Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: POCZĄTKUJĄCA  (Przeczytany 1889 razy)
JOBLAJO
Nowy
*

« : Luty 03, 2010, 10:17:42 »

Witam wszystkich miłośników!
Jestem Mamą 8-latka który już od dwóch lat marzy o rybkach i nie ukrywam, że trochę się boję takiego wyzwania. Za dziecka miałam w domu akwarium ale zajmował się nim mój Tata i szczerze nie mam pojecia od czego zacząć.
Chciałabym prosić w związku z tym Państwa o radę i pomoc w wyborze rybek, powiem że chciałabym na początek akwarium ok. 25l. Mam nadzięję że ktoś mi doradzi i będę mogła z synem podziwać nasz mały wodny świat. Z góry dziękuję.
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2010, 10:40:14 »

no Witam Witam Wink
mysle ze akwarium 25l to fajna ozdoba ale chcialbym poruszyc fakt, ze im wieksze akwarium tym mniej roboty na dluzsza mete oraz jest to ladniejsza ozdoba, ilosc gatunkow ryb ktore moglby mieszkac w wiekszym akwarium znacznie sie zwieksza, przez co jest ono bardziej roznorodne, ladniejsze ciekawe Wink

oczywiscie z akwarium 25l mozna zrobic ladne akwa, trzeba wziac pod uwage wiele czynnosci z przygotowaniem akwarium

nalezy przygotowac podloze, zwir drobny by sie nadawal chyba najlepiej, mozna pod zwir dac ziemie aby rosliny mialy stale nawoz w podlozu, nie trzeba wtedy zwracac tak bardzo uwagi na nawozenie plynami i innymi produktami.
wiadomo ze potem trzeba pomyslec nad roslinkami, jest bardzo wiele gatunkow ale wiekszosc w zoologicznym sa latwe w uprawie, mozna zapytac ktore beda latwe w uprawie i wybrac odpowiadajace dla Pani
jak juz bedziemy miec podloze gotowe i rosliny to zalejmy akwarium, wlaczmy filtr i grzalke i zacznijmy oswietlac akwarium i to wszystko, bez ryb jeszcze, przez minimum 1tydzien, zalecalbym 2tygodnie gdyz akwarium przez ten czas bedzie dojrzewac, bakterie nitryfikacyjne i podobne do tego(dlugo by gadac Smiley) beda obecne w wodzie i filtrze i one zabezpiecza ryby przed zatruwaniem sie azotanami itp
gdy juz woda dojrzeje to mozna wrzucac rybki

rybki do takiego akwarium to jest jednak problem, sa malutkie rybki ktore wymienie, jednak nie sa takie latwe do dostania (zalezy tez gdzie sie mieszka:))
microrazbora galaxy - tak z 5-7szt bylo by w porzadku;)
neon simulans - podobnie jak wyzej

do tego moze ze 3 otoski - rybki ktore jedza glony, moga sie przydac
albo 3 kiryski panda - ladne denne rybki ktore male sa

jak przypomne sobie jeszcze o jakims gatunku ryb to napisze

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
JOBLAJO
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2010, 11:36:04 »

Witam Smiley
dziękuję za dobre rady, są naprawdę bardzo pomocne i postaram sie do nich dostosować, w tym tygodniu jak mi sie uda to pojedziemy kupić akwarium, i muszę sie faktycznie zastanowić nad większym skoro jest łatwiejsze w obsłudze, no i potem za dwa tygodnie pojedziemy po rybki choć wiem że będzie to długi okres bo mój Mati jest bardzo niecierpliwy ale damy radę.  Jeszcze raz dziekuję za rady i pozdrawiam papa
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2010, 11:44:33 »

Pamiętaj, że przez te 2-3 tygodnie powinien chodzić filtr 24 godzin 7 dni w tygodniu i po wpuszczeniu rybek też musi chodzić non stop.Gąbkę z filtra czyścimy wodzie z akwa, przy podmiance wody dawaj ja odstaną (wlej wieczorem np w wiadro i na drugi już będzie dobra).

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2010, 11:50:21 »

neon simulans - podobnie jak wyzej

Neon to nie ryba do 25 l tym bardziej simulans który jest bardzo ruchliwy mimo że jest mniejszy od innych gatunków neona.

Co do zainteresowanej to: nie kupował bym na początek malutkich 25 litrów - tak małe akwarium jest z reguły trudne w utrzymaniu a także nie można do niego wsadzić prawie żadnych ryb , poza tym zastanowił bym się czy kupować w ogóle tak małemu dziecku akwarium - ryby to poważne i bardzo wymagające zajęcie - trzeba się przygotować na podmiany wody raz w tygodniu , karmienie ryb pare razy dziennie małymi porcjami a także dbanie o rośliny co prostą sprawą nie jest.
Jeżeli już zdecyduje się Pani na akwarium to najlepiej odrazu zacząć od 100-200l wtedy zbiornik można dużo ciekawiej urządzić a także nie wymaga tak dużo pracy jak przy 25 l
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 11:52:57 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2010, 12:16:35 »

JOBLAJO, lektura obowiązkowa:

http://www.akwa.aip.pl/rady.html - od deski do deski, jak czegoś nie zrozumiesz to dopytaj
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/zalozenie/
http://www.akwarium.net.pl/port/modules/pielegnacja/

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
JOBLAJO
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2010, 12:31:19 »

Bardzo wszystkim dziekuję za rady a szczególnie za linki faktycznie lektura obowiazkowa, co do pielęgnacji to wiem że opieka spadnie na mnie hihi, mamy już trzy koszatniczki w 2 metrowej klatce i wiem coś na ten temat , ale muszę przyznać Wam tak po cichu że, to też moje marzenie mieć rybki ale nich mały się uczy odpowiedzialności. Faktycznie zastanowię się nad wiekszym akwarium ale nie wiem czy zmieścimy takie 100l, raczej będę obstawać przy 25-30l , a co do rybek to mam zgryza, bo juz tyle opini słyszałam że sama teraz nie wiem, jedni polecają rybki z rodziny pięczniczkowate, karpiowate lub labiryntowate hmm  juz sama nie wiem?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 03, 2010, 12:39:24 »

25-50 l to dość ograniczona przestrzeń. Można tam wpuścić np jednego bojownika (guraminowate, podrodzina labiryntowate), albo kilka gupików pawich oczek lub endlerów (piękniczkowate) albo jakieś niewielkie razborki karłowate (karpiowate). Niestety odpadają wszelkie neony, danio, prętniki, molinezje, mieczyki, welony itp. Można też zrobić krewetkarium. Może małe akwarium z bojownikiem będzie Ci odpowiadało na początek? Byle nie kula! Zobacz tu jak nasza koleżanka Kinga urządziła domek dla swojego bojownika:

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=25b42fd139897810

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: