Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 19
  Drukuj  
Autor Wątek: Vieja - Paratheraps  (Przeczytany 119347 razy)
Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #120 : Marzec 01, 2010, 12:42:38 »

Faktycznie bardzo ładna. Wink.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2010, 19:33:18 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #121 : Marzec 01, 2010, 13:27:58 »

Troche podobna do Twojej - nie mówie tyle o ubarwieniu, ale ogólnie - kształt, zachowania  Wink  Ale one wszystkie właśnie takie podobne (cały dawny rodzaj "Vieja")
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #122 : Marzec 01, 2010, 14:06:29 »

Troche podobna do Twojej - nie mówie tyle o ubarwieniu, ale ogólnie - kształt, zachowania  Wink  Ale one wszystkie właśnie takie podobne (cały dawny rodzaj "Vieja")

Właśnie dlatego mi się podoba Tongue.
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2010, 10:14:44 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #123 : Marzec 02, 2010, 06:39:46 »

Hubi:

Ktoś napisał że Twoja ryba to P.fenestrata, i podał tego linka: http://aqualoury.fr.gd/Vieja-fenestrata.htm
Jak zwykle nic pewnego  Smiley  Czwarta czy piąta opcja do  kompletu  Smiley
margin
Bywalec

« Odpowiedz #124 : Marzec 02, 2010, 07:38:42 »

Hubi, widzisz, a ja tak od początku twierdziłam Cheesy. Teraz czekamy na następne propozycje Roll Eyes

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #125 : Marzec 02, 2010, 10:07:09 »

margin, stawiałeś na fenestratum? Smiley

Swoją drogą gdyby to była fenestratum to waldemark35 powinien ją bez większego problemu rozpoznać - w końcu hoduje takie ryby, ewentualnie rozwiać nasze wątpliwości. W sumie to on ma małe egzemplarze jeszcze, więc mogą sie różnić wyglądem, poza tym nie zdążył wkleić swoich fotek... a szkoda. Chyba uciekł z forum na bazie nieporozumienia niezdążywszy ich wkleić....  Roll Eyes
margin
Bywalec

« Odpowiedz #126 : Marzec 02, 2010, 10:24:46 »

Tak, stawiałam, rozmawiałam na ten temat z Hubikopterem na chacie i nawet wysyłałam mu fotki. Jedna wątpliwość jaka się pojawiła dotyczy barw omawianych ryb. Hubi twierdzi, ze jego rybka nie posiada koloru żółtego Huh

piotrK
Cichlid Nut
Nowy
*

« Odpowiedz #127 : Marzec 02, 2010, 13:13:31 »

Tak, stawiałam, rozmawiałam na ten temat z Hubikopterem na chacie i nawet wysyłałam mu fotki. Jedna wątpliwość jaka się pojawiła dotyczy barw omawianych ryb. Hubi twierdzi, ze jego rybka nie posiada koloru żółtego Huh
Yyy to dla mnie jeden z czynników który nie przemawia za P. fenestratus... Więc, Hubi, jak to jest? Huh
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #128 : Marzec 02, 2010, 13:23:10 »

Vieja-Paratheraps  --- wskazówki od Willema Heijnsa

Willem Heijns dał nam takie wskazówki:

Vieja został opisany przez Fernandez-Yepez w 1969 roku.
Natomiast z samego rozumowania wynika - bliskie relacje z Paratheraps breidohri - wynika,
że bifasciatus, fenestratus, guttulatus, hartwegi i zonatus należą
do Paratheraps. Kilka gatunków (heterospilus i ufermanni) nadal muszą być
wyraźnie przypisane do jednego z dwóch rodzajów (może nawet nowy rodzaj).

Jak możemy w akwarium się połapać w tym wszystkim tym wszystkim? - pyta Heijns, i odpowiada: Uważam, że ważne jest stosowanie odpowiedniej nazwy dla naszych pielęgnic, ale jak możemy powiedzieć, który z gatunków należy do Paratheraps
 lub Vieja? Przecież nie możemy patrzeć na ich DNA. Na szczęście jest dość łatwy sposób aby
 to zrobić. Różnicą między tymi dwoma rodzajami jest po prostu ich zabarwienie. Czarny ciągnący sie po środku pas u wszystkich gatunków Paratheraps biegnie od nasady ogona aż do "Gill" (co to gill?) obejmuje (z lekkim zboczu w dół).
Natomiast pasek u gatunków Vieja jest ograniczony do nasady ogona. Oprócz tego
Vieja mają czarne znaki na brzuchu.

Popełniłem też mały błąd wcześniej - wypowiedzi przypisane panu John Heatonowi są tak naprawdę cytatami ze słów Artigasa Azasa  (Heaton cytował tylko Azasa, o czym nie wiedziałem - więc mamy w temacie zawarte też wyjaśnienia samego Azasa )
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #129 : Marzec 02, 2010, 13:40:04 »

I jeszcze informacje o Heijnsie - widać niezły z niego hodowca, ma wiele akwariów z różnymi pielęgnicami, uczestniczy w wyprawach itd....

Taką liste ryb znalazłem, hodowanych przez niego na rok 2008 (zna pochodzenie każdej z trzymanych przez siebie ryb, podaje ich nazwy zawsze z miejsce występowania):

Amphilophus amarillo (Laguna Xiloa, Nicaragua)
Amphilophus longimanus (Laguna Xiloa, Nicaragua)
Amphilophus longimanus (Laguna Monte Gal?n, Nicaragua)
Amphilophus rostratus (Laguna Xiloa, Nicaragua)
Amphilophus chancho (Laguna Apoyo, Nicaragua)
Amphilophus zaliosus (Laguna Apoyo, Nicaragua)
Archocentrus centrarchus (Laguna Xiloa, Nicaragua)
Hypsophrys nicaraguensis (Laguna Xiloa, Nicaragua)
Neetroplus nematopus (Laguna Xiloa, Nicaragua)
Parachromis dovii (Laguna Xiloa, Nicaragua)
Parachromis managuensis (Laguna Xiloa, Nicaragua)
Tomocichla tuba (Rio Siquia, Nicaragua)
Theraps wesseli (Rio Canjegral, Honduras)

Jedno z jego akwariów

Jedna z jego ryb: Amphilophus amarillo

Amphilophus species "chancho"

Parachromis dovii

i wiele, wiele innych ciekawych

Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #130 : Marzec 02, 2010, 13:54:09 »

P. melanurus - kontrowersje

Wcześniej padło krótkie stwierdzenie czy melanurus lub jej populacje mogą być uznane za synonim synspilum??? Sam się zdziwiłem...

Objaśnienia Heatona i Heijnsa: 

Heijns

Jeśli chodzi o stan Vieja synspila i Vieja melanura jako
 osobne gatunki: Hubbs (1935) stwierdził, że główna różnica między
 tymi dwoma gatunkami jest plamach u nasady ogona. Widziałem wiele
synspila i melanura w dzikich habitatach i jestem przekonany, że wewnątrzgatunkowo
zmienność w populacjach  synspila dotyczące plam/ubarwienia ogonowego  jest o wiele większa niż
różnica między tymi dwoma gatunkami. Hubbs najwyraźniej tego nie wie. Więc mam poważne
wątpliwości co do ważności nazwy synspila.
Jeżeli ryby te okażą się jednym gatunkiem, nazwa melanura byłaby poprawna, zgodnie z zasadą pierwszeństwa ICZN.

Więc może wcale nie ma gatunku synspila  Grin  Ale nam sie tutaj jaja robią  Grin Grin

Heaton dodaje informacje o tym gdzie zbierano gatunki melanurus a gdzie synspilus, i dodaje że podczas wyprawy w następnym miesącu dokonają bardziej wszechstronnych poszukiwań?  (dobrze zrozumiałem? - We will be returning to this habitat next month to make a more comprehensive search of the area. )

piotrK
Cichlid Nut
Nowy
*

« Odpowiedz #131 : Marzec 02, 2010, 14:31:07 »

Heaton dodaje informacje o tym gdzie zbierano gatunki melanurus a gdzie synspilus, i dodaje że podczas wyprawy w następnym miesącu dokonają bardziej wszechstronnych poszukiwań?  (dobrze zrozumiałem? - We will be returning to this habitat next month to make a more comprehensive search of the area. )
Zgadza się. Pozostaje czekać. Pozostawiam takie zamotanie specjalistom, bo skoro oni się w tym gubią, to co my mamy powiedzieć? Grin
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #132 : Marzec 02, 2010, 15:45:47 »

Nie. Rybka nie ma nawet trochę żółtego, ale jest bardzo podobna do fenestraty, ale nie ma właśnie tego żółtego i czerwień zachodzi tylko na "szyję". No i jest jeszcze pytanie z mojej strony czy mogę dokopcić do "Vieji" Pielęgnicę Niebieskołuską?? Bo z akwarium wyskoczył Clarias i padł po 1 dniu od wyratowania i jakoś tak pusto tu jest Wink. Co o takim transferze sądzicie Huh Rybka ma około 15 cm i to chyba samica.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2010, 19:34:38 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #133 : Marzec 02, 2010, 17:41:00 »

Vieja - Paratheraps   - uwagi końcowe co do nazewnictwa (podsumowanie)

Podsumowując dyskusję problemu nazewnictwa, stwierdzam i za razem postuluję używanie nazwy Paratheraps jako właściwą i którą powinniśmy używać w odniesieniu do takich gatunków jak: bifasciatus, fenestratus, guttualatus, hartwegi, melanurus, synspilus, zonatus. Natomiast Vieja w odniesieniu do gatunków: argenta, maculicauda, regani. Wszystko to w oparciu o pokrewieństwo genetyczne i układ czarnych plam na bokach ciała (zgodnie z wyjaśnieniami Willema Heijnsa, patrz: tekst wcześniejszy).

Jednocześnie jeśli ktoś zechce używać dawnego nazewnictwa - a w obliczu tego że żadne z nazewnictw nie zostało oficjalnie uznane, każdy ma do tego prawo - to powinien raczej używać nazwy rodzajowej Vieja w pojedyńczym cudzysłowie - tak jak to się robi np w odniesieniu do zmeiojadów: 'Geophagus' steindachneri oznacza że ryba dawniej nazywana Geophagus steindachneri w obliczu najnowszych badań nie powinna już być tak nazywana, jednak nie zatwierdzono jeszcze zmian oficjalnie; i w ten sam sposób: 'Vieja' bifasciata oznaczałoby że istnieją wskazania że ryba ta nie powinna być zaliczana do Vieja, jednak jeszcze tymczasowo tak się ją nazywa (ten pojedyńczy cudzysłów oznacza jakby "dawniej-Vieja"). Musimy się na coś zdecydować i jakoś uporządkować to nazewnictwo, jeśli nie chcemy bałaganu.

Jednocześnie uwzględnianie trzeciej nazwy: Theraps, jak to było u Sieniawskiego, jest już teraz bezzasadne; Dopuszczenie trzeciej nazwy Theraps bifasciatum, pogrązyłoby nas już całkowicie... a bezzasadne jest o tyle, że klasyfikowanie tych ryb do Theraps, było czymś jeszcze przed Paratheraps.

Jednocześnie status takich ryb jak heterospilus i ufermanni jest już zupełnie niepewny, używanie wobec nich nazwy 'Vieja' w tym pojedyńczym nawiasie wydaje się zasadne, mówi się nawet o mozliwości utworzenia dla nich jeszcze innego, osobnego rodzaju.

edit:

Jednocześnie Heijns przedstawił nam bibliografie i źródła odnośnie tego jak to wszystko historycznie wyglądało:

Fernandez-Yepez, A. 1969. Contribución al conociemento de los ciclidos. Evencias
Říčan, O., R.Zardoya & I.Doadrio. 2008. Phylogenetic relationships of Middle American cichlids (Cichlidae, Heroini) based on combined evidence from nuclear genes, mtDNA and morphology. Mol.Phyl.Evol. 49: 941-957
Werner, U. & R.Stawikowski. 1987. Ein neuer Buntbarsch aus Südmexiko: Paratheraps breidohri gen.nov., spec.nov. DATZ 41(1): 20-23
Werner, U. & R.Stawikowski. 1989. Paratheraps breidohri. DATZ 44(1): 10
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2010, 17:47:11 wysłane przez Grundman » Zapisane
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #134 : Marzec 02, 2010, 19:15:44 »

Hubi:

No i jest jeszcze pytanie z mojej strony czy mogę dokopcić do "Vieji" Pielęgnicę Niebieskołuską?? Bo z akwarium wyskoczył Clarias i padł po 1 dniu od wyratowania i jakoś tak pusto tu jest Wink Co o takim transferze sądzicie Huh Rybka ma około 15 cm i to chyba samica.

W takim akwa jak Twoje raczej można dołożyć niebieskołuską. Zwłaszcza jedną (bo myślisz o jednej sztuce? czy chcesz parke?). Ale znacznie lepszym wyjściem byłoby chyba dołożenie drugiej tilapii.... 
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 19
  Drukuj  

Skocz do: