Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jakie ryby do gupika?  (Przeczytany 10027 razy)
aresik
Stały użytkownik

« : Luty 06, 2010, 20:01:05 »

witam , pewnego dnia wpadłem na pomysł by dokarmiać moje piranie żywcem lecz okazał się on na dłuższą metę moim zdaniem nie moralny. Gupiki chodowałem w wieku 10 lat, z miłym zaskoczeniem sentyment do nich powrócił, postanowiłem założyć drugi zbiornik bo troszkę się ich namnożyło , podobają mi się ale ... chciałbym coś do nich dodać. Jaki gatunek podobnych rozmiarów był by wytrwałym współtowarzyszem moich pawich oczek? Jeśli zainteresuje kogoś udzielenie mi pomocy i jeśli ktoś ma jakiś ciekawy pomyśł to jestem jak gąbeczka;) z góry dziękuje, z uszanowaniem Aresik

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2010, 21:02:50 »

Nikt Ci raczej nie odpowie jeśli nie podasz litrazu zbiornika.
Mało informacji. Zależy Ci na biotopie czy ma to być akwarium ogolne?

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2010, 09:00:15 »

hej mrs akwarium 100l filtr uni uv 500l/h , temp. 25 w dzień 22 w nocy, żwirek drobny , kokosy korzenie , zbiornik do połowy zarośnięty mchem jawajskim dużo roślin pływających , i tak apropo nie chce rybek labirtyntów.  ani kirysków, mam jeszcze w tym zbiorniku parkę zbrojnika niebiskiego.

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2010, 11:23:17 »

hej mrs akwarium 100l filtr uni uv 500l/h , temp. 25 w dzień 22 w nocy, żwirek drobny , kokosy korzenie , zbiornik do połowy zarośnięty mchem jawajskim dużo roślin pływających , i tak apropo nie chce rybek labirtyntów.  ani kirysków, mam jeszcze w tym zbiorniku parkę zbrojnika niebiskiego.
Z gupikami możesz trzymać wiele gatunków ryb.
Ja bym dał jakieś molinezje np black molly 1+3.
Zmienniaki też by sie nadawały. Neony, bystrzyki.
100l to już nie tak mało więc nad obsadą można pokombinować Smiley
Gdybym miał decydować to wsadziłbym tam kilka neonów innesa 10-15
i wyżej wymienioną black molly 1+3.

Pozdrawiam.

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2010, 12:33:53 »

myślałem też nad barwniakiem czerwonoburzuchym ?

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2010, 13:51:55 »

myślałem też nad barwniakiem czerwonoburzuchym ?

Jeśli masz dużo kryjówek w postaci kokosa, korzenia i dużo roślin - a pisałeś, że tak właśnie masz to myśle, że możesz spróbować z barwniakiem, ale jak dla mnie to tylko parka.
Weź pod uwage ich terytorializm.
Kiedyś, przeglądając internet trafiłem na jakiś artykuł o tych rybach i pod nim były komentarze typu "wczoraj kupiłem 4 barwniki a dziś znikneły mi 4 neony...".

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2010, 18:27:28 »

Barwniaki musiały być wyjątkowo duże by zjeść malutkiego neonka. Chodowałem już barwniaki ale nigdy z gupikami. Chodzi mi o to czy barwniak mógł by oderwać ogonek gupikowi?  Właściwie to już sam nie wiem czy barwniaki to dobry pomysł a może kakadu ?
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 18:33:22 wysłane przez aresik » Zapisane

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #7 : Luty 07, 2010, 21:45:52 »

Barwniaki musiały być wyjątkowo duże by zjeść malutkiego neonka. Chodowałem już barwniaki ale nigdy z gupikami. Chodzi mi o to czy barwniak mógł by oderwać ogonek gupikowi?  Właściwie to już sam nie wiem czy barwniaki to dobry pomysł a może kakadu ?
Nie miałem ani jednych ani drugich ale podobno kakadu są "grzeczniejsze".

aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Luty 08, 2010, 11:36:24 »

a tak z zasoczenia pomyślałem o rybkach typowo roślinożerynch takich co by nie atakowały małych gupików, na jakim gatunku mógłbym zatrzymać uwagę?

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: