Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetra Tec EX 700  (Przeczytany 22246 razy)
Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #45 : Luty 11, 2010, 12:09:14 »

Raczej nie podmienili, bo - jak pisałem - sprawdzałem przepływ na dwóch różnych egzemplarzach. I wychodzi na to, że po prostu Tetra robi nas w bambuko. A co do Eheima - to jestem właśnie w trakcie załatwiania Wink

Pozdro!
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« Odpowiedz #46 : Luty 11, 2010, 16:15:11 »

a czy do tego Ehima trzeba mieć jeszcze zawór przeciwzwrotny?

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
Irishman
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #47 : Luty 24, 2010, 14:26:43 »

tak sie zlozylo, ze w akwa 160 litrow mam 2 tetry ex 400 i ex700 - dzialaja ponad rok i nigdy kropla nawet z nich nie wyciekla.
Jedyne na co moge narzekac, to to, ze sie zbiera troche syfu w rurkach wylotowych i w deszczowni i jak zmienie strumien z mocnego na slabszy i z powrotem na mocny, to sporo syfu "rozpyla" sie w akwarium.

jak to wyglada w eheimie?  macie jakies problemy z uciekajacym syfem przy zmianie predkosci przeplywu wody ?

Bede zmienial akwa niedlugo na 450 litrow  i myslalem, zeby  400 dac do 30 litrowego akwa, a 700 plus nowy 1200 do 450litrow.

Warto tyle kasy doplacac i kupic wiekszego Eheima?

Jesli eheim lepiej wykonany - to moze go warto przerobic na filtr mechaniczny, a tetre na biologa?

Simonsiero77
Nowy
*

« Odpowiedz #48 : Marzec 09, 2010, 22:28:51 »

A co sądzicie o Aquael MINI KANI 120? Jest o około 100 zł tańszy, niż Tetra EX600/700. Ma inne rorwiązania techniczne, ale wiadomo, że każdy sprzęt jest trochę inny. Warto go kupić? Mam baniaczek 84 litry...

84 litry towarzyskie: 6 molinezji Black Molly, 7 Danio różowych, 2 Gurami marmurkowe (parka), 6 kirysków spiżowych, 1 Ancistrus Gold, 1 Glonojad Syjamski Gold
b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #49 : Marzec 10, 2010, 08:45:34 »

Jestem szczesliwym posiadaczem tetry, bardzo zaciekawily mnie testy, sam wiec sprawdzilem jak to jest z wydajnoscia,
Moj kubelek - uzywany od roku, nie czyszczony - i wbrew z poprzednimi testami wyszlo mi ~45L na 5 min co daje w przyblizeniu jakies 550L/h !
Co do szczelnosci to nigdy nie mialem zadnych problemow z jakimikolwiek przeciekami - nic nie modernizowalem.
Jedyne co musialem zmienic to zaworki, koszt 30 zl, wiec tak czy siak wcale nie taki duzy wydatek bo zmienilem je tylko raz - nieduzy wydatek ze wzgledu na niski koszt samego filtra.

Mam za to niemila przygode z eheimem, ale to juz jest mniej istotne, puenta jest taka ze zawsze sie moze trafic jakas felerna sztuka, zwlaszcza przy produktach "high-volume"

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Marzec 10, 2010, 23:24:18 »

cyt
A co sądzicie o Aquael MINI KANI 120? Jest o około 100 zł tańszy, niż Tetra EX600/700. Ma inne rorwiązania techniczne, ale wiadomo, że każdy sprzęt jest trochę inny. Warto go kupić? Mam baniaczek 84 litry...
Jak na ten litraż powinien wstarczyc minmi kani 120 właśnie oto chodzi, z tą wydolnością Tetry że są podpinane do zbyt małych zbiorników o małym tzw słupie wody i dlatego mają taką słabą wydolnośc u mnie tetra EX700 chodzi z filtrem podżwirowym i ciśnienie ma całkiem niezłe choc ciągnie wodę z kratki pod żwirem a mam akwa 240l
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 23:29:22 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #51 : Marzec 10, 2010, 23:26:17 »

Najważniejsze mi się wydaje by rury nie były za długie i przedewszystkim czyste to powinien nieżle ciągnąc niektórzy wyrzucają z niego tą fizelinę co jest na górze ona może nieżle ograniczac przepustowośc
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2010, 00:06:19 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #52 : Październik 17, 2013, 15:02:14 »

Wymienie się z wami swoimi spostrzeżeniami a mianowicie ma ma tetre 700 i po miesiącu działania non stop zaczęła mi ostatnio głośniejchodzic. Powiedzcie mi czy to normalne?

Witam. Mam podobny problem z głośniejszą pracą tego filtra, udało się może Tobie w jakiś sposób usunąć ten problem?
Co do samego filtra to mam go już 4 lata i nigdy nie miałem z nim większych problemów, po za tą głośną pracą. Czytałem o jakiś zawleczkach na trzpieniu wirnika, ale u mnie są tylko dwie gumki na końcach tego "patyczka do lodów", na którym obraca się wirnik  Wink
Zrobiłem mu ostatnio gruntowne czyszczenie i okazało się że łapie lewe powietrze i strasznie pierdzi. Wystarczyło uszczelnić taką taśmą hydrauliczną (teflon) i problem znikł. Przyczyną jest to że filtr ma już swoje lata i węże zrobiły się sztywne, po ich ruszeniu pojawiło się miejsce żeby zaciągać powietrze.

Czekam na poradę co zrobić z głośną pracą filtra.

Pozdrawiam.

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #53 : Październik 17, 2013, 16:58:51 »

Widzisz skorpion83 od daty mojego postu minęłęło przeszło 3.5 roku i teraz też potrafię Ci na to pytanie odpowiedzieć. Najczęściej właśnie chodzi o lewe powietrze lub nieszczęsne gumeczki na wirniku bo więcej dziwnych elementów ten filtr nie posiada. Zanim coś napiszesz zobacz jaką datę ma post bo wygląda to dziwnie teraz.
pozdrawiam

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #54 : Październik 17, 2013, 17:10:37 »

Nie no spoko wiem, że post był stary nie zmienia to jednak faktu, że miałeś ten problem, a po tym czasie na pewno już wiesz czy dało rade to naprawić czy lepiej zmienić filtr.
Korzystałem z wyszukiwarki i postanowiłem zapytać kogoś kto miał już ten problem i nadal jest aktywny na forum, bo sporo się tu pozmieniało od mojej ostatniej aktywności na tym forum.
Można powiedzieć, że teraz to straszy zastój tu jest, lub wszystko zostało już powiedziane;)

No to próbuje dalej jakoś go uszczelniać, chociaż powietrza raczej już nie łapie bo nie strzela bańkami z deszczownicy...

baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #55 : Październik 17, 2013, 18:09:19 »

Nie no spoko z tym pouczeniem ja tam nie mam nic przeciwko ale moderatorzy już bardziej mają zazwyczaj. Widzisz filtra tego nie używam już od roku gdzieś gdyż przerobiłem system filtracji w swoim baniaku na komin i układ wewnętrzny wymuszone do zostało po prostu obecnością kota żony i jego zamiłowania do zabawy rurkami filtra zewnętrznego przez co bałem sie o rozszczelnienie układu wodnego w filtrze . Co do głośności Tetry to powinieneś sprawdzić czy nie ma syfku pod dolną gumką tą pod ośką wirnika bo u mnie właśnie wtedy głośniej on chodził jak tam były zabrudzenia a gumka krzywo siedziała na osi.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Zapraszam do wątku:
skorpion83
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #56 : Październik 17, 2013, 19:37:08 »

Ok. Cenna uwaga, zwrócę na to uwagę jak będę go otwierał. A może sam się wyciszy jak trochę pochodzi...

Strony: 1 2 3 [4]
  Drukuj  

Skocz do: