Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Żywica anionowa  (Przeczytany 2053 razy)
Koli
Nowy
*

« : Luty 04, 2010, 13:13:02 »

Witam wszystkich.

Ponieważ wydałem już i wciąż wydaję na moje akwaria majątek, a mam problem z nadmiarem NO3 i mam zamiar go rozwiązać poprzez zakup żywicy anionowej, mam do Was kilka pytanek odnośnie tego wkładu:

1) Czy można kupić taki preparat gdzieś w sklepie nieakwarystycznym, ale bez strat jakości oraz o czystości umożliwiającej stosowanie w akwarium?

2) Jeśli nie można, to którego producenta polecacie? Nitratex JBL?

3) Czy można go regenerować w zwykłej, kupionej w markecie soli niejodowanej, czy koniecznie trzeba doń stosować tę drogą sól ze sklepu akwarystycznego?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.

Marek.
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 04, 2010, 13:15:23 »

Myślę, że należy sobie zadać pytanie skąd u mnie tak wysoki (przy okazji jak bardzo za duzo masz NO3) poziom ?
Napisz coś więcej o akwarium, obsadzie, pielęgnacji zbiornika i parametrach wody (tej w akwarium i tej uzywanej do podmian) - może poradzimy coś bez konieczności stosowania chemii (i wydawania kolejnych pieniędzy)

Koli
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 04, 2010, 13:22:18 »

Ja już pisałem, mam przerybiony zbiornik. Jestem w trakcie załatwiania dużo większego, ale mieszkam w starym budownictwie i nie chcą mi się zgodzić na większy - jest więc z tym problem (swoją drogą czy 450 kg zbiornik ustawiony przy ścianie na jednej linii z szafą +RTV = ok. 300 kg jest w stanie zerwać strop?) - mam więc problemy. Póki co muszę zapewnić rybkom optymalny poziom komfortu i stąd potrzeba redukcji NO3.

Czytałem, że żywica Purolite A520E jest tym, co dają do Nitratexu, tyle, że można kupić go taniej... Czy tak jest? A jeśli tak, to gdzie kupić taką żywicę?

Pozdrówka!
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: