netka888
Stały użytkownik
Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !
|
|
« : Luty 05, 2010, 21:42:56 » |
|
Czy opłaca się kupować Easy-Carbo do akwarium 45l z świetlówką t8 14w+odbłyśnik i średnią ilością roślin? Czy będzie spełniać swoją rolę czy mogą przez niego pojawić się glony przy takim oświetleniu?
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
...........................................................
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2010, 12:34:24 » |
|
Zależy jakie masz rośliny i jak rosną.Zawsze warto spróbować.Ja podaję i mam 240l więc,tobie wystarczy na wiele dłużej.Glony raczej ci nagle nie wyrosną,chyba że już masz z nimi problemy.
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2010, 18:03:25 » |
|
Problem z glonami trochę mam. Przednią szybę próbują opanować okrzemki, oraz gdzie niegdzie zielenice. Moje rośliny to 2 kryptokoryny (1 porastają wesoło zielenice ), rotalę (taką czerwoną), moczarkę, bakopę karolińską, saggitarię i nurzańca. Czytałam w necieże saggitaria i moczarka szybko i łatwo rosną, u mnie odwrotnie - marnieją. Wszystkie rośliny zresztą wcale nie rosną, wręcz marnieją - odpadają liście, duża chloroza, brązowienie liści, gnicie łodyg, zerowy wzrost. Mam kulki gliniano-torfowe w podłożu, nawożę siarczanem magnezu siedmiowodnym, PG ferro+, PG Macro i obecnie czekam na dostawę siarczanu potasu z allegro. Mam nadzieję że nawożenie potasem coś pomoże. No i zastanawiam się właśnie nad Easy-Carbo. Lecz nie wiem czy przy takim słabym świetle nie spowoduje wysypu jeszcze większych glonów, bo przy bimbrowni wszędzie pisze że bimbrownia od 0,5 w/l. I nie wiem czy tak samo jest z Easy-Carbo. Ktoś mi pomoże? Chciałabym go wypróbować, bo podobno działa przeciwko glonom. Więc nie wiem czy podawanie tego specyfiku nie spowoduje więcej szkody niż pożytku. mario27-28 , zauważyłeś to glonobójcze działanie, czy to po prostu informacje wyssane z palca?
|
|
|
|
The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain
...In sleep he sang to me In dreams he came That voice which calls to me and speaks my name And do I dream again?...
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2010, 18:50:58 » |
|
Czytałem na innych forach ze w bardzo dużych stężeniach ma właściwości glonobujcze.Głównym składnikiem odpowiedzialnym za to jest aldechyd.Substancja ta jest wykorzystywana przy dezynfekcji w stomatologii. Co do własnych obserwacji to glonów nie miałem i nie mam mimo używania essy carbo.Rośliny ładnie rosną ,nawet ładniej niż wcześniej mimo słabego oświetlenia 2x30W w 240L,chociarz to może być zasługa użycia także soli do nawożenia.Jako podłoże mam zwykły żwir i kulki pod korzenie.
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2010, 20:28:53 » |
|
Dzięki za odp. Pocieszyłeś mnie trochę Może kiedyś też będę miała takie akwa jak Ty ja też właśnie chcę się przerzuic na sole, mam Mg, czekam na K.
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2010, 09:42:33 » |
|
Z soli warto mieć;azot KNO3,potasK2SO4,fosforKH2PO4,magnezMgSO4,żelazo.kosztuja grosze w porównaniu z markowymi nawozami w których znajduje się to samo
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2010, 13:44:01 » |
|
no właśnie i dlatego czekam aż skończą mi się obecne nawozy i przerzucę się na sole. Jak nie będę wiedziała jak dawkować, zwrócę się do Ciebie dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2010, 13:49:02 » |
|
Ale ja nie jestem specem,leję i rozrabiam na "oko" .Są kalkulatory jak dozować i najlepiej tam obliczysz ile czego potrzeba.
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2010, 19:45:02 » |
|
a jeszcze miałabym 1 pytanko. Czy jakbym zwiększyła oświetlenie do 0,55 w/l to wtedy wystarczyłoby nawożenie Easy-Carbo, czy koniecznością byłaby bimbrownia?
|
|
|
|
|
|
|
mario27-28
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 08, 2010, 17:44:56 » |
|
Easy-carbo zastępuje nawożenie co2,więc odpalanie bimbrowni jest zbędne,chyba że masz bardzo duży litraż to może być też bimbrownia
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 08, 2010, 17:57:48 » |
|
Z soli warto mieć;azot KNO3,potasK2SO4,fosforKH2PO4,magnezMgSO4,żelazo.kosztuja grosze w porównaniu z markowymi nawozami w których znajduje się to samo Nie zpomnij, że sole to przede wszystkim makro. Do kompletu jeszcze trochę brakuje.
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 08, 2010, 21:16:13 » |
|
Easy-carbo zastępuje nawożenie co2,więc odpalanie bimbrowni jest zbędne,chyba że masz bardzo duży litraż to może być też bimbrownia Aha no to dobrze Akwa to 45l, więc raczej nie jest duże Z soli warto mieć;azot KNO3,potasK2SO4,fosforKH2PO4,magnezMgSO4,żelazo.kosztuja grosze w porównaniu z markowymi nawozami w których znajduje się to samo Nie zpomnij, że sole to przede wszystkim makro. Do kompletu jeszcze trochę brakuje. a możesz rozwinąc myśl? Czego jeszcze brakuje?
|
|
|
|
|
|
|
czapka
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 08, 2010, 21:25:18 » |
|
Solami można uzupełnić Azot, Potas, Fosfor, Magnez. Brakuje jeszcze mikroelementów takich jak miedź, żelazo, bor, mangan, węgiel, molibden i cynk. Ale to też można kupić jako "półprodukty".
|
|
|
|
|
|
|
bartekw
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 08, 2010, 21:28:38 » |
|
rozumie ze piszesz o Easy Carbo w plynie ? wiec jest to (jak pisali wczesniej) CO2 w plynie , poprostu silnie skoncentrowana odzywka weglowa wspomagajaca wchlanianie mikro i makro elemenow ktore podajesz w postaci odzywki , dodatkowo niejako zabezpiecza przed glonami , dozowanie to 1ml/50l wody , a przy ataku glonow maxymalna dawka to 2ml/50l wody , dozuje sie raz na 24h , sam stosuje i jestem zadowolony choc niemam roslin szybko rosnacych , polecam to dobry srodek
|
|
|
|
|
|
|
netka888
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 09, 2010, 11:56:52 » |
|
Solami można uzupełnić Azot, Potas, Fosfor, Magnez. Brakuje jeszcze mikroelementów takich jak miedź, żelazo, bor, mangan, węgiel, molibden i cynk. Ale to też można kupić jako "półprodukty".
Aha. A czy można razem z solami uzupełniać niedobory mikro jakimś gotowym nawozem, np. PG Classic? Bo zdaje się, że tam są właśnie te mikroelementy, chyba że sie myle? rozumie ze piszesz o Easy Carbo w plynie ? wiec jest to (jak pisali wczesniej) CO2 w plynie , poprostu silnie skoncentrowana odzywka weglowa wspomagajaca wchlanianie mikro i makro elemenow ktore podajesz w postaci odzywki , dodatkowo niejako zabezpiecza przed glonami , dozowanie to 1ml/50l wody , a przy ataku glonow maxymalna dawka to 2ml/50l wody , dozuje sie raz na 24h , sam stosuje i jestem zadowolony choc niemam roslin szybko rosnacych , polecam to dobry srodek
Tak, chodzi mi o Easy-Carbo w płynie. Właśnie dużo dobrym rzeczy czytałam w necie o nim. I chyba się na niego zdecyduję... A czy napowietrzanie też wytrąca węgiel z Easy-Carbo?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 11:58:41 wysłane przez netka888 »
|
|
|
|
|
|