Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « nowe akwarium 112l jaka obsada?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: nowe akwarium 112l jaka obsada?  (Przeczytany 9971 razy)
aneczka2324
Nowy
*

« : Luty 07, 2010, 13:15:52 »

Witam jestem początkującym akwarystą i mam pewien problem. Kupiłam akwarium 112l PROFILOWANE (80x35x40).
Jeszcze nie jest skończone, dopiero kompletuje potrzebny sprzęt i dekoracje.
Obecnie posiadam :
Filtr wewnętrzny BT 700 Hailea z deszczownicą.
Grzałka z termostatem 100W Hailea CB8300
Pokrywa ABS z oświetleniem T8 (2x18W)
NAPOWIETRZACZ ACO-2203 Hailea
Podłoże JBL Manado 25L
Korzeń (już wygotowany,wypłukany i gotowy do użycia)
Mam pytanie czy można trzymać razem bocje wspaniałe, kiryski (jeśli tak to jakie)i, rozbory klinowe i neony inessa ?
W jakich ilościach mogą być i czy mogę dodać jeszcze jakieś inne rybki?
Proszę o pomoc w obsadzie. Z góry dziękuje Smiley
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2010, 14:07:10 »

Bocje wspaniałe rosną do 20 cm i należy hodować kilka sztuk w jednym zbiorniku, więc niestety twoje akwa jest za małe dla nich, kiryski dowolne, jest to rybka stadna więc min. 6-8 szt., neony i rozbory również stadne (powyżej 10 szt.), więc lepiej zdecydować się na jedną ławicę i pomyśl nad jakimiś większymi rybami jako podstawą obsady akwarium.
aneczka2324
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2010, 14:35:16 »

Szkoda bo bocje mnie zafascynowały,myślałam o 3,4szt. Wiem że potrzebują większego akwarium,ale niestety na większe nie mogłam się zdecydować,bo im większe tym droższe,a doliczając jeszcze jeszcze inne potrzebne rzeczy to robi się z tego nie mała sumka.
Ale czy naprawdę aż tak by się u mnie męczyły? Gdy zobaczyłam je wczoraj w sklepie w naprawdę tycim akwarium to aż mi się smutno zrobiło. Były jeszcze młode, może do czasu kiedy by wyrosły udało by mi się kupić coś większego . Proszę o szczerą odpowiedz.

Jeszcze jedno pytanko bo zapomniałam, jeśli nie bocje to jakie inne rybki większe? Może Gurami mozaikowe ?
Skalarów nie chcę bo kiedyś już je miałam i wcale mi się nie podobały.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2010, 21:09:43 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2010, 14:49:05 »

Nie musisz rezygnować. Zawsze są mniejsze gatunki do wyboru, np. Botia Striata itp. wpisz bocja w Google Grafika i może akurat coś Cię zainteresuje Cheesy

Może być Gurami, jakiś Prętnik, np. Colisia Laila
lukasz2223
:)
Stały użytkownik

Life is too short...

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2010, 14:54:14 »

Gurami mozaikowe,w porównaniu do Bocji wspaniałych rosna chyba szybciej i osiągaja tez spore rozmiary,pozatym potrafia byc agresywne.mówie co widziałem we własnym zbiorniku tez 112 profil.a bocje posiadam szt 3 ze wzgledu na slimaki,doczytalem ze potrafia dorastac do 20 cm,ale juz mam dla nich lokum zarezerwowane jak podrosna. A wracajac do górami,ładne rybki,ale ......ale nie maja tego czegos w sobie.Pozdrawiam Smiley
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2010, 15:00:03 »

Tak - ogółem labiryntowe nie mają takiej "osobowości" i szybko się nudzą - przynajmniej  ja mam takie odczucie po kilku latach z tymi rybami, gdyby nie inne to już bym nie interesował się akwarystyką.
aneczka2324
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Luty 07, 2010, 15:30:17 »

Gurami są śliczne,ale oglądałam parę filmików z bocjami jak się bawią i stwierdzam ze są po prostu olśniewające. Może przez ten czas gdy urosną uda mi się kupić jakiś większy baniaczek od 200l to w tedy będą miały dobrze. W moim akwarium będą skałki i korzeń więc będą miały dużo kryjówek. A na pewno będzie im lepiej w moich 112l niż w tym czymś w sklepie co nie wiem czy miało z 10l.
aneczka2324
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Luty 11, 2010, 21:00:46 »

A co powiecie na taką obsadę:
rozbora klinowa 8szt
neon inessa 8szt
5 kirysków (najlepiej panda )
2 kosiarki
2 prętniki karłowate
Konio-ziom
Zainteresowany
**

Lubie Serrrr...

« Odpowiedz #8 : Luty 11, 2010, 23:17:03 »

Neonków dałbym więcej żeby wyszła ładna ławica lub wiecej razbor. Może zdecydujesz się na jedno z nich w większej ilości ?
Jeśli kiryski panda, bo są małe, to może 6-7 szt. Wink
Na kosiarki masz chyba za małe akwarium ale nie jestem pewny, więc nie inni się wypowiedzą.
Pręty Cheesy minimum 50l. a więc prawdopodobnie Wink się nadają.Smiley

25L. - 1 Bojownik, xx Krewetki Red Cherry
Cube 27l. Iwagumi
Piesek Shih Tzu
Sprzedam akwarium o pojemności 54l.
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Luty 12, 2010, 14:52:03 »

rozbora klinowa 8szt
neon inessa 8szt
2 kosiarki
2 prętniki karłowate
Zdecyduj się na jedno stadko, neony albo rozbory, ale w większej ilości (powyżej 10 szt.), na kosiarki niestety za małe akwa, poza tym to ryba stadna, kiryski min. 6-8 szt, prętniki - harem 1 samiec + 2 samice.
aneczka2324
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 12, 2010, 18:40:35 »

rozbora klinowa 8szt
neon inessa 8szt
2 kosiarki
2 prętniki karłowate
Zdecyduj się na jedno stadko, neony albo rozbory, ale w większej ilości (powyżej 10 szt.), na kosiarki niestety za małe akwa, poza tym to ryba stadna, kiryski min. 6-8 szt, prętniki - harem 1 samiec + 2 samice.

Dzięki chyba tak zrobię, ale zamiast kosiarek jaka inna rybka zjadająca glony się nadaje? Może jakiś zbrojnik?
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #11 : Luty 12, 2010, 19:03:37 »

Dzięki chyba tak zrobię, ale zamiast kosiarek jaka inna rybka zjadająca glony się nadaje? Może jakiś zbrojnik?
Słuchaj, kosiarki to tak jakbyś leczyła chroniczny ból głowy ibuprofenem.
Nie chcesz poznać przyczyny bólu, ładujesz w siebie tylko prochy.
Widzisz analogie?
Jak będziesz dbała o akwarium, jak rośliny zaczną rosnąć to i glony znikną.
Od grudnia do połowy stycznia mialem taki problem, że rośliny nie chciały wcale rosnąć.
Troche glona było.
Jak rośliny wystartowały to i glon zniknął.
Coś tam jeszcze na jednym czy 2 liściach nurzańca sie utrzymuje, ale ogolnie mam zielono.

Zamiast kosiarek możesz kupić kilka krewetek.
Będzie to cały czas "proszek na ból głowy".

Jeśli chcesz zbrojnika, to zbrojnik niebieski sie nadaje, ale tylko jeden.
Weź pod uwagę, że jak zbrojnik urośnie to będzie wyrywał rośliny.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: