ŻE CHCECIE DOBRZE ALE Z TEGO CO PISZECIE TO WYCHODZI ŻE W AKWARIUM 60 LITRÓW MOGĘ TRZYMAĆ 2 MOLINEZJE I MOŻE ZE 2 GUPIKI...
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 19:50:20 wysłane przez natasiunia » Zapisane
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 02, 2010, 19:56:26 »

A wasze teorie są beznadziejne... Byłam w zoologicznym i facet, który sam się zajmuje hodowla powiedział, że taki dobór rybek może być więc nie wiem o co wam chodzi.... Kuzynka mojego narzeczonego hoduje już ho ho ho czasu ryby i też powiedziała że dobrze mam dobrane ryby...

W zoologicznym? rozbawiłaś mnie , sprzedawcy w zoologicznym to zwykli naciągacze i ludzie którzy nie mają pojęcia o rybach , kup sobie koleżanko jakąś książkę akwarystyczną ewentualnie poszukaj w necie informacji o rybach a dopiero potem dobieraj obsade , nie możesz mieć pretensji do całego świata że dobrałaś źle obsadę bo to jest tylko i wyłącznie twoja wina , zanim kupisz jakąś rybe to trochę o niej poczytaj a nie wchodzisz do zoologicznego i bierzesz to co ci się podoba , ryby to nie zabawki tylko żywe stworzenie i przez takich ludzi jak ty męczą się w za małych zbiornikach  Undecided

bebikk- powiem Ci tak jedne ryby mam już miesiąc albo i półtorej i jakoś bardzo dobrze się mają...

Nie mają się dobrze bo po prostu mają za mało miejsca do pływania i męczą się , ryby nie powiedzą ci że źle się czują niestety.

WIEM ŻE CHCECIE DOBRZE ALE Z TEGO CO PISZECIE TO WYCHODZI ŻE W AKWARIUM 60 LITRÓW MOGĘ TRZYMAĆ 2 MOLINEZJE I MOŻE ZE 2 GUPIKI...

Bo taka jest rzeczywistość (a nawet i to nie bo Molinezja raczej do takiego baniaka się nie nadaje) - 60 litrów to jest malutki zbiorniczek , w którym można hodować tylko mniejsze gatunki ryb .

i powiem jeszcze jedno ŻAŁUJĘ, że weszłam na to forum, bo jak przeczytałam kilka postów to większość was potrafi tylko krytykować nowych, świeżych hodowców że to jest źle to wam się nie podoba to jest za duże to za małe ryby źle dobrane...

Bo na tym forum większość osób to ludzie którzy fascynują się rybami i chcą dla nich jak najlepiej dlatego nie oczekuj pochwał za to że dobrałaś złe gatunki ryb do swojego akwarium.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 20:05:08 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
natasiunia
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 02, 2010, 20:04:24 »

jakby sie zle czuly to by zdechly a ten naciągacz jak to nazwales z zoologicznego to kolega mojego narzeczonego ktory ma wiedze na ten temat bo ma kilka duzych akwariow wiec chyba raczej sie musi znac... a poza tym jakby chcial mnie naciagnac i oszukac to by mi dal te co mi sie podobaly jednakze odradszil mi je z roznych wzgledow...

Bo taka jest rzeczywistość (a nawet i to nie bo Molinezja raczej do takiego baniaka się nie nadaje) - 60 litrów to jest malutki zbiorniczek , w którym można hodować tylko mniejsze gatunki ryb .

A molinezja to co karp czy mlody rekin :/ darujcie sobie :/
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 21:11:36 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #11 : Luty 02, 2010, 20:07:26 »

To jest tak, że się wybiera osoby, które potakują, a jeśli nie potakują, to trzeba zmienić rozmówców.  Cheesy Tak działają sekty i stowarzyszenia zjawisk nadprzyrodzonych. Tutaj jest forum i nie jest to ani sekta ani inna grupa samozadowolenia, ani ciągłego potakiwania.
Nikt Cię nie obraża, tylko wymienia swoje poglądy na temat.

Jeżeli ryby są jeszcze malutkie, jak sprzedawane w akwarystycznym przecinki, to nic się nie dzieje nawet w malutkim akwarium.
Fakt, kiedyś się stosowało inne standardy np. pełna zmiana wody, szorowanie całego akwarium itp., ale zmienia się nasz wiedza i zmieniają się standardy. Jestem święcie przekonany, że jeśli misja na Marsa się powiedzie, to naukowcy będą czerpać pełnymi garściami z wiadomości hodowców, a nie z metod takich panów ze sklepów akwarystycznych, którzy nie posiadają ani jednej dorosłej ryby w sklepie, bo pewno nie potrafią poprowadzić takiego akwarium.

Rób, jak uważasz ze wszystkimi konsekwencjami. Wypada tylko życzyć powodzenia i zakończyć pusty spór i życzyć powodzenia w hodowli.

A w tamtym akwarium 30 l, co wytrzymało 3 lata, jakie miałaś ryby?

Ps. Myślę, że trochę zmyślasz, chociaż nie mam na to dowodów.  Cheesy
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 20:09:17 wysłane przez Muchomorek » Zapisane
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #12 : Luty 02, 2010, 20:07:42 »

jakby sie zle czuly to by zdechly

A powiedz mi od czego miały by zdechnąć? jak ciebie by zamknęli do szafy na całe życie(odpowiednik tak malutkiego akwarium) to też byś nie umarła ale chyba zbyt komfortowo byś się nie czuła  Roll Eyes

ten naciągacz jak to nazwales z zoologicznego to kolega mojego narzeczonego ktory ma wiedze na ten temat bo ma kilka duzych akwariow wiec chyba raczej sie musi znac... a poza tym jakby chcial mnie naciagnac i oszukac to by mi dal te co mi sie podobaly jednakze odradszil mi je z roznych wzgledow

Może być i kolegą samego prezydenta ale nie ma pojęcia o rybach skoro doradzał taką obsadę , nie tacy fachowcy jak on czy ty ustalali minimalne litraże dla danego gatunku , weź książkę w łapie i poczytaj a nie słuchasz się jakiś pseudo fachowców z zoologa  Roll Eyes

A molinezja to co karp czy mlody rekin :/ darujcie sobie :/

Nie, ale jest to ryba która dorasta nawet do 15 cm długości dlatego nie nadaje się do tak malutkiego akwarium.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2010, 20:12:39 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
pieTra231
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 02, 2010, 21:00:16 »

Myślę, że nie ma się co kłócić i spamować, bo i tak nie wytłumaczymy tego natasiuni, która napisała bez sensu temat, bo i tak nie bierze pod uwagę opinii osób, które się tu wypowiadają...
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #14 : Luty 03, 2010, 09:15:21 »

i powiem jeszcze jedno ŻAŁUJĘ, że weszłam na to forum, bo jak przeczytałam kilka postów to większość was potrafi tylko krytykować nowych, świeżych hodowców że to jest źle to wam się nie podoba to jest za duże to za małe ryby źle dobrane...

no to zegnamy sie w takim razie chyba skoro wolisz rozmawiac z kims kto Ci bedzie za kazdym razem przytakiwal. Tutaj powiemy Ci tylko sama prawde, a ze boli Ciebie prawda to usun konto bo inaczej mowic nie bedziemy, nie zmienimy naszych pogladow i tym bardziej nie zaczniemy brac przykladu z takich osob jak Ty bo kolega kolegi od kolegi ktory jest kolega kolegi mowil ze takie ryby moga zyc w 10l akwarium i bedzie super zarabiscie im ;]

jak dojdziesz do konwersacji z rybami to daj nam znac, jestem ciekawy jakie byly by pierwsze ich slowa
my tutaj mamy wiedze, oparta na literaturze, na DOBRYCH zrodlach w internecie, wymieniamy sie nawzajem wiedza sprawdzona, a nie idziemy do zoologa i zapytamy czy mozemy miec piranie z gupikami? a sprzedawca odpowie: tak, tylko trzeba czesto podawac mieso piraniom zeby gupikow nie chcialy zjesc... (nie zdziwilbym sie gdybym kiedys taki tekst uslyszal od jakiegos pseudo hodowcy)

zastanow sie nad sensem trzymania ryb, a jesli dalej chcesz trzymac ryby i dawac im zle warunki to skorzystaj na tym jeszcze i przenies je do sloikow, zaoszczedzisz na wodzie a one dalej beda jak w wiezieniu trzymane...

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: