Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pompa do podmian wody  (Przeczytany 1639 razy)
addicted
Łukasz
Nowy
*

300L w przygotowaniu

« : Luty 08, 2010, 22:20:43 »

Witam,

Na początku chciałem się przywitać, jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum.

Chce uprościć sobie podmiany wody. Myślę o pompie, która z baniaka stojącego na podłodze pociągnie mi wężem wodę do akwarium na wysokość około 130-140cm.

Czy ktoś z Was mógłby coś polecić? Fajnie gdyby pompa nie była zanurzeniowa, bo baniakiem jest beczka z ok 5cm otworem.

Słyszałem co nieco o pompkach 12V używanych na jachtach (np. o takiej) do pompowania wody pitnej np. do zlewozmywaka ale nie wiem czy dałaby radę.

Znalazłem jeszcze pompę Hailea hx-6520. O ile dobrze mi się wydaje to powinna zasysać na sucho, więc mogła by rozwiązać problem.
lukaszn
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Luty 09, 2010, 11:10:17 »

ja ostatnio przywiozłem z rosji fają pompkę do pompowanie diesla.. ta pompka jest mniejwięcej wielkości literatki.. wkłada się ją do zbiornika podpina pod 12 lub 24v przewod od pompki np do wiadra i pompuje... 1000l diesla przepompowało mi w ok40min.... a koszt takiej pompki to na polskie ok 100zł

„Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.”

http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/(324)-brzankarium-lukaszn/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: