Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Sprzęt, technika akwarystyczna « Tetra , Aquael Uni ,czy Fluval..wybór filtra pomózcie..
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Tetra , Aquael Uni ,czy Fluval..wybór filtra pomózcie..  (Przeczytany 5629 razy)
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« : Luty 05, 2010, 11:45:48 »

Czesc,jak w temacie,baaardzo dawno nic nie smarowalem na forum-jednak,ze czesto czytam.Ale do brzegu.Minelo troche czasu i chcialbym troszke podniesc jakosc mojej wody w akwa, uzywam w danej chwili filtra Fluval 203 i jestem z niego bardzo zadowolony,chociaz jego konsrukcja wewnatrz i umiejscoiwienie wkladow filtracyjnych pozostawia wiele do zyczenia,ale co najwazniejsze jest tak cichy,ze musze go dotknac zeby poczuc czy chodzi... chcialbym kupic nowy,ktory poprawi filtracje,bedzie dosyc cichy,no i nie bedzie problemow z jakimis wirniczkami itd.Za kazda rade i uwage bede wdzięczny.jak ktos uzywa fluvala 205 chetnie poczytam opinie co do glosnosci i jakosci wody.mysle nad tetra jeszcze i aquaelem unimaxem.dzieki i czekam na wiad.pozdrawiaam
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 19:30:39 wysłane przez lukasz2223 » Zapisane
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2010, 13:53:50 »

Jesli uzywasz Fluvala i jestes zadowolony ... to bierz fluvala. Opini o innych filtrach dobrych i złych będzie sporo. Ja zawsze wychodze z zalozenia ze jak u mnie sie cos sprawdzio to sie tego trzymam.

lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2010, 15:26:14 »

Tak i mi się wydaje,duzo czytam na temat tej całej tetry,ale nie nalezy ona do najcichszych raczej,przawda? no ale nadrabia filtracją za to.ponoc woda kryształ.A co do fluvala... martwi mnie tylko to ,ze w oryginale nie ma deszczowni do niego , a kazdy inny producent daje.....mysle mysle i jeszcze błądze
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2010, 15:41:58 »

powiem Ci tak kiedyś przy wyborze filtra jakieś pól roku temu spędziłem 3 dni na forach akwarystycznych i jednym słowem i tak się niczego nie dowiedziałem efekt był odwrotny odechciało mi się bo jest tyle samo zwolenników co przeciwników każdy ma inne kryteria dla mnie ważne było żeby był energooszczędny wydajny i cichy poszedłem do sklepu obejrzałem co jest na półkach i kupiłem i jestem bardzo zadowolony cieszę się ze nie kupiłem tetry wadliwe zawory i nieszczelności to nie dla mnie wiec podchodź z rezerwą do tego co ludzie piszą dodam jedynie ze dużo dobrych opinii zbiera także atman może warto go dołożyć do listy?  pozdr Good !

lukasz2223
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2010, 15:48:22 »

Atmana nie brałem w ogóle pod uwage,chciałem zeby byl to filtr powiedzmy klasy sredniej-wyzszej.. Smiley ale popatrze,myslałem nawet nad jbl ale nie wiem,kazdy psze co innego,najbardziej jednak chodzi mi o jego cichą prace,mój fluval 203 jest tak cichy,ze czasami  trzeba na nim ręke połozyc zeby sprawdzic czy działa,a filtr mam od łózka a własciwie od głowy gdzie spie dokładnie 1 metr więc blisko ....moze jak zakupie nowy to wsadze do szafki,moze cos..nie wiem wole miec zawsze filtr na oku,w razie W zawsze zdaze cos zrobic...
A tak na marginesie,czy nikt z was nie ma Aquaela Unimaxa 250 Huh zeby sie ktos wypowiedział cos na jego temat?i fluvala 205 czekam na jakies konkrety pozdr
Tal
Bywalec

"Sięgaj, gdzie wzrok nie sięga."

« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2010, 15:56:23 »

chciałem zeby byl to filtr powiedzmy klasy sredniej-wyzszej.. Smiley

to może polecę Ci ten co ja mam Eheim Ecco Pro 300 energooszczedny tylko 8 Watt cichy i naprawde nie mam z nim zadnych problemów na allegro cena jest 450 zl ja dałem 90 euro a jeśli chodzi o unimaxa jeśli wpiszesz w google "test unimax" i otworzysz pierwszy link poczytasz o dokładnym teście unimaxa ale modelu 700 który wypadł b.dobrze życzę udanej lektury i powodzenia w szukaniu filtra  Wink

dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2010, 11:49:31 »

Taki sam problem miałem kilka miesięcy temu, nie wiedziałem jaki filtr kupić, też naczytałem się na forach sporo o opiniach i totalnie zgłupiałem.
Wybór jednak padł na Tetra Ex1200 i nie żałuje wcale, kupując wiedziałem o wadach jakie mogą wyniknąć w czasie użytkowania, ale zaryzykowałem. Najważniejsze żeby prawidłowo go użytkować, bo nie dziwię się że ktoś narzeka na tą markę gdy na siłę majstruje przy zaworach, albo nie uważnie zakłada głowice podwijając uszczelkę powodując że cieknie. Dodatkowo jest cichy.
Jedynym jego minusem który jest zauważalny w krótkim czasie użytkowania są przezroczyste węże, bo szybciej powstają glony, ale np Fluvale mają karbowane więc  jeszcze są gorsze  Cheesy   
Ale to jest moja opinia i co nie których może urazić  Cool
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2010, 12:30:33 »

każdy z tych filtrów ma jakąś wadę jeden głośno chodzi drugiemu zdarza się przeciekać itd
kup eheima i nie będzie żadnych problemów  Grin

xenotodon
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 08, 2010, 21:01:35 »

cześć, pozdrawiam. dawno mnie tu nie było. w branży pracuję już kilkanaście lat i mogę podpowiedzieć co i z czym trafia najczęściej na serwis.
na początek ogólnie odnośnie karnistrów to awarie wynikają z nieprawidłowego użytkowania oraz chęci zysku producentów. po primo właściciele karnistrów niemal nigdy nie używają wazeliny do uszczelek po umyciu filtra i stąd przecieki choćby najdroższych marek. po drugie wiele elementów jest wykonanych tak, aby przyszły właściciel je łatwo złamał (np. element odpowietrzający i zatrzaski w starszych fluvalach i puszczające uszczelki na wężach w serze. każdy sprzęt może się zepsuć eheim też! jbl miał całą armię filtrów z wadliwym odlewem głowicy i tak np. w e900 łomotały wirniki, a w jednym e1500 głowica nie pasowała do kubła, aczkolwiek firma bez szemrania wymieniała na nowe (to duży plus). Serwis sery i tetry trwa czasami miesiąc lub nawet dłużej i tu jest prawdziwy problem. eheim w Polsce rozprowadza ta sama firma co jbl więc serwis około 2 tygodni. no i zostaje unimax i tu zaskoczyli mnie, aquael potrafił odesłać nówkę w ciągu 4 dni. zaznaczam - nowy sprzęt, gdzie klient ewidentnie mechanicznie uszkodził głowicę. na temat chińszczyzny napiszę tak - sprzedaliśmy kilka sztuk i każdy wrócił  z powrotem - przyczyna jedna - hałas! prośby o możliwość zwrotu i dopłaty za coś cichszego. osobiście polecam unimaxa lub eheima - ale przy eheimie zaznaczam, że w przyszłości np.śmieszna uszczelka pod głowice kosztuje ok. 50 zł. unimax przeszedł już tyle poprawek, że na chwilę obecną bije na głowę wszystkie filtry niemieckie solidnością wykonania, tanimi o połowę częściami zamiennymi, oraz choćby wkładami na starcie. nie wspomnę już o cenie. i to nie jest tylko moja prywatna opinia.
po za tym słuchanie wypowiedzi, że tetra lepsza od jbl czy fluvala mnie śmieszy, bo to wszystko to samo, tylko trochę inaczej wygląda. coż może ci powiedzieć osoba która ma doczynienia zazwyczaj tylko z filtrem jednej marki - będzie go chwalić w niebiosa, bo przecież mój najlepszy zawsze jest!  Wink

bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 08, 2010, 21:15:12 »

popieram przedmowce w 100% , od siebie doloze tylko tyle ; przy filtrach kubelkowych nalezy zastosowac zasade "3 x ZZZ"   Zalac , Zamknac , Zapomniec ,   otwieramy i czyscimy czesciowo po okolo 1,5 ROKU !!!! I niema problemow , po co tam grzebac Huh
Jeszcze jedno  "Tanio kupujesz-dwa razy kupujesz"   papa papa papa

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: