Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19
  Drukuj  
Autor Wątek: Vieja - Paratheraps  (Przeczytany 119459 razy)
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #105 : Luty 28, 2010, 15:44:24 »

Ja powiem tak. Szczerze mówiąc to jeżeli ktoś czytał mój post w "Jak sprzedawcy robią w konia" to wie, że ja te rybki miałem dwie, tylko jedna z nich padła kilka dni po kupnie. Ale chciałem Wam powiedzieć, że kiedy je kupowałem to sprzedawca mówił, że te rybki niedawno się wytarły i dlatego poleca mi kupić akurat tę parę. Czyli jakieś 500-1000 sztuk narybku już prawdopodobnie funkcjonuje na rynku.To znaczy narybek jak narybek te rybki będą miały już po 1,5 roku Wink
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 16:07:05 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #106 : Luty 28, 2010, 15:51:52 »

Vieja - Paratheraps , kolejna odsłona w dyskusji  Grin

Popełniłem mały błąd - nie zwróciłem uwagi że Sieniawski w swoje książce (wspominanej już tutaj) wcale nie umieścił bifasciaty w rodzaju Vieja! Dopiero teraz zauważyłem. Już wtedy (w 2004 roku) bifasciata była przez niego zaliczona do jeszcze innego rodzaju - rodzaju Theraps . Synspilum zaliczył do Vieja, bifasciatum do Theraps, podkreślając bardzo wyraźnie, że obie ryby są na dodatek bardzo spokrewnione. Z informacji z Cichlid Room wiemy z kolei że synspilum genetycznie jest podobna do breidhori. Sieniawski podkreślił też - w miejscach w których opisuje rodzaj Vieja i Theraps - że część ryb z tych rodzajów będzie przeniesiona do rodzaju Paratheraps, a w zasadzie taki rodzaj już wtedy utworzono i już wtedy funkcjonował (Drago zapewniał że wtedy funkcjonowała niepodzielnie nazwa Vieja dla tych gatunków, to nieprawda, ten problem z rodzajami ciągnie się już od tamtego czasu), głos oddaję Sieniawskiemu:

"Część ichtiologów, na bazie omawianych rewizji, zaproponowała utworzenie rodzaju Paratheraps, w którym wiodącym gatunkiem miał stać się Theraps bifasciatus. Także ta rewizja nie jest powszechnie uznana, choć funkcjonuje już w literaturze akwarystycznej" (słowa na 2004 rok)

a w miejscu gdzie omawia rodzaj Paratheraps wymienia gatunki jakie niedługo zostaną do niego przeniesione, jak to sugeruje część ichtiologów, no i wymienił wszystkie gatunki własnie tak, jak to jest obecnie przedstawiane na Cichlid Room (znów słowa Sieniawskiego na 2004 rok)
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 15:54:18 wysłane przez Grundman » Zapisane
margin
Bywalec

« Odpowiedz #107 : Luty 28, 2010, 16:02:49 »

Hubi mi się też twoja ryba bardzo podoba i nie przeszkadza mi, że jej potomstwo funkcjonuje na rynku (a nawet chciałabym na nie trafić  Wink). Przyznam się szczerze, że też mam hybrydę, może kiedyś pokażę jak młode przeżyją i nie mam zamiaru ich niszczyć. W końcu wiele odrębnych ras powstało na skutek krzyżowania i teraz się podobają (np. u psów). Powodzenia w hodowli  papa

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #108 : Luty 28, 2010, 16:14:31 »

Daję jeszcze film
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #109 : Luty 28, 2010, 16:14:52 »

Z tym że zatrzec się mogą po latach geny osobników wyjściowych a potomstwo krzyżówek jest często mocno zdeformowane co powoduje wielkie męczarnie tych zwierząt, krzyżówki są ok jeśli robi to ktoś kto ma o tym pojęcie i zdrowy rozsądek...
A potem debatujecie o systematyce:) kiedy rynek zalewany jest przez osobniki których właściciele chcą się bawić w matke nature...
« Ostatnia zmiana: Luty 28, 2010, 16:29:10 wysłane przez asagoth » Zapisane

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #110 : Luty 28, 2010, 16:28:44 »

Przyznam się szczerze, że też mam hybrydę, może kiedyś pokażę jak młode przeżyją i nie mam zamiaru ich niszczyć. W końcu wiele odrębnych ras powstało na skutek krzyżowania i teraz się podobają (np. u psów)

oraz

Z tym że zatrzec się mogą po latach geny osobników wyjściowych a potomstwo krzyżówek jest często mocno zdeformowane co powoduje wielkie męczarnie tych zwierząt

I to są właśnie te dwa odrębne stanowiska, o których mówiłem  Smiley  Pierwsze bardziej "azjatyckie", drugie bardziej "europejskie". Ja osobiście nie zabieram tu jednoznacznego stanowiska.
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #111 : Luty 28, 2010, 16:36:14 »

Przyznam się szczerze, że też mam hybrydę, może kiedyś pokażę jak młode przeżyją i nie mam zamiaru ich niszczyć. W końcu wiele odrębnych ras powstało na skutek krzyżowania i teraz się podobają (np. u psów)

oraz

Z tym że zatrzec się mogą po latach geny osobników wyjściowych a potomstwo krzyżówek jest często mocno zdeformowane co powoduje wielkie męczarnie tych zwierząt

I to są właśnie te dwa odrębne stanowiska, o których mówiłem  Smiley  Pierwsze bardziej "azjatyckie", drugie bardziej "europejskie". Ja osobiście nie zabieram tu jednoznacznego stanowiska.

Z tym że to "azjatyckie" stanowisko przynosi korzyść tylko człowiekowi który siądzie w domu i popatrzy w akwa i pomyśli "ale jestem wyjątkowy mam hybryde" i zostanie połechtana jego próżność, żadnych innych plusów w tym nie dostrzegam

Natomiast drugie stanowisko przynosi korzyść i dla ludzi i dla przyrody (ryb i ekosystemów, jeśli przyjmiemy założenie że dana hybryda jakimś cudem wydostanie się na wolność)

Ten post napisany był z najmożliwiej obiektywnego punktu widzenia. Jednak osobiście skłaniam się do unicestwiania wszelkich hybryd które stworzył człowiek a nie zadomowiły się jeszcze na dobre w naszym świecie

waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #112 : Luty 28, 2010, 16:57:53 »

jest ktoś chętny  by zamieścić fotke młodych? sam jakoś nie moge tego zrobić
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #113 : Luty 28, 2010, 19:40:22 »

Ten post napisany był z najmożliwiej obiektywnego punktu widzenia. Jednak osobiście skłaniam się do unicestwiania wszelkich hybryd które stworzył człowiek a nie zadomowiły się jeszcze na dobre w naszym świecie

No tak, ale można polemizować co np z takimi rybami jak flower horny? Złote rybki? Jak to oceniasz?
Inna kwestia, że zagrożenie jest duże jeśli hybrydy dostaną się do handlu i krzyżują się z "naturalnymi" gatunkami.

jest ktoś chętny  by zamieścić fotke młodych? sam jakoś nie moge tego zrobić

By zamieścić fotke Twoich rybek?  Smiley  No to musisz zamieścić korzystając np z serwisu fotosik.pl (tam wgrywasz fotke, i program generuje ci specjalny link, który wklejasz na forum), ale jak chcesz to ja moge to zrobić, tylko musiałbyś wysłać fotke na meil: d1h@op.pl  (ale nie powinieneś mieć problemu z fotosikiem)
margin
Bywalec

« Odpowiedz #114 : Luty 28, 2010, 20:17:55 »

Grundman, na forum, na których dałeś fotki Hubiego padła nowa propozycja i co Ty na to ? http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.cichlidae.be/geddesi.jpg&imgrefurl=http://www.cichlidae.be/c_cichlasoma_geddesi.htm&usg=__Ui7v6HPgC44qMmAKDdMuEjBqlXI=&h=261&w=384&sz=13&hl=pl&start=1&um=1&itbs=1&tbnid=vjwo0TlT1IN6PM:&tbnh=84&tbnw=123&prev=/images%3Fq%3DCichlasoma%2Bgeddesi%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DN%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26tbs%3Disch:1

waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #115 : Luty 28, 2010, 21:45:10 »

ludzie, jeśli macie coś przeciw hybrydom nie kupujcie ich, ale skoro już są niech spokojnie dożyja swojego konca. zaczyna sie od uśmiercania zwierząt, a potem co? rasizm, eutanazja? myślałem że na stałe będę użytkownikiem tygo forum, ale w obecnej sytuacji to wbrew przekonaniom jakie uznaje. jednocześnie prosze administratora o usunięcie mojego konta.
margin
Bywalec

« Odpowiedz #116 : Luty 28, 2010, 21:51:04 »

ludzie, jeśli macie coś przeciw hybrydom nie kupujcie ich, ale skoro już są niech spokojnie dożyja swojego konca. zaczyna sie od uśmiercania zwierząt, a potem co? rasizm, eutanazja? myślałem że na stałe będę użytkownikiem tygo forum, ale w obecnej sytuacji to wbrew przekonaniom jakie uznaje. jednocześnie prosze administratora o usunięcie mojego konta.
Waldemark35 nie denerwuj się, nie wszyscy są mordercami, to forum ma także innych użytkowników, poczekaj a przekonasz się, że warto być jego użytkownikiem.
Pozdrowienia  papa

piotrK
Cichlid Nut
Nowy
*

« Odpowiedz #117 : Luty 28, 2010, 22:12:22 »

To na pewno nie jest geddesi. Geddesi, jak napisałem na cichlidae.com, to synonim jednego z gatunków Herichthys (konkretnie H. deppi).

P.S. Nikt nie mówi o mordowaniu. Wystarczy, ze ryby będzie trzymana z gatunkami, z którymi się nie skrzyżuje i dokona żywota nie spłodziwszy jakichkolwiek dzieci.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #118 : Marzec 01, 2010, 08:10:17 »

margin:

Grundman, na forum, na których dałeś fotki Hubiego padła nowa propozycja i co Ty na to ?

Wiem o tym, bo to ja tam pytałem o geddesi  Grin  Chcicałem się tylko dowiedzieć jak wygląda (bo biorę pod uwagę już wszystkie "Vieja" - a opis geddesi znalazłem pod nazwą Vieja, ale piotrK już wszystko ładnie wyjaśnił  Smiley  )

Drago pytał chyba wcześniej o Red Texas - są dwie do kupienia od hodowcy z Wałbrzycha, 8 cm, cena 40 zł za sztuke

ludzie, jeśli macie coś przeciw hybrydom nie kupujcie ich, ale skoro już są niech spokojnie dożyja swojego konca. zaczyna sie od uśmiercania zwierząt, a potem co? rasizm, eutanazja? myślałem że na stałe będę użytkownikiem tygo forum, ale w obecnej sytuacji to wbrew przekonaniom jakie uznaje. jednocześnie prosze administratora o usunięcie mojego konta

Ojej... bez paniki  Smiley  Nikt tu ani nie zabija ani nie propaguje zabijania ryb. Po prostu coś źle zrozumiałeś, więc nie usuwaj tak od razu konta  Good !
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2010, 08:12:26 wysłane przez Grundman » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #119 : Marzec 01, 2010, 08:20:53 »

Ładne zdjęcia P.hartwegi :  http://www.cichlidae.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=8430    - u nas też raczej nie dostępnej....
Strony: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 19
  Drukuj  

Skocz do: