barteek121
Nowy
|
|
« : Luty 06, 2010, 21:33:55 » |
|
Akwarium:63L Filtr:Aqua Szut Turbo 3W Oświetlenie:Narva 15W Zamierzam zmodernizować pokrywę dodając świetlówki 2x18W. Opłaca się? Fauna:12- neon innesa 5- razbora klinowa 2- gupik 2- kirys XxX- red cherry Flora:Hydrophila polysperma Mech Java Moss I jeszcze jakieś których nazw nie znam ZdjęciaSorry, ale robione fonem. Komentujcie
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 12:31:55 wysłane przez barteek121 »
|
|
|
|
|
pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2010, 21:49:18 » |
|
Muszę przyznac, że fajnie, ale czy to całe akwa jest? Obsada: dodaj 3 kirysy aha, kiedy zalales i masz ogrzewanie?
|
|
|
|
2x Pielęgniczka Ramireza -samice.... 12x Neon Innesa 2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem 8x Żałobniczka/Tetra czarna AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!! Flora: Echinodorus D'vall Rogatek Anubias nano
|
|
|
barteek121
Nowy
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2010, 21:51:16 » |
|
To jest akwarium moje i mojej siostry: ania0711 Zalane nie pamiętam kiedy , bo jest bo 3 przejściach. Widać je w starym wątku siostry. Ogrzewanie jest tylko nie wiem jakie.
|
|
|
|
|
|
|
barteek121
Nowy
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2010, 21:56:54 » |
|
sorry , ale zamknąłem nie ten wątek
|
|
|
|
|
|
|
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec
Rak umarł 12:58 02/01/10
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2010, 21:59:57 » |
|
Razbor troche malo, ale akwarium sliczne
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2010, 22:06:37 » |
|
Zielono mi, kiedy to widzę Nie no kawał dobrej roboty.
|
|
|
|
|
|
|
barteek121
Nowy
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2010, 22:13:34 » |
|
A co z tym dodaniem świetlówek 2x18W dobry pomysł?
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2010, 22:20:14 » |
|
Są plusy i minusy. Ja tak dobrze na świetle się nie znam, ale jeżeli dodasz świetlówki to spowoduje szybszy rozwój roślin ,ale niestety glonów też. To zależy, czy to światło wystarcza na funkcjonowanie tego akwarium?? Jeżeli tak to chyba niepotrzebne jest kupowanie dodatkowego oświetlenia.
|
|
|
|
|
|
|
barteek121
Nowy
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2010, 22:21:47 » |
|
Tylko te rośliny się trzymają a ja chciałbym jakieś mieć czerwone rośliny
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2010, 22:41:12 » |
|
Kiedyś pani w sklepie mi coś tłumaczyła - nie wiem, czy to prawda, ale myślę, że tak. Takie kolorowe roślinki, które są przepiękne i w ogóle się nie chcą utrzymać to rośliny bagienne, które nie spełniają warunków panujących w akwa. Sprzedawcy sprzedają je, bo są drogie i nie można oprzeć się ich wyglądowi, a po jakimś czasie przychodzimy po nowe roślinki. Nie wiem czy akurat o te Ci chodzi, ale informuję z góry, bo choćbyś nie wiem ile tych świetlówek i nawozu dał, to i tak ich nie utrzymasz. (przynajmniej tak dowiedziałem się od zaufanej sprzedawczyni w sklepie, która powiedziała, że mówi mi to w tajemnicy, jako stałemu klientowi, bo sama takie rośliny na stanie miała )
|
|
|
|
|
|
|
barteek121
Nowy
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2010, 09:41:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 07, 2010, 10:57:03 » |
|
Kiedyś pani w sklepie mi coś tłumaczyła - nie wiem, czy to prawda, ale myślę, że tak. Takie kolorowe roślinki, które są przepiękne i w ogóle się nie chcą utrzymać to rośliny bagienne, które nie spełniają warunków panujących w akwa. Sprzedawcy sprzedają je, bo są drogie i nie można oprzeć się ich wyglądowi, a po jakimś czasie przychodzimy po nowe roślinki. Nie wiem czy akurat o te Ci chodzi, ale informuję z góry, bo choćbyś nie wiem ile tych świetlówek i nawozu dał, to i tak ich nie utrzymasz. (przynajmniej tak dowiedziałem się od zaufanej sprzedawczyni w sklepie, która powiedziała, że mówi mi to w tajemnicy, jako stałemu klientowi, bo sama takie rośliny na stanie miała ) Zdaję się, że pomyliłeś wątek powinieneś swoją opowieść zamieścić w wątku pt.: "jak sprzedawcy robią w konia..." Zaufana sprzedawczyni ha ha ha. A co do zwiększania ilości świetlówek barteek121 to specem od roślin nie jestem ale mniej więcej wygląda to tak: więcej światła - szybsza fotosynteza - większe zapotrzebowanie na nawozy i co 2 - także przed dołożeniem światła proponuję zagłębić się w te tematy.
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 11:02:30 wysłane przez dobraf »
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 07, 2010, 14:36:01 » |
|
Czyli lepiej nie sięgać do takich źródeł mówisz Właśnie mnie dziwiło to, że nigdzie w literaturze tego nie znalazłem, a to co ta pani do tej pory mówiła to się sprawdzało. Ale coś prawdy w tym musi być, bo mój kolega kupił właśnie tą, przed którą mnie ostrzegała i inne roślinki - ta zmarniała, a reszta nie więc nie wiem już teraz o co chodzi Wytłumaczyłbyś mi to zjawisko - chętnie się czegoś dowiem. Nie znam się za bardzo na roślinkach, ale ta była czerwona w seledynowe kropki i miała takiego kształtu liście ()
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 14:40:02 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 07, 2010, 14:59:36 » |
|
Zamiast zwiększac światło wystarczy zmienic świetlówkę na taką o lepszym świetle dla roślin bo stego co widzę to masz zwykłą
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
|
« Odpowiedz #14 : Luty 08, 2010, 22:54:01 » |
|
Wytłumaczyłbyś mi to zjawisko - chętnie się czegoś dowiem.
to żadne zjawisko roślina o której mówisz mogła być po prostu emersyjna, mogła też mieć wysokie wymagania świetlne potrzebować nawożenia Co2 czy odpowiedniego nawożenia mikro i makro i tyle, generalnie jest tak, że są rośliny niewymagające jak mikrozoria, anubiasy, które rosną w zacienieniu dają spokojnie radę przy bardzo małej ilości światła itp. są rośliny mało wymagające jak nurzańce, moczarki, niektóre kryptokoryny, limnophila które dadzą radę przy standartowym oświetleniu i jest cała masa roślin, które bez oświetlenia 0,5 w/l i odpowiedniego nawożenia długo nie pociągną, oczywiście te ostatnie są uważane za najładniejsze. Jak już mówiłem specem w tym aspekcie nie jestem także poszukaj na forach o holendrach, u nas np. Pethro jest dobry w te klocki, polecam też wątek Pysi bo jest tam cała ewolucja baniaka z roślinami małowymagającymi do możnaby powiedzieć akwarystycznego majstersztyka. Zamiast zwiększac światło wystarczy zmienic świetlówkę na taką o lepszym świetle dla roślin bo stego co widzę to masz zwykłą
wszystko zależy jakie rośliny chcemy mieć, sama zmiana świetlówki może nie wystarczyć.
|
|
|
|
|
|
|
|