Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Nierybiaste « Rozmnażanie Krewetki Szklistej
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozmnażanie Krewetki Szklistej  (Przeczytany 9227 razy)
Manithoo
Nowy
*

« : Styczeń 30, 2005, 00:53:02 »

Moja krewetka nosi pod odwłokiem ikrę.

Jeśli ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w rozmnażaniu krewetek szklistych to proszę o podpowiedź>

1)Jak ma wyglądać zbiornik do, którego przełoże "ciężarną"?
2)Czy i kiedy odłowić matkę?
3)Co z solą?Czytałem, że młode wykluwają się w słonej wodzie.Jeśli trzeba dodać to ile i kiedy?

Z GÓRY DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM UPRZEJMYM.
misza24
Nowy
*

« Odpowiedz #1 : Styczeń 30, 2005, 01:04:19 »

1, zbiornik ma byc optymalnie zblizony do tego w ktorym mieszka krewetka. Zabezpiecz filtr przed wciagnieciem maluchów i zadbaj o napowietrzanie.
2, Odłowic matke pod koniec okresu noszenia jajek, beda widoczna czarne małe plamki na jajkach ok.3-4 tygodnia. Najlepiej odlowic matke razem z woda i przeniesc ja do nowego zbiornika. Nalezy kontrolowac codziennie stan jajeczek gdyz czesto dochodzi do kanibalizmu. Zaraz po wypuszczeniu maluchow matke wpuscic do zbiornika poprzedniego.
3, Zwykla woda najlepiej z poprzedniego zbiorniak.
Manithoo
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 30, 2005, 01:22:59 »

Wielkie dzięki-jestem mile zaskoczony szybkością z jaką dostałem odpowiedź.
         Na wszelki wypadek juz odłowiłem ją(nie wiem od kiedy ma ikrę).Przełożyłem ja wraz z wodą z ogólnego do 3l.Całość włożyłem do akwarium-pływa na powierzchni-nie będzie kłopotu z temperaturą.No i oczywiście zapewniłem napowietrzenie.Myślisz,że będzie oki??
misza24
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 30, 2005, 13:59:00 »

wrzuc do matki jakas roslinke najlepiej odrobine mchu jawajskiego lub wglebki aby maluchy mogły sie pochowac, ewentualnie inna roslinke o gestych i drobnych listkach
Manithoo
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 30, 2005, 20:12:56 »

Jasne mam taki zamiar, póki co przesadziłem pare młodych kryptokoryn, a o mchu też myślałem, ale to jutro bo musze go dopiero nabyć.

Ikra ma około 2mm średnicy-jak myślisz ile może być już noszona? Ponownie dzięki i pozdrawiam.
misza24
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 30, 2005, 21:48:28 »

w koncowych dniach na ikrze pojawiają sie czarne kropki (tak jakby oczy krewetki-tak to prznajmniej wyglada) wtedy wiadomo ze rozwiazanie bedzie lada dzien, tak jest przynajmniej u moich szklistych. Niestety u mnie ikra znika i mlodych nie ma. Podejrzewam ze matka z kumplami obiadek sobie robią. Mam zamiar teraz odizolowac matke od reszty.
Manithoo
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 30, 2005, 22:34:30 »

Moja póki co jest wzorową matką-natlenia ikrę,czyści...

A może nie zjadają, tylko larwy giną-może faktycznie trzeba dodać soli?No i ile?W opisach amano piszą, że potrzebna jest słona.A o szklistych nie mogę nic wyszukać.

Wiem, że pewnie nic z tego nie wyjdzie,no i niby czemu za pierwszym raze miało by się udać, ale się tym strasznie podnieciłem.
misza24
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 30, 2005, 23:02:42 »

jezeli larwy giną to bym je raczej martwe widział, tak mi sie wydaje.
Tym bardziej ze u mnie non stop 3 szkliste matki śmigają z ikrą ale ani jedna jeszcze mamą nie została, a po ikrze ani śladu.
Co do wody to nigdy sie nie spotkałem w opisach aby zalecano slonawą wode do szklistych maluchów.
Manithoo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 31, 2005, 21:45:41 »

Kolejny dzien oczekiwania.Krewetka ma sie dobrze, ikra chyba tez-poki co siedzi u mamy pod sukienka...
Manithoo
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 31, 2005, 23:32:03 »

Może  mi się tylko wydaje ale widać już chyba oczy...
Manithoo
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Luty 07, 2005, 23:43:58 »

Dziś w ciągu dnia wykluły się larwy. Niestety nie było mnie w tym czasie w domu. Samiczka nic już nie nosi (odłowiłem ją). Niestety nie widzę larw. Nie powinny zostac zjedzone bo mają gdzie się schować. Może poprostu siedzą gdzieś w roślinkach.

Ps. Napiszcie proszę jak wyglądają i jakiej są wielkości.
misza24
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 08, 2005, 22:18:52 »

i tu zaczynają sie schody......  skad wiesz ze sie wykluły larwy kiedy sam napisałes ze ich nie widac a nie widziałes co sie stało z ikrą.
U mnie taki przypadek miałem kilkakrotnie. BYly jajka, pojawialy sie "oczy" po czym ikra znikała a larw bylo brak. Bardzo bym chciał sie dowiedziec o co chodzi w tym przypadku.... niestety nigdzie nie moge otrzymac odpowiedzi     :cry:
Manithoo
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Luty 09, 2005, 19:06:17 »

No właśnie, też się zastanawiałem-albo ikra zginela i matka się jej pozbyła w ten czy inny sposób,albo  sie wykluły i zostały zjedzone. No i brak informacji...
misza24
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Luty 09, 2005, 20:22:32 »

lada dzien przerzucam 3 szkliste przyszle mamy do oddzielnego zbiornika i bede probował zaobserwować co sie dzieje z ikrą. Problem w tym ze zazwyczaj matka  uwalnia młode w nocy kiedy ciezko jest obserwować.
Manithoo
Nowy
*

« Odpowiedz #14 : Luty 10, 2005, 20:33:30 »

No to powodzenia,czekam na relacje Shocked) co do tej nocy to u mnie sie nie sprawdzilo - rano ikra jeszcze byla natomiast popoludniu już nie Shocked(

Poki co widze, że parka rasbor zaczeła tańczyć, wiec może w tym przypadku cosik z tego wyjdzie.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: