Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « jaka obsada ?? 112l doradzcie
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: jaka obsada ?? 112l doradzcie  (Przeczytany 3395 razy)
abadon85
Nowy
*

« : Luty 06, 2010, 22:56:55 »

witam. Tydzien temu zalozylem akwarium. Jako mlody akwarysta popelnilem duzo błedów o ktorych dowiedzialem się teraz z forum. W sklepie zoologicznym chcieli sprzedac jak najwiecej Smiley I mi wcisneli mowiac ze moge miec nawet 100 rybek w moim akwa.
Moj baniak to 112l. Rybki, głownie neony, zaczely mi padac - jeden po drugim, ale o tym w tym poscie:
http://www.akwarium.net.pl/forum/choroby/prosba-o-zdiagnozowanie-choroby/
Prosze o pomoc gdyz sprzedawcom w sklepach juz nie zaufam... Sad

moja obsada to :
10x neon inessa
3x mieczyk
5x kardynałek
4x gupik
5x danio pręgowane
2x gurami
2x bystrzyk
2x prętnik
3x skalar
2x bystrzyk
1x hokejówka
1x brzanka rekinia
1x bojownik
i jeszcze jakies 4 rybki ktorych nie pamietam jak sie nazywaja
Co zostawic a czego sie pozbyc?
Dodam ze chcialbym zostawic:
bojownik, neonki, gurami, kirysy, gupiki, danio,
oraz musze dokupic glonojada bo glony sie rozwijaja szybko.
poniżej zamieszczam zdjęcia akwarium:

Akwarium 112l, filtr zewnętrzny Fluval 204, filtr wewnętrzny, 2x 18W (biała oraz fioletowa dla roślin), grzałka z termostatem
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Luty 06, 2010, 23:51:01 »

kardynalki do oddania bo to ryba ktora jest zimnolubna - przeciwienstwo bojownika wiec chocby do niego nie pasuja a chcesz go miec.
neonek mozesz miec tak tyle chociaz polacalbym 20szt
danio albo neonek - masz za male akwarium na dwie/lub wiecej lawi
wszystkie pojedyncze ryby (oprocz bojownika) do oddania/powiekszenia ich liczby

Dodam ze chcialbym zostawic:
bojownik, neonki, gurami, kirysy, gupiki, danio,
oraz musze dokupic glonojada bo glony sie rozwijaja szybko.
bojownik - ok
neonki - ok
gurami - trudno mi powiedziec, nie znam tych ryb
kirysy - ok, najlepiej w sztukach 5-8
danio albo neonki (jak wyzej)
"glonojad" to najczesciej uzywane slowo zeby nazwac zbrojnika niebieskiego, ale jest pelno ryb jedzacych glony
zbrojnik niebieski pasuje ale idealnie nie zjada glonow, tym bardziej gdy jest juz starszy bo wtedy woli padline/miesko itp a dopiero potem glony
otoski - ryba stadna, nie rosnie duza i one fajnie czyszcza akwarium z glonow - minimum 5 szt by bylo najlepiej

ale co najwazniejsze, ustabilizuj zbiornik, niech woda dojrzeje itd (wszystkie podstawowe punkty w zakladaniu akwa spelnij a dopiero potem ryby kupuj, (mozesz oddac juz nadmiar ryb)

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
abadon85
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2010, 00:03:25 »

ok Zdecydowalem ze pozbede sie w pierwszej kolejnosci skalarow, kardynalek i czekam az mi akwa dojrzeje. Chcialbym dokupic neonki ale narazie odpuszczam gdyz kupilem juz 25 szt a zostalo jedynie 9 szt. Reszta zginela Sad - co mnie bardzo boli....
mile widziane inne opinie co do obsady mojego akwa

Akwarium 112l, filtr zewnętrzny Fluval 204, filtr wewnętrzny, 2x 18W (biała oraz fioletowa dla roślin), grzałka z termostatem
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2010, 14:26:32 »

Do oddania przede wszystkim skalary, brzanka rekinia, gurami (za małe akwa), kardynałki (zimnolubne). Napisz dokładnie, jakie gurami, bystrzyki, prętniki. Na razie nie dokupuj żadnych ryb, dodaj do wody szczepy bakterii nitryfikacyjnych, więcej szybkorosnących roślin (moczarka, rogatek, nurzaniec), często podmieniaj część wody, ok. 20 % (odstaną min. 24 godziny).
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 16:35:20 wysłane przez Martinez75 » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: