Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: akwarium dla Zebr  (Przeczytany 7824 razy)
pioootr117
Nowy
*

« : Luty 07, 2010, 19:23:10 »

prosze o pomoc w założeniu akwa dla zebr mile widziane fotki aranżacji takiego zbiornika
akwarium standardowe 160l wszystko  posiadam do uruchomienia tego akwa potzebuje pomocy w jego użądzeniu
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #1 : Luty 07, 2010, 19:26:23 »

Ale jakich zebr? Pyszczaków?

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne

« Odpowiedz #2 : Luty 07, 2010, 19:36:07 »

zgaduje ,że pielęgnic zebr . To ja bym dał piasek kiłka rośłin wysokich na tył a z przodu korzenie i kamienie .

moje awkaria 54l i 27l i 30l i25
Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
pioootr117
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 07, 2010, 19:54:46 »

oczywiście pielęgnic zebr a jakie rośliny polecacie
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #4 : Luty 07, 2010, 20:00:33 »

http://www.superakwarium.pl/pielegnica-zebra-id594.html
http://akwarium.az.pl/viewpage.php?page_id=17
http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=2&t=14719

Good !  papa Good ! papa

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #5 : Luty 07, 2010, 20:17:32 »

Przy zeberkach nie polecam słabych roślinek bo pogryzą i wyplują. Może twarde jak anubiasy i jakieś na tył kryptokoryna, w tym dużo korzeni , kilka kokosów , i dużo grot z kamieni , A na dno drobny żwirek by mogły sobie kopać . Po złożeniu ikry np. w duzej muszli  Przenoszą narybek w pyskach w czesniej wykopanych dołkach w małego żwirku.Tylko nie może byc za duży by larwy nie powpadały w szczeliny. Super rybcia nie zły agresor:)

do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2010, 15:06:53 »

Stanowczo lepiej bez roślin. Tzn trudno coś utrzymać - ale być może obsadozne po bokach i obudowane kamieniami... można spróbować. U mnie wystrój to korzenie z tyłu akwarium, i duże kamienie wyznaczające terytoria i tworzące groty.

Temat raczej się nadaje do działu - Biotopy-Ameryka
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Luty 16, 2010, 09:11:45 »

Ja mam takie - poprzedzielane silnie korzeniami, dodatkowo dno jest mocno "umeblowane" - kamieniami, gortami itd...  Widać nawet jakieś ceramiczne "kryjówki" czy rurki, bo jest to akwa hodowlane a nie ozdobne. Ma około 150 cm długości, a zebr pływa tyle, bo są to wszystko egzemplarze wychowane w tym akwa - są tam ryby w różnym wieku jak można się przypatrzeć, nie wyławiam narybku, zawsze coś przeżyje samo. Jakość zdjęć nie jest najklepsza bo nie mam dobrego aparatu do robienia fot, ale w realu wygląda to ciekawie - właśnie takie z korzeniami.

« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2010, 09:17:29 wysłane przez Grundman » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #8 : Luty 16, 2010, 09:21:37 »

A to już akwa znajomego - same kamienie, można i tak. Wygląda atrakcyjnie. Pływają tam akary błękitne, kilka sztuk zebr albinosów, no i poszły dwie pray zebr ode mnie.

Jeszcze inny rodzaj wystroju - to wyłożenie dna otoczakami, tak by stanowiły liczne kryjówki. W jeziorach w których zebry występują jest raczej dość pusto, wystrój ubogi (ale występują nie tylko w tych jeziorach)
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #9 : Luty 17, 2010, 08:09:16 »

http://www.akwarium.net.pl/forum/ameryka/jezioro-atitlan-gwatemala-w-akwarium-pytan-kilka/new/#new
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Luty 17, 2010, 10:13:36 »

trochę dużo tych zeberek. NO ale zbiornikczek fajnie dla nich zrobiony.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Luty 17, 2010, 10:36:02 »

Dużo, dużo, ale nie ingeruję - co się uchowa i samo urośnie to w zbiorniku jest (można powiedzieć - w sposób "naturalny" ;-) ). Każda ryba ma jakiś swój kąt w tym akwarium, ale tylko trzy dorosłe pary podchodzą do tarła - reszta albo nie może utrzymać terytorium wystarczająco dużego, albo jest zbyt młoda...  Można powiedzieć że mam "małą kolonie" tych ryb ;-)
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 17, 2010, 12:07:11 »

Bardzo ciekawe rybcie też chodowałem miałem też te białe zeberki też się krzyżowały . No ale pewnego dnia pozbyłem sie ich musiałem je wywiezć do sklepu w wiadrze bo straszny sajgon robiły. Było ich ponad sto.Smiley

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #13 : Luty 17, 2010, 13:38:05 »

Te białe to albinosy albo forma ksantoryczna, krzyżują sie bez problemu ;-)
 Oj, robią sajgon,.robią Grin Ale w jednogatunkowym gdzie nie ma dużo słabszych ryb jest ok (no oprócz nich są zbrojniki jeszcze).
aresik
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Luty 17, 2010, 15:56:58 »

Najlepszym rywalem dla zeberki jest czerwieniak dwuplamy , jeszcze gorszy agresor;) nawet troszkę mocniejszy.

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: