Domel442
Stały użytkownik
|
|
« : Luty 10, 2010, 18:03:54 » |
|
witam chciał bym się dowiedzieć o tych rybach jaki osiągają maksymalny rozmiar w 350 l
|
|
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #1 : Luty 11, 2010, 11:42:39 » |
|
Kiryśnik czarnoplamy z jakieś kilkanaście centymetrów, no może do dwudziestu. Raczej w mniejszych akwariach widuje sie mniejsze niż 20.
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #2 : Luty 11, 2010, 20:05:01 » |
|
wiedz największy z rodziny jest kirysnik czarnoplamy ? bo gdziesz czytałe ze jest wiekszy od niego kirys zółtopasy pladydotras costatus niby osia wielkosci 20-25 cma gdzie indzije max 15 srry za błędy ale mam cos z klawiatura ;/
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 11, 2010, 21:04:39 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #3 : Luty 13, 2010, 09:50:44 » |
|
no tak, costatus dorastać może nawet do 25 cm, w małych akwariach jednak karłowacieje. w powszechnej opinni kojarzy sie raczej z sumami niż kirysami, choć należy do kirysowatych. pewnie można go trzymać z kiryśnikami, bo mówią ze spokojny (nie wiem, nie hodowałem) http://pl.wikipedia.org/wiki/Platydoras_costatusP.S. Jak ktoś zainteresowany kirysami to mam informacje - wczoraj w sklepie zoo w Arkadach we Wrocławiu mieli dostawe kirysów - jest kilka fajnych odmian ;-)
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2010, 09:52:34 wysłane przez Grundman »
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #4 : Luty 14, 2010, 21:52:45 » |
|
Domel z rodziny kiryskowatych Callichthyidae największy nie jest Kiryśnik czarnoplamy Megalechis thoracata który dorasta do 18 cm, tylko Hoplosternum littorale dorastający do 24 cm. A dorastający również do 24 cm Platydoras costatus należy do rodziny kirysowatych Doradidae .
Grundman a możesz wymienić kilka tych odmian kirysów których mieli dostawę ?
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #5 : Luty 15, 2010, 08:40:51 » |
|
Grundman a możesz wymienić kilka tych odmian kirysów których mieli dostawę ?Nie jestem specjalistą od kirysów, tak by znać czy zapamietać nazwy, ale znam się an tyle by wiedzieć że pasjonat kirysów znajdzie tam napewno coś dla siebie ;-) (żadkie gatunki, niespotykane za czesto w sklepach, podobnie mają bogaty wybór żyworódek) - więc jeśli ktoś z Wrocławia z zajmuje się hodowlą kirysów to jak najbardziej powinien się tam przejść (ceny może nie są zbyt niskie, ale... ). Być może będe tam dzisiaj lub jutro to pospisuje nazwy, i tu podam. Drago, a możesz napisać coś krótko o tych dwóch rodzinach: Callichthyidae oraz Doradidae bo wydaje się to interesujące?
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2010, 13:15:36 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #6 : Luty 15, 2010, 17:22:14 » |
|
aha dzieki drago bo kazde strona podaje inne rozmiar ryby np strony angielskie podaja ze platydoras costatus rośnie do 20 cm tak samo jak kirysnik czarnoplamy a ta strona zajmuje sie rybami dennymi przeważnie sumami i sumikami
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #7 : Luty 15, 2010, 17:42:40 » |
|
platydoras costatus to jest jednen gatunek czy inny niz platydoras armatulus ?
|
|
|
|
|
|
|
aresik
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #8 : Luty 15, 2010, 19:26:48 » |
|
moim zdaniem to to samo ale mogę się mylić. Kiryśnik pamiętam wszystkie roślinki pływały. destruktor.
|
|
|
|
do moderatora , proszę o usunięcie mnie z forum!
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #9 : Luty 15, 2010, 22:47:43 » |
|
Grundman no szkoda bo ciekawiły mnie te odmiany, bo odmiany są barwne u ryb. A tu kilka zdań o rodzinach.
Rodzina kirysowate Doradidae nazywana też rozmawiającymi sumami z racji wydawanych odgłosów jest monofiletyczna. Posiadają dobrze rozwinięty rodzaj pancerza okrywającego głowę oraz niektóre gatunki tarczki oraz płytki boczne ułożone w rzędach. Wyposażone są też w twarde pierwsze promienie płetw piersiowych i grzbietowej oraz w płetwę tłuszczową. Posiadają trzy pary wąsów czuciowych skierowanych do dołu, pobierają też powietrze atmosferyczne przetrzymując je w jelicie.
Rodzina kiryskowate Callichthyidae posiada dwa rzędy kostnych płytek biegnące przez całe ciało które wyraźnie zaznaczają linie boczną, jedna lub dwie pary wąsów czuciowych skierowanych do dołu. Płetwy brzuszne i grzbietowa wyposażone w pierwszy promień twardy dodatkowo występuje płetwa tłuszczowa. Pobierają powietrze atmosferyczne przetrzymywane w jelicie, zdecydowana większość gatunków to ryby ławicowe przebywające w dużych grupach.
Domel Platydoras armatulus to zupełnie inny gatunek niż Platydoras costatus.
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #10 : Luty 16, 2010, 08:59:59 » |
|
mógł byś dac jakiegos linka z rodznicami miedzy costatusem a armatulusem był wdzieczny ;] To dosyć spokojna ryba, łatwa w hodowli i nadająca się do akwarium ogólnego. W ciągu dnia jest prawie niezauważalna, chowając się w kryjówkach. Prowadzi typowo nocny tryb życia i uaktywnia się dopiero po zmroku. Nazwa platydoras pochodzi z łacińskich słow platys - płaski i doras - skóra. Jest to nawiązanie do spłaszczonej głowy tego gatunku. Przez długie lata gatunek ten był określany jako Platydoras costatus, dopiero niedawno otrzymał swoją obecną nazwę. ten opis dotyczy armatulusa http://www.akwar.net/encyklopedia-ryb/platydoras-armatulus-platydoras-armatulus-2401.html
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2010, 14:29:20 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #11 : Luty 16, 2010, 21:30:21 » |
|
Domel niestety nie znam różnic między tymi dwoma gatunkami natomiast do rodzaju Platydoras na razie należą 3 gatunki. Tu masz linka do wiarygodnej strony http://filaman.ifm-geomar.de/Summary/speciesSummary.php?ID=12107&genusname=Platydoras&speciesname=costatus&lang=English
|
|
|
|
|
|
|
Domel442
Stały użytkownik
|
|
« Odpowiedz #12 : Luty 17, 2010, 15:36:47 » |
|
dziękuje drago za linka a mógł byś mi podać jakoś dobra książkę o rubach dennych amazonki i jej rejonów
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
|
« Odpowiedz #13 : Luty 17, 2010, 20:27:39 » |
|
Domel przykro mi ale niestety nie znam żadnej takiej publikacji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|