Koli
Nowy
|
|
« : Luty 03, 2010, 12:21:26 » |
|
Witam.
Chcę się z Wami podzielić pewną informacją z cyklu "marketing - czyli nabijanie klienta w butelkę". Otóż świeżo zakupiony (przed 2 miesiącami) filtr Tetra Tec EX 700 ma mieć nominalny przepływ 700 l / godz. przy pustym kubełku. I może ma - nie mierzyłem bo po co mi ta informacja. Za to zmierzyłem przepływ przy pełnym kubełku - wypełnienie normalne, przeciętne, nie na maxa, filtr około ustawiony 40 cm poniżej dna akwarium). I wiecie ile zostaje z tych 700? Otóż 270 ! Czyli kolejny chwyt marketingowy w stylu "wielkiej paczki chipsów - z kilkoma chipsami na dnie". Pięknie nas w butelkę nabijają, nie ma co. I jestem ciekawy jak ta Tetra obsłuży 250 litrowe akwarium, do którego to niby jest maksymalnie nominowana...
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
adinml
Zainteresowany
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 03, 2010, 12:46:26 » |
|
Posiadam ten filtr jakieś półtorej roku i przyznam szczerze, nie mierzyłem nigdy przepływu. Mam akwa 112l i filtr jest skręcony, chodzi na pół gwizdka, woda jest krystalicznie czysta i nie ma żadnych problemów. Dla przykładu Emi posiada model EX600 w akwa 160l i też nie ma problemów, więc myślę, że ta 700-tka bez problemu poradzi sobie w akwa 250l
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 03, 2010, 12:48:41 wysłane przez adinml »
|
|
112l ; 45l - krewetkarium GG: 2661217
|
|
|
andrzejkowac
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 03, 2010, 13:09:19 » |
|
Co do przepływu to trzeba zauważyć że spada on proporcjonalnie do ilości glonów w wężach sprawdzałeś ten przepływ na nowym czystym kubełku czy po jakimś czasie użytkowania ?
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 03, 2010, 13:12:49 » |
|
Ja akurat myśle, że właśnie Tetra jako nieliczna podaje przepływ który nie jest nijak zawyżony (nie twierdzę, że faktycznie jest tam 700 czy 600 litrów na godzinę) ale w porównaniu z innymi filtrami te przepływy są "najlepiej" określone ...
|
|
|
|
|
|
|
Koli
Nowy
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 03, 2010, 13:55:36 » |
|
Właśnie najlepsze jest to, że mierzyłem przepływ przy wyczyszczonych rurach i po wyczyszczeniu wkładów
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 03, 2010, 14:18:14 » |
|
Tetry jako porządnego filtra nie polecam, jest b. często wadliwa. Wystarczy dołożyć parę banknotów i zakupić EHEIMA Jeśli zależy ci na porządnym filtrze, to wymień. Jeśli nie chcesz wymieniać, do dołóż jeszcze z 1 filtr, może być węwnetrzny (polecam blu-modular ferplasta).
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
Koli
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 03, 2010, 15:06:15 » |
|
Jestem w trakcie przejścia na 300 lub 375 litrów (zależy na ile mi normy budowlane zezwolą...). I wtedy kupię napewno Eheima a Tetrę wykorzystam jako biologię. Choć jak ją wypełnię ceramiką, to wątpię czy jeszcze będzie miała jakiś przepływ...
Pozdrówka!
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 03, 2010, 15:17:27 » |
|
I wtedy kupię napewno Eheima a Tetrę wykorzystam jako biologię. Choć jak ją wypełnię ceramiką, to wątpię czy jeszcze będzie miała jakiś przepływ... Pozdrówka!
Ja myślę, że masz coś nie teges ... A co do biologii - dajesz jedną gąbkę żeby wyłapać większy syf a reszta ceramika/biobale i inne złoża biologiczne
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 03, 2010, 20:22:53 » |
|
Seboos a co sądzisz o biobalach słyszałem sporo opinii że są one mało skuteczne
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
Morlinek
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 03, 2010, 20:29:54 » |
|
Według mnie to biobale to tandeta.To już wpakowanie żwiru do filtra ma większą powierzchnię filtracyjną niż biobale.Ja osobiśnie nie lubię cudów firmy tetra,mam filtr wewnętrzny in 600plus wydajność 600l/h a naprawdę to ledwie 160 l/h
|
|
|
|
|
|
|
mic44
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 03, 2010, 20:51:29 » |
|
W jaki sposób zmierzyłeś przepływ filtra wew.
|
|
|
|
|
|
|
Morlinek
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 03, 2010, 21:01:11 » |
|
Do wylotu wąż podłączyłem załączyłem filtr i czekałem ze stoperem kiedy filtr przeleje przez wąż wodę z jednego wiadra do drugiego.
|
|
|
|
|
|
|
mic44
Nowy
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 03, 2010, 23:01:24 » |
|
Dobry sposob ja pomierze swoj.
|
|
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 04, 2010, 00:19:56 » |
|
Wymienie się z wami swoimi spostrzeżeniami a mianowicie ma ma tetre 700 i po miesiącu działania non stop zaczęła mi ostatnio głośniejchodzic. Powiedzcie mi czy to normalne?
|
|
|
|
|
|
|
Koli
Nowy
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 04, 2010, 07:55:47 » |
|
U tej chały to niestety normalne. Ja straciłem ostatnie 2 miesiące na użerkę z filtrami Tetry i Hagena oraz na usuwanie w akwarium konsekwencji ich kiepskiego działania / braku. A co do hałasowania to są 3 warianty: - albo stał się nieszczelny i chwyta powietrze, które dostaje się między wirnik, - albo zgubiła się gdzieś gumowa zawleczka na wirnik, - albo też pękł trzpień lub jakiś element jego osłonki,
Tetra to syf za duże pieniądze. Przez 2 miesiące musiałem go aż 3 razy reklamować...
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|