Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19
  Drukuj  
Autor Wątek: Vieja - Paratheraps  (Przeczytany 119376 razy)
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #60 : Luty 21, 2010, 13:47:22 »

Miałem je gdzieś przez jeden tydzień. Były u mnie na przechowanie. Powiem, że te rybki są jak kobiety - mają straszne wahania osobowości. Wink Jak je dostałem, to po dwóch godzinach już zaczęły się tak panoszyć jakby były pierwsze w hierarchii. Zdziwiło mnie to troszkę, bo trzymałem je z innymi rybami, bo wiadomo sytuacja awaryjna itd., ale po kilku dniach nie były szaleńczo agresywne, za chwilę znowu były bardzo agresywne. Były małe, a nie bały się ryb po kilkanaście centymetrów. Wydawało się, że są tak zżyte, że nic ich nie rozłączy (mieszkały w 1 muszli, pływały ze sobą), a za chwilę znów się gryzły, za 2 dni znowu były zżyte. Miałem ich parkę i to ciekawe ryby i wprost uwielbiają niszczyć roślinki (nie wiem, czy je jadły, ale na pewno maltretowały). Karmiłem je granulatem mięsno-roślinnym, bo nie miałem na ich temat zielonego pojęcia, bo dostałem je i nic o nich nie wiedziałem, oprócz nazwy. Z resztą do dzisiaj niewiele o nich wiem, tylko z własnych obserwacji.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2010, 13:52:21 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #61 : Luty 22, 2010, 08:44:31 »

Nie ja uważam że rodzaj Vieja nie wygląda tak jak wyglądał dawniej ,za to uważam że doszło do sporych zmian bo rodzaj został rozbudowany.

To jest sianie propagandy i dezinformacji. Rodzaj został zmniejszony, a nie poszerzony. Kto i kiedy poszerzył rodzaj i o jakie gatunki?...  Od 2000 roku nikt nie poszerzał tego rodzaju z tego co wiem.

Poza tym to Ty nie podałeś ani jednego nazwiska badacza czy ichtiologa który potwierdzałby Twoje przypuszczenia. We wszystkich współczesnych pracach i artykułach (w akwarystycznych magazynach - źródle propagowania prawidłowej wiedzy) do bifasciata czy synspilum używa się określenia Paratheraps. Podaj nazwisko choć jednego badacza, ichtiologa czy hodowcy który w swoich najnowszych artykułach czy tekstach używałby Twojego nazewnictwa...  (bo to już chyba trzeba nazwać "Twoim nazewnictwem" - bo im więcej się rozglądam po sieci, tym bardziej taki wniosek wyciągam).

Poza tym ciekawy dla mnie jest Taeniacara candidi, rodzaj Dicrossus, Crenicichla, Biotoecus, Biotodoma

Ciekawe, ciekawe są  Wink  Choć mało dostępne jak narazie....

Ja na zdjęciu Hubikoptera tym zamazanym wskazałem  jeżeli dobrze pamiętam na Vieja bifasciata lub Vieja guttulata , i nie dostrzegłem tam nic innego

Ciężko by mi było stawiać na guttulata - w zasadzie raczej nie widze podstaw za bardzo, choć ryby tej na żywo nigdy nie widziałem ciężko byłoby mi więc porównać (choć piotrK też na to stawia). Nie słyszałem żeby ktoś ją w Polsce trzymał, ale to że nie słyszałem nie znaczy że tak nie jest  Good !  Ja raczej postawiłem na wielobarwną (patrząc na ubarwienie, gdzieś tam troche widoczne), ale z racji że formy ubaiwienia u bifasciata i synspilum występują podobne...  to trudno coś tu wykluczyć.

Posiadacie jakieś info na temat red texas ?

Też nigdy na żywo nie widziałem....

O Artigasie Azasie - "Magazyn Akwarium" z 2002 roku

"Od 1996 roku prowadzi jeden z najlepszych internetowych serwisów akwarystycznych - Cichlid Room Companion, stanowiący bogate źródło fachowych informacji dla miłośników wszystkich pielęgnic. Namówił do współpracy znane postacie akwarystyki, m.in. Ada Koningsa, Mary Bailey, Paula Loiselle'a, Rona Colemana i Wayne'a Liebela (...) "  Nie chce mi sie reszty przepisywać, ale dalej jest o tym że jest autorem kilkudziesiięciu artykułów publikowanych w pismach akwarystycznych na całym świecie, i w jakich organizacjach akwarystycznych aktywnie się udziela.

Także to nie moja opinia, lecz bardzo obiektywna właściwa ocena Azasa i strony którą prowadzi (zdecydowanie najlepszej pod tym względem - pod względem udzielajacych się fachowców i autorytetów, informacji o najnowszych gatunkach itd, lepszej i bardziej godnej zaufania strony nie znajdziesz). Krótko mówiąc jest to strona na której zebrano czołowych światowych fachowców problematyki pielęgnic w jednym miejscu (nikt tego wcześniej nie dokonał!), a odkrywcy publikują info o nowych gatunkach (już mówiliśmy, część gatunkówpielęgnic pochodzi od nazwisk osób tam zaangażowanych).

Jest jeszcze wydawane czasopismo "Cichlid News" - najlepszy ukazujący się magazyn o pielęgnicach - dostępny też w Polsce - i z tego co widze większość nazwisk autorów powtarza się z tymi na Cichlid Room - są to naukowcy oraz badacze biorący czynny udział w dyskusjach też nad ustalaniem nazewnictwa i przynależności.

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #62 : Luty 23, 2010, 00:25:32 »

Hubikopter no mi właśnie zależy na własnych obserwacjach, ten kolo od którego by do mnie przyjechały miał ich 5 sztuk w worku ale kosztowały by mnie 5o zł za sztukę więc nie brałem. Ten kolo co je sprzedawał kumaty trochę jest w rybach twierdził że nie są agresywne tolerują się w większej grupie, przebywają przy dnie i potrzebują sporo kryjówek z kamieni które tworzą groty i korzeni. Najbardziej podoba mi się że nie lubią roślin w akwarium.

Grundman więc tak na 100 % pewny nie jestem ale w nowelizacji w rodzaju Vieja wszystkie drogi prowadzą do tego faceta :

http://filaman.ifm-geomar.de/ifmgeomar/rfroese/

A na dzień dzisiejszy klasyfikacja wygląda tak:

http://filaman.ifm-geomar.de/nomenclature/SpeciesList.php?genus=Vieja

http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=648010

A wiesz ile ludzi i tu chyba już nie w tysiącach trzeba liczyć tylko w znacznie większych liczbach znanych i nie znanych i w ilu publikacjach używa dla tak zwanej brzanki sumatrzańskiej nazwy Puntius tetrazona. Albo co gorsza jeszcze starszej Barbus tetrazona, ta brzanka nazywa się Puntius anchisporus jeżeli chcesz zobaczyć różnice zapraszam tu:

http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/sumatrzanska-vs-mszysta/

No przyznaje że z ta stroną pracują znani ludzie ale tak jak pisałem piszą ludzie którzy coś wiedzą i tacy co bzdety wypisują , trzeba oddzielić ziarna od plew. Bo akurat w tym wątku nikt wiarygodny się nie wypowiedział.
O gazecie słyszałem jednak na razie nie natknąłem się na nią, a szkoda bo jestem ciekaw co piszą.

A piotr wie coś na temat tego czerwonego texasa ?

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Ruki
Nowy
*

« Odpowiedz #63 : Luty 23, 2010, 00:55:08 »

A na dzień dzisiejszy klasyfikacja wygląda tak:

http://filaman.ifm-geomar.de/nomenclature/SpeciesList.php?genus=Vieja

http://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=648010

No przyznaje że z ta stroną pracują znani ludzie ale tak jak pisałem piszą ludzie którzy coś wiedzą i tacy co bzdety wypisują , trzeba oddzielić ziarna od plew. Bo akurat w tym wątku nikt wiarygodny się nie wypowiedział.
O gazecie słyszałem jednak na razie nie natknąłem się na nią, a szkoda bo jestem ciekaw co piszą.

Ad. "dzień dzisiejszy"
Dane w drugim linku są "mocno nieaktualne", gdyż opierają się na katalogu z roku 2004:
     Data Quality Indicators:            
     Record Credibility Rating:    verified - standards met    
     Global Species Completeness:    complete      
     Latest Record Review:    2004 

Ad. CRC i "ziaren oraz plew"
Forum to forum, ale dane na stronie oraz wszelakie artykuły są odpowiednio weryfikowane i pomyłek tam ze świecą szukać. CRC jest, moim zdaniem, jedynym wiarygodnym i na bieżąco aktualizowanym oraz rewidowanym źródłem wiedzy o pielęgnicach.

Systematyka ryb jest na tyle zawiła(jest to jeden z przedmiotów moich studiów) i na tyle zmienna(nie trzeba być ichtiologiem by proponować zmiany) i wszelakie nazwy synonimiczne(w tym przypadku Vieja/Paratheraps) bywają bardzo długo równorzędne w użyciu. A tak w ogóle to ichtiolog to kto? Osoba pracująca na stanowisku ichtiologa? Pasjonat? Badacz? Osoba z wykształceniem ichtiologa?

P.S.
A tak w ogóle to witam.  Wink

Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #64 : Luty 23, 2010, 01:26:21 »

Witam czyżby Grundman posłał po posiłki.

A na jakiej podstawie twierdzisz że na tej stronie informacje w tym wątku na temat o którym jest dyskusja są prawdziwe i prawidłowe? Kto je weryfikował i według jakich źródeł ?

Kto na bieżąco rewiduje i aktualizuje tą stronę i na jakich źródłach się opierają ?

A na pierwszym linku info jest aktualne?

Jesteś zalogowany na tej stronie i piszesz na niej ?

Zgadzam się z Tobą że systematyka jest zmienna. To podaj w takim razie jak wygląda na dzień dzisiejszy klasyfikacja tych rodzajów.

I może opis tych rodzajów przede wszystkim dlaczego Paratheraps był kwestionowany?

Skoro studiujesz systematykę to jak wygląda sytuacja z brzankami które tu przedstawiłem, czy jest prawidłowa?
Oraz co z Symphysodon haraldi, jaka jest jego przynależność jako gatunek czy podgatunek? Najlepiej podaj wiarygodne źródło.

Studiujesz i nie wiesz kto to ichtiolog? Ichtiolog to człowiek który uzyskał wykształcenie w tym kierunku zajmujący się badaniem ryb i wszystkim co jest z tym tematem związane.

A i co wiesz o tej rybie?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Red_Texas.jpg

I o tych płaszczkach china i coly? Coly zdjęcia nie mam.

http://www.aquarticles.com/images/David%20Webber%20Stingrays/stingray25.jpg
http://aquaria2.ru/files/u1/maq/marine-aquarium-1-8366.jpg
http://www.arowana.co.kr/html/images/ant/sting/b/china1.jpg
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 02:27:31 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #65 : Luty 23, 2010, 09:41:04 »

Oj, Drago, Drago... po żadne posiłki nie posyłałem, jak widać rozmówcy sami się zjawiają Smiley
Patrząc po postach i niektórych odzywkach, pewnie przechodziłeś jakieś szkolenie z zakresu manipulacji ;-)
A im więcej osób udziela się w temacie tym lepiej, tylko się cieszyć Smiley

Twojej polityki to już teraz wogóle nie rozumiem - powołujesz się na jednego faceta, czy na mocno niekatualizowane strony, a pomijasz i bagatelizujesz zdanie wielu specjalistów. Ale masz prawo. Niewykluczone że niedługo się zdziwisz jak i ten facet zaktualizuje swoje wiadomości ;-)

O brzankach tu nie rozmawiamy. (ale jeśli hodowcy brzanek używają niewłaściwych czy nieaktualnych nazw to należy ich uswiadomić, no chyba że mają coś na poparcie swoich tez)

Witaj Ruki :-)
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #66 : Luty 23, 2010, 09:53:34 »

Zamieścimy tu jeszcze tą mapkę. Dość dobrze ilustruje występowanie pokrewnych gatunków. Wyraźnie widać z jakich rejonów pochodzą dane gatunki, dla wyrźniejszego zobrazowania można to sobie ewnetualnie przenieść na mapę z nazwami rzek i regionów. (zdjęcie lepiej sobie powiększyć)

Przyznaje też, że jakbym zobaczył któregoś z  osobników tych gatunków w sklepie, niepodpisanego, to mógłbym mieć problem z właściwą identyfikacją, tym bardziej gydby to były młode osobniki.
« Ostatnia zmiana: Luty 23, 2010, 09:56:15 wysłane przez Grundman » Zapisane
Ruki
Nowy
*

« Odpowiedz #67 : Luty 23, 2010, 11:23:22 »

Witam czyżby Grundman posłał po posiłki.

A na jakiej podstawie twierdzisz że na tej stronie informacje w tym wątku na temat o którym jest dyskusja są prawdziwe i prawidłowe? Kto je weryfikował i według jakich źródeł ?

Kto na bieżąco rewiduje i aktualizuje tą stronę i na jakich źródłach się opierają ?

A na pierwszym linku info jest aktualne?

Jesteś zalogowany na tej stronie i piszesz na niej ?

Zgadzam się z Tobą że systematyka jest zmienna. To podaj w takim razie jak wygląda na dzień dzisiejszy klasyfikacja tych rodzajów.

I może opis tych rodzajów przede wszystkim dlaczego Paratheraps był kwestionowany?

Skoro studiujesz systematykę to jak wygląda sytuacja z brzankami które tu przedstawiłem, czy jest prawidłowa?
Oraz co z Symphysodon haraldi, jaka jest jego przynależność jako gatunek czy podgatunek? Najlepiej podaj wiarygodne źródło.

Studiujesz i nie wiesz kto to ichtiolog? Ichtiolog to człowiek który uzyskał wykształcenie w tym kierunku zajmujący się badaniem ryb i wszystkim co jest z tym tematem związane.

A i co wiesz o tej rybie?
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Red_Texas.jpg

I o tych płaszczkach china i coly? Coly zdjęcia nie mam.

http://www.aquarticles.com/images/David%20Webber%20Stingrays/stingray25.jpg
http://aquaria2.ru/files/u1/maq/marine-aquarium-1-8366.jpg
http://www.arowana.co.kr/html/images/ant/sting/b/china1.jpg

Wpadam sam tam gdzie chce, nikt tu nie potrzebuje posiłków, bo i Piotrek i Grundman sobie poradzili.  Wink

Zacznę nie po kolei, od tego gdzie odpowiedź jest najkrótsza.

Ja doskonale wiem kto to jest ichtiolog, ale nie wiem kogo Ty miałeś na myśli mówiąc ichtiolog(przykładowo można pracować na takim stanowisku nie mając wykształcenia  Wink ).
Co do systematyki. Systematyka jest jednym z moich przedmiotów- mam bardziej ogólne studia pod względem ryb. A jeśli myślisz, ze na studiach sobie ktoś zaprząta głowę takimi sprawami jaka brzanka(nie mówię tu o polskich brzanach i brzankach) jak powinna się nazywać to pudło. Takimi sprawami to się można zajmować na innym poziomie.
Co do tych pytań o ryby. Nie, nie wiem nic, gdyż moje zainteresowania względem ryb są wąskie(pielęgniczki), o reszcie tylko czytam jak mi ktoś znajomy coś podrzuci.

Na tej stronie? Czyli? CRC? Podajesz dużo linków i potem mało precyzujesz swoje odpowiedzi. A tak ja dyskutować nie mam zamiaru.

Grundman, takie zachowanie można podciągnąć pod "tonący brzytwy się chwyta".  Wink
Drago
Super aktywny

« Odpowiedz #68 : Luty 23, 2010, 21:55:18 »

Żartowałem sobie z tymi posiłkami Wink.
Grundman chciałeś nazwisko ichtiologa lub badacza który potwierdzałby moje przypuszczenia więc podałem, a Ty teraz zarzucasz mi że opieram się na opinii jednego faceta. Jeżeli kwestionujesz prace tego kolesia  i wykazy gatunków które przedstawił w rodzaju Vieja to podaj jakieś konkrety. Na jakiej podstawie twierdzisz że te wykazy są przestarzałe, bo Ruki napisał że na jednej stronie 2004 rok?
Ten kolo którego podałem widocznie jest wybitnym autorytetem, zresztą dorobek ma całkiem spory, że wszyscy inni specjaliści przyznali mu rację, ale jeżeli twierdzisz że to bzdety co publikuje to podważ jego opinię i podaj konkrety.

A tak było kilka odzywek w stosunku do ludzi którzy mnie irytują, ale nie Ty.

Niom o brzankach nie rozmawiamy ale sam pisałeś że hodowcy z wielu krajów używają nazwy Paratheraps i to nie możliwe żeby wszyscy się mylili. A brzanka to jest przykład ilu hodowców i nawet znanych ludzi w książkach , gazetach i necie pisze i przepisuje bzdety i nikt się nie zastanowi czy to prawda.

Powtarzam ostatni raz że nie wykluczone że nastąpią zmiany nie tylko w tym rodzaju ale w całej rodzinie Cichlidae, ale puki co obowiązuje taka przynależność.

Ruki ja jestem piekarzem i na tym stanowisku i w zawodzie może pracować każdy jednak piekarzem nie jest.

Nie wiem co robicie na studiach, jednak z tego co wiem to każde żywe stworzenie musi zostać sklasyfikowane i opisane ta brzanka też.

Ja dużo linków podaję ciekawe, no o tych innych rybach może dużo linków podałem jednak co do dyskusji to podaje mało. Mało precyzuje odpowiedzi, Ty żadnej nie sprecyzowałeś odnośnie moich pytań.

W poprzednim wcieleniu należeliście chyba do Zakonu Syjonu, tak bronicie tej strony piszecie że tak jest aktualizowana, artykuły weryfikowane i rewidowane ale żaden z wasz nie przedstawił kto na jakiej podstawie i według jakich źródeł tak weryfikuje tą stronę.

Można takie zachowanie podciągnąć pod tonącego co brzytwy się chwyta, jednak chyba lepiej brak argumentów do dyskusji.

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #69 : Luty 23, 2010, 22:50:16 »

Może były agresywne, bo były tylko 2 Huh , ale to na przechowanie, więc nie mój interes Wink W każdym bądź razie wykazywały u mnie terytorializm. Aha i widziałem je dziś we Wrocławiu. Cena 25 zł. Miały około 6 - 8cm. Pasaż Grunwaldzki. Smiley

PS. Do obsady dokupiłem 2 Czerwieniaki Dwuplame, na razie mają się dobrze i przechodzą kwarantanne. Zobaczymy, jak rybki na nie zareagują Wink
Ruki
Nowy
*

« Odpowiedz #70 : Luty 24, 2010, 00:35:38 »

Nie wiem co robicie na studiach, jednak z tego co wiem to każde żywe stworzenie musi zostać sklasyfikowane i opisane ta brzanka też.

Ja dużo linków podaję ciekawe, no o tych innych rybach może dużo linków podałem jednak co do dyskusji to podaje mało. Mało precyzuje odpowiedzi, Ty żadnej nie sprecyzowałeś odnośnie moich pytań.

Mam taką zasadę, że nie odpowiadam na niesprecyzowane pytania. A Ty głównie takie zadajesz. Przykładowo:
"Jesteś zalogowany na tej stronie i piszesz na niej ?"
Na jakiej stronie? CRC? Wcześniejsze Twoje pytanie tyczyło się tej strony: http://filaman.ifm-geomar.de/nomenclature/SpeciesList.php?genus=Vieja (i nie wiem czy info jest tam aktualne, bo nigdzie nie można znaleźć wzmianki o ostatniej aktualizacji. )

To co jeden badacz uważa za słuszne często takim nie jest. Niektórzy unoszą się dumą i idą w zaparte, że ich racja jest jedyną słuszną, a reszta się myli. Jeden z przykładów(branża pielęgniczek) tyczący się Apistogramma melgar(posty nr 7 oraz Cool:
http://forum.apistogramma.com/showthread.php?t=6642
Dlatego podchodzę sceptycznie do informacji opierających się tylko na jednym źródle(i dalej rozchodzą się po łańcuszku po internecie).

Tak, każde zwierze musi być sklasyfikowane, ale szczegółowe roztrząsanie jaka ryba do jakiej rodziny należy jest bezpodstawne i jest stratą czasu. Takie czynności mają miejsce w gronie pasjonatów-hodowców-ichtiologów, a nie na poziomie zwykłej uczelni.

Co do podważania autorytetu CRC- kompromitacja z Twojej strony na całej linii oraz ignorancja. Weryfikują tą stronę ichtiolodzy, pasjonaci, badacze. Jeśli Cię tak bardzo ciekawi(do dalszego podważania) to proponuję wysłać maila do Azasa i się dowiedzieć.  Wink

Do żadnego zakonu syjonu nie należałem, nie należę i nie będę należał, bo mam za przeproszeniem w d... przekonywanie kogoś do swoich racji. Lubię porobić trochę flame i tyle.  Tongue A że ktoś się z tego czegoś nauczy to już inna sprawa.

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #71 : Luty 24, 2010, 07:41:46 »

Do obsady dokupiłem 2 Czerwieniaki Dwuplame, na razie mają się dobrze i przechodzą kwarantanne. Zobaczymy, jak rybki na nie zareagują

Dokupiłeś je do swojej tilapii i Vieja-Paratheraps?  Smiley

Aha i widziałem je dziś we Wrocławiu. Cena 25 zł. Miały około 6 - 8cm. Pasaż Grunwaldzki

Red Teksas?
Ty Hubi jesteś z Wrocławia?
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #72 : Luty 24, 2010, 10:15:51 »

Jak się sprawy mają z rodzajem Vieja i Paratheraps

Zapytałem na forum Cichlid Room która nazwa jest właściwa.
Dałem linki do tego gościa, którego nam tu przedstawiłeś Drago, i zapytałem dlaczego on używa nazwy Vieja w stosunku np do bifasciatum, skoro oni na forum oficjalnie używają nazwy Paratheraps dla tego samego gatunku. Zapytałem czy on popełnia błąd używając takiej nazwy, czy może raczej jego informacje są nieaktualne? Zapytałem która nazwa jest poprawna i której nalezy używać i dlaczego.

Wiadomość wysłałem wczoraj. Narazie dostałem dwie interesujące odpowiedzi. Będe tu zamieszczał dalsze wypowiedzi i informacje także, jeśli będą się pojawiać.

Niejaki Bas Pels z Holandii odpowiedział mi, że on osobiście używa nazwy Vieja, ponieważ jego osobistym zdaniem ryby te nie za bardzo pasują do gatunku breidohri, dla którego rodzaj Paratheraps pierwotnie stworzono. Jednakowoż przyznał że nazwy Paratheraps też się używa. Kto ma rację? - zapytuje Bas Ples - I stwierdza: że obie nazwy są ok, bo taksonomia to nie matematyka, i istnieje w niej wiele potencjalnych możliwości i rozwiązań. 

A więc z jego wypowiedzi wynika - że obie nazwy są na chwilę obecną dopuszczalne. A w sprawach związanych z taksonomią warto dyskutować.

Następnie niejaki John Heaton   z Gwatemali stwierdził że Kalifornijska Akademia Nauk (The California Academy of Science) na której opinii opiera się od dawna wielu ludzi, jeszcze do dziś nie wprowadziła i nie naniosła na swoje listy nazwy Paratheraps. Jednocześnie Juan Artigas Azas stara się do dokumentów na stronie nanosić wszelkie wszechstronne informacje i historyczne opinie odnośnie tego taksonu  (nie wiem czy trafnie i właściwie przetłumaczyłem i zrozumiałem: " However Juan provides in our own database a very comprehensive history and opinion of the development of this taxonomy". )

Obaj panowie - Bles i Heaton wskazują że kluczowym jest tu gatunek brehidori .

Dalej Heaton tłumaczy jak to wszystko historycznie wyglądało. Rodzaj Paratheraps został wyodrębniony w 1987 roku przez Uwe Wernera and Rainer Stawikowskiego dla gatunku brehidori, po przeprowadzeniu rewizji rodzaju Theraps. Ostatecznie Paratheraps stała się grupą dla pielęgnic z Meksyku, Gwatemali, Belize i Salwadoru z mocno "sprężonym" ciałem, zaokrągloną głową i ciemnym pasem ciągnącym się po środku.

Paratheraps został uznany za synonim Vieja już w 1991 roku przez Roberta Allgayera . Potem zaczęły się "schody" - w zależności co któremu badaczowi bardziej pasowało - który gatunek wydawał się bardziej podobny lub mniej do wzorcowego briehidori. Potem powstał jakiś problem z Vieja maculicauda, ale nie rozumiem za bardzo, niech ktoś to przetłumaczy: "arguing that the new genus complied with the meristic limits given for Vieja maculicauda Fernandez-Yepez, 1969. Most later authors have followed Allgayer’s view. According to Fernandez Yépez, Vieja (which in Spanish means old woman) refers the name given to cichlids in some parts of Central America, because of the close attachment of females to their fry."

Następnie pada stwierdzenie, że jednak Werner i Stawikowski postanowili nie wymieniać tych gatunków jako osobnych, jako Vieja  (i chyba tak należy rozumieć stanowisko Artigasa - jako powrót do oryginalnego opisu Wernera i Stawiskowskiego, bowiem wszystko co nastąpiło po nich nie jest jednoznaczne, i jak na chwile obecną jest zbyt wiele niejasności w tym wszystkim co nastąpiło po nich).

Jednak nie oznaczyli oni gatunku brehidori jako typowego dla tego rodzju, przy czym nie wypełnili wskazań jakiejś tam Międzynarodowej Komisji (International Commission On Zoological Nomenclature (Article 13c) - znów nie wiem czy to dobrze zrozumiałem, tekst w oryginale do przetłumaczenia: "Werner and Stawikowski, however, made an omission in their description in naming the type species for their genus. Although they described Paratheraps brehidori, they did not designated it as the type species for their genus, and so the description, not complying with the guidelines of the International Commission On Zoological Nomenclature (Article 13c)"

I to miał być największy błąd wytykany przez specjalistów zajmujących się taksonomią pielęgnic. Ten błąd miał być jednak później sprostowany, i uznanie brehidori jako wzorcowego/typowego gatunku dla tego rodzaju.

Dalej prosze kogoś kto zna się dobrze na języku angielskim  Wink  o przetłumaczenie dalszych wyjaśnień jakich udzielił na forum Pan Heaton:

"This problem arose because according to the ICZM code, for a described species in a new genus to be considered type species, it must be either named so or be the only species (and a new one) treated in the paper. In Werner and Stawikowski's paper, two species are considered: P. brehidori and P. hartwegi Taylor & Miller 1980, so a type species should had been designated.
From the Appendix A of the Genera of Recent Fishes book by William N. Eschmeyer, published in 1990 by the California Academy of Sciences, I have extracted the following quote; "Werner and Stawikowski (1987) described the new genus Paratheraps for P. breidohri "gen. nov., spec. nov." They also included the species P. hartwegi (Taylor and Miller 1980). Does this establish a type species? The first part of Art. 13c (ICZM) states, "The combined description or definition of a new nominal genus and a single included new nominal species, if marked by..." What does the expression "single included new nominal species" mean? In the example of Paratheraps, the new taxon contains a single new nominal species (it also contains a second species that is not new). I interpret the Article to mean that there must be only one included species and it must be a new species (along with use of the appropriate expression). So, Paratheraps cannot date to 1987, but can date to the same authors in 1989 where a type was designated".

The name Paratheraps is then available for use, and although Robert Allgayer (1991) considers the diagnostic traits of Paratheraps overlapping with those found in the very vague description of Vieja by Agustin Fernandez-Yépez (1969), the fact is that the grouping exists and posses some diagnostic traits; as the longitudinal black band on the
flanks in Paratheraps (vs. a vertical bar in V. maculicauda), the absence of the large black blotch on the caudal peduncle found in V. maculicauda and a larger mouth than in Vieja maculicauda. A DNA gene comparison (e.g. Concheiro et al, 2006) has also shown the grouping for Paratheraps (with the particular exception of P. synspilus & P. melanurus. For P. synspilus however, aquarium specimens of indeterminate origin were used). So, given the common traits of P. synspilus with the rest of the species of Paratheraps and until more evidence for the opposite becomes available, I consider Paratheraps as a valid genus.

Although clear limits for Paratheraps have not been established, we can expect it to group the species: fenestratus Günther 1860, from the Papaloapan river basin, melanurus Gunther 1862, from lake Peten, bifasciatus Steindachner 1864, from the lower Grijalva and the Usumacinta, Chompan and Candelaria river systems, guttulatus Gunther 1864, from Guatemala and El Salvador, zonatus Meek 1905, from the pacific slope of México south of the isthmus of Tehuantepec, synspilus Hubbs 1935 (probably in synonymy of P. melanurus), from the Champoton river system, the eastern Yucatán sink holes (cenotes) and lagoons, the upper Rio Usumacinta and the Hondo, New, Belize and Siboon rivers in Belize, hartwegi Taylor & Miller 1980, breidohri Werner & Stawikowski 1987, both species from the upper Grijalva river basin and a potentially undescribed species from Rio Coatzacoalcos system, sp. 'coatzacoalcos' "
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #73 : Luty 24, 2010, 16:23:09 »

"Problem powstał, ponieważ zgodnie z kodeksem ICZM do opisanych gatunków nowego rodzaju należy uznać za gatunek rodzaju, musi to być nazwany tak lub być tylko gatunków (i nowego) leczonych w wersji papierowej. W Werner i papier Stawikowski's, dwa gatunki są pod uwagę: P. brehidori i P. hartwegi Taylor & Miller 1980, a więc gatunków typu powinny zostały wyznaczone.
Z dodatku do Genera of Recent Fish książki Williama N. Eschmeyer, opublikowana w 1990 roku przez California Academy of Sciences, mam pochodzących następujący cytat, "Werner i Stawikowski (1987) opisał nowy rodzaj Paratheraps dla P. breidohri "GEN. listopad, spec. listopad Oni także gatunków P. hartwegi (Taylor i Miller 1980). Czy to ustalenie gatunków typu? pierwszej części art. 13c (ICZM) stanowi, w połączeniu lub opis definicji nowego rodzaju nominalnej i jeden zawiera nowe nominalnej gatunku, jeżeli jest oznaczony przez ... "Co oznacza wyrażenie" zawiera jeden nowy gatunek nominalny "oznacza? W przykładzie Paratheraps, nowy takson zawiera jeden nowy gatunek nominalnej (zawiera on również drugim gatunku, który jest nie nowy). interpretować art oznacza, że musi być tylko jedna zawiera gatunków i należy nowych gatunków (wraz z wykorzystaniem odpowiedniego słowa). Więc Paratheraps nie można datę 1987, ale może dacie do tych samych autorów w 1989 roku, gdzie typ został wyznaczony.

Paratheraps nazwa jest to gotowy do użycia, i choć Robert Allgayer (1991) uważa, diagnostycznych cech Paratheraps pokrywają się z tych znalezionych w bardzo niejasny opis Vieja przez Agustin Fernandez-Yepez (1969), faktem jest, że grupa istnieje i posiadać kilka cech diagnostycznych, jak podłużne pasma na czarno
Boki w Paratheraps (vs pionowy pasek w V. maculicauda), brak dużych czarna plama na nasady ogona znalezione w maculicauda V. i większe niż w ustach maculicauda Vieja. Porównanie genów DNA (np. Concheiro et al, 2006) wykazały również ugrupowania Paratheraps (ze szczególnym wyjątkiem synspilus P. & P. melanurus. Dla synspilus P. jednak okazy akwarium nieokreślonej pochodzenia były używane). Tak więc, biorąc pod uwagę wspólne cechy synspilus P. z resztą gatunków Paratheraps i do więcej dowodów przeciwnych stają się dostępne, uważam Paratheraps jak ważne rodzaju.

Choć jasne granice Paratheraps nie zostało ustalone, możemy spodziewać się go do grupy gatunków: fenestratus Günther 1860, z Papaloapan dorzecza, melanurus Gunther 1862 roku, od jeziora Peten, bifasciatus Steindachner 1864, z dolnego Grijalva i Usumacinta, Chompan i systemów Candelaria rzeki guttulatus Gunther 1864, z Gwatemali i Salwadoru, zonatus Meek 1905 roku, od Pacyfiku stoku México południu przesmyk Tehuantepec, synspilus Hubbs 1935 (prawdopodobnie w synonimii z melanurus P.), z systemu Champotón rzeki wschodnia otwory Jukatan umywalka (cenotes) i laguny, górna Rio Usumacinta i Hondo, Nowa, Belize i rzek Siboon w Belize, hartwegi Taylor & Miller, 1980, breidohri Werner & Stawikowski 1987, oba gatunki z górnego dorzecza rzeki Grijalva potencjalnie undescribed gatunków z Rio Coatzacoalcos system Sp. "Coatzacoalcos"

« Ostatnia zmiana: Luty 24, 2010, 16:26:11 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #74 : Luty 24, 2010, 16:33:11 »

Nie jestem z Wrocławia, ale nie mieszkam tak daleko Wink Rybki już pływają z w/w obsadą i żyją w zgodzie. Największy problem to ten ostatni pyszczak, który mi został i pływa tam, bo nie mam co z nim zrobić  Wściekły - to on najbardziej nie polubił barwniaków. A ta rybka za 25 zł to chodziło mi o Teleocichla cinderella
Strony: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 19
  Drukuj  

Skocz do: