Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: czy się opłaca?  (Przeczytany 3467 razy)
netka888
Stały użytkownik

Akwarystyka to pasja... Practise, go and win !

« : Luty 05, 2010, 21:42:56 »

Czy opłaca się kupować Easy-Carbo do akwarium 45l z świetlówką t8 14w+odbłyśnik i średnią ilością roślin? Czy będzie spełniać swoją rolę czy mogą przez niego pojawić się glony przy takim oświetleniu?

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

...In sleep he sang to me
In dreams he came
That voice which calls to me
and speaks my name
And do I dream again?...

...........................................................
mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2010, 12:34:24 »

Zależy jakie masz rośliny i jak rosną.Zawsze warto spróbować.Ja podaję i mam 240l więc,tobie wystarczy na wiele dłużej.Glony raczej ci nagle nie wyrosną,chyba że już masz z nimi problemy.

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2010, 18:03:25 »

Problem z glonami trochę mam. Przednią szybę próbują opanować okrzemki, oraz gdzie niegdzie zielenice. Moje rośliny to 2 kryptokoryny (1 porastają wesoło zielenice  Undecided), rotalę (taką czerwoną), moczarkę, bakopę karolińską, saggitarię i nurzańca. Czytałam w necieże saggitaria i moczarka szybko i łatwo rosną, u mnie odwrotnie - marnieją. Wszystkie rośliny zresztą wcale nie rosną, wręcz marnieją - odpadają liście, duża chloroza, brązowienie liści, gnicie łodyg, zerowy wzrost. Mam kulki gliniano-torfowe w podłożu, nawożę siarczanem magnezu siedmiowodnym, PG ferro+, PG Macro i obecnie czekam na dostawę siarczanu potasu z allegro. Mam nadzieję że nawożenie potasem coś pomoże. No i zastanawiam się właśnie nad Easy-Carbo. Lecz nie wiem czy przy takim słabym świetle nie spowoduje wysypu jeszcze większych glonów, bo przy bimbrowni wszędzie pisze że bimbrownia od 0,5 w/l. I nie wiem czy tak samo jest z Easy-Carbo. Ktoś mi pomoże? Chciałabym go wypróbować, bo podobno działa przeciwko glonom. Więc nie wiem czy podawanie tego specyfiku nie spowoduje więcej szkody niż pożytku. mario27-28 , zauważyłeś to glonobójcze działanie, czy to po prostu informacje wyssane z palca?

The only reason why God created man is because he was disappointed with the monkey - M. Twain

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2010, 18:50:58 »

Czytałem na innych forach ze w bardzo dużych stężeniach ma właściwości glonobujcze.Głównym składnikiem odpowiedzialnym za to jest aldechyd.Substancja ta jest wykorzystywana przy dezynfekcji w stomatologii.
Co do własnych obserwacji to glonów nie miałem i nie mam mimo używania essy carbo.Rośliny ładnie rosną ,nawet ładniej niż wcześniej mimo słabego oświetlenia 2x30W w 240L,chociarz to może być zasługa użycia także soli do nawożenia.Jako podłoże mam zwykły żwir i kulki pod korzenie.

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2010, 20:28:53 »

Dzięki za odp. Pocieszyłeś mnie trochę Smiley Może kiedyś też będę miała takie akwa jak Ty Smiley ja też właśnie chcę się przerzuic na sole, mam Mg, czekam na K.

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2010, 09:42:33 »

Z soli warto mieć;azot KNO3,potasK2SO4,fosforKH2PO4,magnezMgSO4,żelazo.kosztuja grosze w porównaniu z markowymi nawozami w których
 znajduje się to samo Cheesy

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2010, 13:44:01 »

no właśnie Smiley i dlatego czekam aż skończą mi się obecne nawozy i przerzucę się na sole. Jak nie będę wiedziała jak dawkować, zwrócę się do Ciebie Smiley dzięki za pomoc  Cheesy

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2010, 13:49:02 »

Ale ja nie jestem specem,leję i rozrabiam na "oko" Wink.Są kalkulatory jak dozować i najlepiej tam obliczysz ile czego potrzeba.

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 07, 2010, 19:45:02 »

a jeszcze miałabym 1 pytanko. Czy jakbym zwiększyła oświetlenie do 0,55 w/l to wtedy wystarczyłoby nawożenie Easy-Carbo, czy koniecznością byłaby bimbrownia?

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

mario27-28
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Luty 08, 2010, 17:44:56 »

Easy-carbo zastępuje nawożenie co2,więc odpalanie bimbrowni jest zbędne,chyba że masz bardzo duży litraż to może być też bimbrownia Cheesy

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Luty 08, 2010, 17:57:48 »

Z soli warto mieć;azot KNO3,potasK2SO4,fosforKH2PO4,magnezMgSO4,żelazo.kosztuja grosze w porównaniu z markowymi nawozami w których

Nie zpomnij, że sole to przede wszystkim makro. Do kompletu jeszcze trochę brakuje.
netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #11 : Luty 08, 2010, 21:16:13 »

Easy-carbo zastępuje nawożenie co2,więc odpalanie bimbrowni jest zbędne,chyba że masz bardzo duży litraż to może być też bimbrownia Cheesy

Aha no to dobrze Smiley Akwa to 45l, więc raczej nie jest duże  Roll Eyes

Nie zpomnij, że sole to przede wszystkim makro. Do kompletu jeszcze trochę brakuje.

a możesz rozwinąc myśl? Czego jeszcze brakuje?

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

czapka
Bywalec

« Odpowiedz #12 : Luty 08, 2010, 21:25:18 »

Solami można uzupełnić Azot, Potas, Fosfor, Magnez. Brakuje jeszcze mikroelementów takich jak miedź, żelazo, bor, mangan, węgiel, molibden i cynk. Ale to też można kupić jako "półprodukty".
bartekw
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 08, 2010, 21:28:38 »

rozumie ze piszesz o Easy Carbo w plynie ? wiec jest to (jak pisali wczesniej) CO2 w plynie , poprostu silnie skoncentrowana odzywka weglowa wspomagajaca wchlanianie mikro i makro elemenow  ktore podajesz w postaci odzywki , dodatkowo niejako zabezpiecza przed glonami , dozowanie to 1ml/50l wody , a przy ataku glonow maxymalna dawka to 2ml/50l wody , dozuje sie raz na 24h , sam stosuje i jestem zadowolony choc niemam roslin szybko rosnacych , polecam to dobry srodek

netka888
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 09, 2010, 11:56:52 »

Solami można uzupełnić Azot, Potas, Fosfor, Magnez. Brakuje jeszcze mikroelementów takich jak miedź, żelazo, bor, mangan, węgiel, molibden i cynk. Ale to też można kupić jako "półprodukty".

Aha. A czy można razem z solami uzupełniać niedobory mikro jakimś gotowym nawozem, np. PG Classic? Bo zdaje się, że tam są właśnie te mikroelementy, chyba że sie myle?

rozumie ze piszesz o Easy Carbo w plynie ? wiec jest to (jak pisali wczesniej) CO2 w plynie , poprostu silnie skoncentrowana odzywka weglowa wspomagajaca wchlanianie mikro i makro elemenow  ktore podajesz w postaci odzywki , dodatkowo niejako zabezpiecza przed glonami , dozowanie to 1ml/50l wody , a przy ataku glonow maxymalna dawka to 2ml/50l wody , dozuje sie raz na 24h , sam stosuje i jestem zadowolony choc niemam roslin szybko rosnacych , polecam to dobry srodek

Tak, chodzi mi o Easy-Carbo w płynie. Właśnie dużo dobrym rzeczy czytałam w necie o nim. I chyba się na niego zdecyduję...
A czy napowietrzanie też wytrąca węgiel z Easy-Carbo?
« Ostatnia zmiana: Luty 09, 2010, 11:58:41 wysłane przez netka888 » Zapisane

In dreams he came
and speaks my name
And do I dream again?...

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: