Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #135 : Marzec 02, 2010, 20:43:45 » |
|
Chciałbym dołożyć 2 Tilapie i jak będzie taka mozliwość to tak zrobię, ale niebieskołuska bardzo mi się spodobała i za taką cenę....
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 10:16:08 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #136 : Marzec 02, 2010, 21:02:08 » |
|
Chciałbym dołożyć 2 tilapie i jak będzie taka mozliwość to tak zrobię, ale niebieskołuska bardzo mi się spodobała i za taką cenę....Uczyń z tilapii priorytet A niebieskołuską też możesz spróbować dorzucić. One są agresywne i terytorialne ale raczej głównie po dobraniu się w pary, nie mówiąc o wychowywaniu narybku.... A pojedyńcze sztuki są często raczej w miare spokojne. Jakby to miała być parka to już gorzej. Jedna ryba chyba ok.
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #137 : Marzec 02, 2010, 21:19:01 » |
|
Chyba jednak wybiorę Tilapię, bo coś mi się wydaję że Niebieskołuska mogłaby zainteresować się Tilapią .
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 10:19:46 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #138 : Marzec 03, 2010, 15:33:02 » |
|
Witam. Zaryzykowałem i kupiłem P. Niebieskołuską. No i mój Paratheraps wpadł w furię i zaczął ją bardzo atakować. Ryby odgrodziłem szybą no i ponowne spotkanie jak ryba się zaaklimatyzuje.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 10:17:34 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #139 : Marzec 03, 2010, 17:50:09 » |
|
Witam. Zaryzykowałem i kupiłem p. niebieskołuską. No i mój Paratheraps wpadł w furię i zaczął ją bardzo atakować. Ryby odgrodziłem szybą no i ponowne spotkanie jak ryba się zaaklimatyzuje.Wow, w sumie tak to bywa jak do dobranej już obsady peilęgnic próbujemy dołożyć coś nowego... Niekiedy trzeba się z tym liczyć. I co, niebieskołuska bez szans z Paratherpsem? Może jak sie zaaklimatyzuje to się będzie mu troche stawiać No ale jest chyba troche mniejsza... Niekiedy ostatecznym rozwiązaniem a skutecznym jest wyłowienie wszystkich ryb, i totalna zmiana wystroju akwarium (z pobudowaniem jakiś nowych kryjówek) i wpuszczenie do takiego "nowego" akwa wszystkich ryb naraz - wtedy od nowa wyznaczają terytoria itd. Jeśli sie nie zaaklimatyzują to będziesz musiał chyba tak właśnie zrobić... Ciekawe czy tak samo by się zachował w stosunku do drugiej, nowej tilapii? Pewnie tak....
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #140 : Marzec 03, 2010, 18:18:22 » |
|
Nie wiem, ale jak ta tilapia byla nowa to wlasnie nic jej nie robił. Ja stosuję tak zwaną przeze mnie "terapię egzystencji szokowej" wkładam dwóch wrogów do wiadra 10 - 15l + inne ryby. Wtedy zmieniam wystrój i muszą tak ze sobą żyć przez 2h, bo nie mają wyjścia i zazwyczaj skutkuje. No nienieskołuska bez szans, nawet się nie broniła, więc robił z nią co chciał. Jeszcze zauważyłem, że niebieskołuska ma białe kropki, ale to najprawdopodobniej piasek, bo wcześniej tego nie było, a ryba uciekając ryła w podłożu.
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 18:54:19 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #141 : Marzec 03, 2010, 18:26:09 » |
|
Jeszcze zauważyłem, że niebieskołuska ma białe kropki, ale to najprawdopodobniej piasek, bo wcześniej tego nie było, a ryba uciekając ryła w podłożu.No tak, teraz może mieć wiele dziwnych śladów, tak jak wczesniej czerwieniak miał z tymi płetwami... Apropos czerwieniaka - zagoiły mu sie te płetwy (ta "wata" zniknęła?). I czy nie chcą sie rozmznażać czerwieniaki? BTW. Sorki że poprawie Ale tam w podpisie u Ciebie wypatrzyłem, piszesz: Cichlasoma octofasciata, prawidłowa i używana teraz nazwa to Rocio octofasciata (wyjaśnialiśmy to z Drago na drugiej czy trzeciej stronie tego tematu)
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 03, 2010, 18:30:09 wysłane przez Grundman »
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #142 : Marzec 03, 2010, 18:29:52 » |
|
Tak "wata" to strzępki obgryzionych płetwi zagoiła się, a Czerwieniaki to się raczej nie mają jak rozmnażać, skoro były dwa, a jeden z nich przeszedł na drugą stronę mocy .
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 10:15:45 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #143 : Marzec 03, 2010, 18:31:46 » |
|
Aha... umknęło mi że czerwieniak padł Padł ten comiał postrzępione płetwy czy drugi?
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #144 : Marzec 03, 2010, 18:32:36 » |
|
Drugi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #146 : Marzec 03, 2010, 18:40:38 » |
|
A wszystkie zabójstwa i inne emocje - lepsze niż w Canal + zapewnia mój Paratheraps .
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 10:18:14 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
Grundman
|
|
« Odpowiedz #147 : Marzec 03, 2010, 18:42:36 » |
|
A wszystkie zabójstwa i inne emocje - lepsze niż w Canal + Cheesy zapewnia mój Paratheraps TongueLol! To on wykończył też czerwieniaka?
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #148 : Marzec 03, 2010, 18:44:18 » |
|
A jak by inaczej.
|
|
|
|
|
|
|
Hubikopter
|
|
« Odpowiedz #149 : Marzec 03, 2010, 18:59:05 » |
|
Ciekawe w końcu co to za ryba jest.. Bo na forum cichlidae.com dużo różności piszą A jeszcze co do wcześniejszego pytania to Tilapia cieszy się z tego towarzystwa, bo Pyszczak nie podpływa, żeby się nie narazić Paratherapsowi.
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 10:19:04 wysłane przez Hubikopter »
|
|
|
|
|
|