Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Ryby w akwarium 120l  (Przeczytany 5070 razy)
Krzych567
Nowy
*

« : Luty 08, 2010, 18:59:56 »

CZE
Od 2 tygodni mam akwarium 120l kupione wraz z rybkami i osprzętem.
Moje pytanie dotyczy obsady co dokupić ewentualnie wywalić na razie mam takie rybki:
2 Bocje Wspaniale
3 Glonojady (na razie małe około 5 cm)
6 Dania Pręgowane
6 Neonków
3 Kiryski
1 Prętnik
i jedna rybka która nie wiem jak się nazywa ma około 6 cm
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2010, 19:26:21 »

ewentualnie wywalić
Rozumiem że wywalić w sensie oddać komuś lub do sklepu  Huh ? Niestety bocje za małe do twojego baniaka (dorastają do 20 cm i powinno się trzymać kilka sztuk), kiryskom dokup kilku kolegów, tak samo neonkom. Prętnikowi też przydałoby się towarzystwo, te rybki powinno się hodować w haremach, tzn.  1 samiec + 2 samice, ale dla dobra prętników powinieneś oddać danio, bo to są bardzo ruchliwe rybki, a prętniki takich nie lubią.
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Luty 10, 2010, 09:09:44 »

Musisz identyfikować też jaki to glonojad, bo pod tą nazwą mogą się kryć ryby, które jak dorosną będę miały od 5 do 60 cm.

Oczywiście musisz też określić co to za ryba, której nie znasz? Pirania?

Wypadałoby też napisać coś o parametrach wody (ph, gh, kh, temperatura) bo może żadna z tych ryb, które masz się nie nadaje
Krzych567
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Luty 11, 2010, 16:56:32 »

Zrobię  testy jutro na parametry wody i spróbuje  się dowiedzieć jak się nazywa ta ryba
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #4 : Luty 11, 2010, 17:10:14 »

"Glonojad" to potoczna nazwa - może rosnąć do 4cm, a może i do pół metra Cheesy
Krzych567
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2010, 10:03:14 »

Wczoraj zmierzyłem parametry wody i są następujące:
PH   - 6,7
GH   - 14
KH   - 10
NO2 - 0 mg/l
NO3 - 4 mg/l

Tamta ryba której nie wiedziałem nazwy to mieczyk Hellera. A te zbrojnki to zbrojniki kolumbijskie.
bobek77
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2010, 12:03:31 »

Nie jestem zbyt doświadczonym akwarystą, ale może uznasz moje uwagi za przydatne.

Bocje bym oddał. Rosną duże, powinno się ich trzymać więcej, ale nie w takim zbiorniku. Trzymane w mniejszych ilościach bywają podobno albo apatyczne albo agresywne. Wydaje mi się, że akwarium 120 l czyli pewnie ok 80 cm długości nie nadaje się na tak duże ryby. Dodatkowo, gdybyś lubił rośliny w swym akwarium to duże ryby będę je niszczyć a duże ryby denne też wykopywać. Nie wiem też czy nie będą nękać danio czy prętnika i ich nadgryzać.

Zbrojniki kolumbijskie wydaje mi się, że mogą być z powyższym zastrzeżeniem nie najlepszego wpływu na rośliny.

Kirysy ok tylko więcej i najlepiej tego samego gatunku, żeby tworzyły jedno stado. Tak może np łącznie z 7 sztuk.Kiryski jakieś małe np pandy.

Danio nie lubię. Pływają w kółko jak szalone niepokojąc spokojniejsze ryby np Twoje neony i prętnika.

Neonów więcej tak do 15 sztuk łącznie, bo to ryba ławicowa a 3 sztuki to bardzo mała ławica Smiley 

Dla prętnika niby trochę za kwaśna woda, ale powinien przeżyć. Sam jeden to smutno, kup mu kolegę/koleżankę. Trzymaj co najmniej parę. Dla mnie prętniki trochę nudne i ślamazarne, ale co kto lubi. Ja do swojego akwarium z podobną obsadą wybrałem pielęgniczki i podobają mi się bardziej.

Mieczyk też do oddania. Trzeba by do niego kupić towarzyszy a jakoś nie jestem zwolennikiem żyworódek, bo brudzą i się w kółko mnożą.

Wydaje mi się, że jakbyś oddał boje, danio i mieczyka i uzupełnił obsadę to miałbyś ładne, nieprzerybione akwarium ze świadomością, że masz jeszcze ciut miejsca i jakby Ci się np pojawiły glony to możesz jeszcze wpuścić otoski czy krewetki.
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2010, 12:28:57 »

Popieram co reszta powiedziala, http://akwa-mania.mud.pl/ryby/mojeryby/zbrojnik%20kolumbijski/kolumb.html  Ale zbrojnik tez do oddania, rosnie do 25cm w naturze. W akwarium jest mniejszy, chyba 10cm. Nie jestem pewien. A szkoda, bo to taka piekna rybka.
http://www.superakwarium.pl/zbrojnik-kolumbijski-id810.html
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zbrojnik_kolumbijski

I sie zywi roslinami. Pozdrawiam.

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: