Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: dwa filtry i dwie grzałki  (Przeczytany 1188 razy)
RD_PL
Nowy
*

« : Luty 05, 2010, 14:32:03 »

Witam, mam pewien problem.

W dużym skrócie mówiąc założyłem dwa za małe akwaria z welonami. Nie miałem pojęcia, że potrzebują aż takiego dużego. Chciałbym kupić nowe stu litrowe akwarium jednak mam pewien problem - brak kasy. Na akwarium mi wystarczy, na osprzęt nie. Moje pytanie więc brzmi: Czy jeżeli w akwarium umieszczę dwa filtry: Jeden przeznaczony dla akwariów do 50l drugi do akwariów do 60l to ich "przepustowość" zsumuje się i filtracja będzie dostateczna? Drugie pytanie dotyczy grzałek: również mam dwie, tyle, że do 30litrwoych akwariów. Wydaje mi się jednak, ze w 100l. dwie takie grzałki dadzą radę utrzymać dosyć niską temeraturę dla Welonów, prawda?

Pomijam tutaj aspekt estetyczny - wiem ze dwa filtry będa brzydko wyglądać, ale nic na to nie pradzę Wink Z góry dziękuję za odpowiedź.
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 14:42:02 »

Moje pytanie: Po co welonom grzałka?
Hmm jeśli chodzi o filtry to dały by rade. Może nie będzie super filtracji ale ujdzie.
Nie lepiej sprzedac te dwa filtry i dokupić większy?
Female_Raziel
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Luty 05, 2010, 14:55:27 »

Z braku laku bedzie ok, ale 100l bedzie komfortowe dla jedej złotej rybki.

dwie takie grzałki dadzą radę utrzymać dosyć niską temeraturę dla Welonów, prawda?
Ty masz akwarium w piwnicy ze grzejesz welonkom?

Moje 53l: http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=24019.0

Przed przeczytaniem moich postów przeczytaj regulamin bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy post, niewłaściwie zrozumiany, zagraża Twemu życiu lub zdrowiu.
RD_PL
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 05, 2010, 15:01:18 »

Nie, mam je w najzimniejszym pokoju w domu, nawet w lecie jest w nim chłodno  Grin W akwarium jest również glonojad, oraz roślinki [nie pamiętam nazwy] które powinny mieć temperaturę powżeej 19stC i z tego powodu trzymam tą grzałkę, utrzymując to 19-20 stopni ponieważ bez tego woda mogłaby być dla nich zdecydowanie za zimna.

100l dla jednej złotej rybki? Shocked Czytałem raczej ze 30l dal jednej wystarczy i w 100l dla 3 welonów byłoby iealne...
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 15:03:01 wysłane przez RD_PL » Zapisane
MarteQ15
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Luty 05, 2010, 15:02:44 »

30 l to dobry słoik na wędzone karasie  Grin
Gdzie takie bzdety przeczytałes?
Kup baniak ze 150 l i będzie bardziej realna wizja 2 czy tam 3 karasi.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: