Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 19
  Drukuj  
Autor Wątek: Vieja - Paratheraps  (Przeczytany 119422 razy)
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #90 : Luty 27, 2010, 06:43:00 »

"Daj dobrą fotę ryby od "boku" - ostrą,, może być zrobiona z lampą. Jak tu nie wykombinujemy Grundman da fotkę na cichlidae.com/"

Pomysł dobry, o ile rybka nie jest jeszcze za mała na rozpoznanie płci...  Dorosłą da rade rozpoznać bez większego problemu, łatwiej jest też napewno jak na fotce jest kilka ryb w tym samym wieku: wtedy można porównać (w tym przypadku nie wchodzi w gre  Smiley )
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #91 : Luty 27, 2010, 15:35:49 »

wreście ktoś poruszył temat tych ryb, na lokalnym forum gdy napisałem, nikt nie odpisał. obecnie jestem posiadaczem- argenta, fenestratus i synspilus, zafascynowały mnie te rybcie. narazie to narybek ok 5-8 cm ale w głównym baniaczku szybko powinny zwiększyć rozmiary
piotrK
Cichlid Nut
Nowy
*

« Odpowiedz #92 : Luty 27, 2010, 18:41:47 »

Czekam na foty, zwłaszcza V. argentea Cheesy
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #93 : Luty 27, 2010, 21:27:56 »

Zdjęcia:

« Ostatnia zmiana: Luty 27, 2010, 21:51:59 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #94 : Luty 27, 2010, 21:43:37 »

postaram się jutro zrobić, teraz już jest zgaszone światło i nie chce strwszyć maluszków. z góry jednak pisze że są w baniaczku bez podłoża . dopiero za jakieś 3 tyg wpuszcze je do mojego dużego akwarium 1150 litrów
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #95 : Luty 27, 2010, 21:52:46 »

waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #96 : Luty 27, 2010, 22:00:33 »

na zdjęciu wygląda jak bifasciatus, ale to tylko foty. obiektyw zawsze przekłamuje
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #97 : Luty 28, 2010, 08:53:50 »

Witaj waldemark!   Smiley

Fajnie że w temacie zjawiają się hodowcy tych ryb  Wink

wreście ktoś poruszył temat tych ryb, na lokalnym forum gdy napisałem, nikt nie odpisał. obecnie jestem posiadaczem- argenta, fenestratus i synspilus, zafascynowały mnie te rybcie

Gdzie je wogóle nabyłeś? Chodzi zwłaszcza o argenta i fenestratus. I w jak dużym akwa je trzymasz?
A jakiego nazewnictwa Ty używasz?  Smiley  (to apropos toczącej się dyskusji o przynależność rodzajową Smiley

Hubi:

Będziesz wklejał te zdjęcia do tematu tutaj  http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=8383  czy mam wklejić?  Smiley  No dużo wyraźniejsze foty teraz są  Wink
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #98 : Luty 28, 2010, 10:37:14 »

To może wklej Ty. Jak zmienię jej wodę to zrobię jej sesję Cheesy. Ale nie łatwo jest zrobić dobre zdjęcie w akwarium profilowanym.
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 10:45:57 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
margin
Bywalec

« Odpowiedz #99 : Luty 28, 2010, 11:03:32 »

Witaj waldemark!  Smiley

Fajnie że w temacie zjawiają się hodowcy tych ryb  Wink

wreście ktoś poruszył temat tych ryb, na lokalnym forum gdy napisałem, nikt nie odpisał. obecnie jestem posiadaczem- argenta, fenestratus i synspilus, zafascynowały mnie te rybcie

Gdzie je wogóle nabyłeś? Chodzi zwłaszcza o argenta i fenestratus. I w jak dużym akwa je trzymasz?
A jakiego nazewnictwa Ty używasz?  Smiley  (to apropos toczącej się dyskusji o przynależność rodzajową Smiley

Hubi:

Będziesz wklejał te zdjęcia do tematu tutaj  http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=8383  czy mam wklejić?  Smiley  No dużo wyraźniejsze foty teraz są  Wink

Ciekawe forum odwiedzasz Grundman, twierdzą iż ta ryba to hybryda i należy ją zniszczyć i jej ewentualny narybek też. Gratuluję.... Wściekły

Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #100 : Luty 28, 2010, 12:02:37 »

Ja tam na pewno nie zniszczę ani ryby, ani narybku. Każda ryba ma prawo do życia.
Zauważyłem dziś dziwne zachowanie mojej ryby. Opiekuje się Tilapią. Bierze ją pod "pachę" tj. płetwę. Chroni ją przed zadziornością Pyszczaka. Nie odstępuje jej ani na krok.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2010, 13:05:50 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #101 : Luty 28, 2010, 12:15:42 »

Jeszcze kolejne fotki:

margin
Bywalec

« Odpowiedz #102 : Luty 28, 2010, 13:36:07 »

Ja tam na pewno nie zniszczę ani ryby, ani narybku. Każda ryba ma prawo do życia.
Zauważyłem dziś dziwne zachowanie mojej ryby. Opiekuje się tilapią. Bierze ją pod "pachę" tj. płetwę. Chroni ją przed zadziornością pyszczaka. Nie odstępuje jej ani na krok.
Brawo Hubi, nasze forum jest dla akwarystów a nie rasistów papa

asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #103 : Luty 28, 2010, 13:56:45 »

Zauważyłem dziś dziwne zachowanie mojej ryby. Opiekuje się tilapią. Bierze ją pod "pachę" tj. płetwę. Chroni ją przed zadziornością pyszczaka. Nie odstępuje jej ani na krok.
Brawo Hubi, nasze forum jest dla akwarystów a nie rasistów papa

Sprawa wygląda tak że jak najbardziej popieram to żeby tych ryb nie zabijać, jednak za nic w świecie nie dopuśćić do tego aby te ryby wyszły poza twoje akwa, czyli o ewentualnym parowaniu i tarłach ja na twoim miejscu bym zapomniał bo szkoda uśmiercać narybek

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #104 : Luty 28, 2010, 15:38:11 »

margin

Ciekawe forum odwiedzasz Grundman, twierdzą iż ta ryba to hybryda i należy ją zniszczyć i jej ewentualny narybek też. Gratuluję....

Zwolennicy i przeciwnicy eliminacji hybryd pojawiają się na każdym forum, nie jest to więc kwestia forum. Można tu mieć indywidualne zdanie. Nie można powiedzieć że tam na forum "twierdzą", można powiedzieć że jedna osoba "twierdzi że". Można dostrzegać zagrożenia jakie niesie ze sobą wprowadzanie hybryd do obiegu, a można też przyjąć punkt widzenia bardziej Azjatycki - że mamy prawo krzyżować ryby (patrz: np flowerhorny).

Można też pytać kto popełnia większy błąd "etyczny" - ktoś kto zachęca do eliminacji z obiegu hybryd i krzyżówek, czy ktoś kto dopóścił do skrzyżowania się dwóch gatunków? Na co powinniśmy się bardziej obruszać i obrażać??

Mi się akurat ryba Hubiego bardzo podoba  Smiley  I nie mam nawet pewności czy to hybryda. Nawet krzyżówki w rękach doświadczonego fachowca który wie jak z nimi postępować nie powinny moim zdaniem stanowić problemu, gorzej jak trafią w ręce kogoś niedoświadczonego....   

Hubikopter:

No to pewnie spodobała jej się ta tilapia  Good !   Z doświadczenia wiem że jeśli w akwa jest jedna pielęgnica danego gatunku to przykoleguje się do takiej pielęgnicy ,  która wyda się jej "najbardziej podobna" - prawdopodobnie nawet nie tyle wyglądem co zachowaniem, albo jednym i drugim. Twoja Paratheraps chyab wykazuje właśnie takie zainteresowanie tilapią  Grin  Nie mam pojęcia czy z połączenia pielęgnicy amerykańskiej i pielęgnicy afrykańskiej może wogóle coś sensownego wyjść, coś co będzie żyło... (jeśli już sobie całkiem do gustu przypadną  Grin ). A tilapia cieszy się z tego towarzystwa?

Strony: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 19
  Drukuj  

Skocz do: