Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19
  Drukuj  
Autor Wątek: Vieja - Paratheraps  (Przeczytany 119379 razy)
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #210 : Marzec 22, 2010, 15:25:24 »

Pielęgnice to wciąż temat tabu, a dlaczego to nie wiem, pewnie wymagania co do wielkości zbiornika.

Tak, chyba to podstawowy ogranicznik - wymóg dużego akwarium.

To pewnie jeden z powodów. Drugi to zapewne taki, że z racji terytorialnych zachowań nie ma możliwości umieszczenia w akwarium dużej ilości ryb i gatunków. A to zapewne zniechęca niektórych akwarystów (szczególnie tych początkujących), którzy chcieliby upchnąć w swoim baniaku jak najwięcej, aby było dużo i kolorowo.

Moim zdaniem pielęgnice w Polsce wcale nie są tematem tabu... i to że akurat w wątku o głaskaniu się po głowie dwóch akwarystów nikt się nie odzywa to mnie nie dziwi, da się je kupić... zdarzają się rarytasy na allegro (wiem bo przeglądam) informacje o nich są łatwo dostępne więc to żadne tabu. Jeśli ten temat będzie dalej tak wyglądał to owszem zostanie to temat tabu ponieważ śledze go od początku i stracił już kompletnie wartośc merytoryczną i z 3 osoby wygląda tak jakbyście pisali ło jakiego mam fajnego paratherapsa w akwa ło rzeczywiście jest fajny i ładny... ło a ja wrzuce filmik jak leży na dnie.
Nie chce nikogo obrażać i ten post też nie poto jest napisany, chciałem poprostu zwrócić uwage na treść tematu. Sam kiedyś się bawiłem w SA i Tanganickie pielęgnice jednak szybko mi przeszło i chętnie bym poczytał coś ciekawego o pielęgnicach byle by beż przepisywania z cichlidae.com...

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #211 : Marzec 22, 2010, 16:07:36 »

To jak wytłumaczysz, że nikt nie pisze też w tematach Paratilapia Polleni, Tilapia Buttikoferi, Hodowla Pielęgnic Amerykańskich, Jezioro Wiktorii, ani o Ziemiojadach Aresika.......... Huh

PS. W żadnym filmiku nie leżał na dnie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2010, 16:17:43 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #212 : Marzec 22, 2010, 16:28:31 »

wiecie co, główny  powód to jednak wielkość akwarium,wystarczy popatrzec na forum jakie ludzie maja zbiorniki . Wiekszość góra 112 litrów. a rodzynki na allegro? z  całym szacunkiem niektórzy nawet nie wiedzą co sprzedają, nazwy pomylone, wielkość to raczej po kilka cm zawyżona Wink
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #213 : Marzec 22, 2010, 20:15:15 »

wiecie co, główny  powód to jednak wielkość akwarium,wystarczy popatrzec na forum jakie ludzie maja zbiorniki . Wiekszość góra 112 litrów. a rodzynki na allegro? z  całym szacunkiem niektórzy nawet nie wiedzą co sprzedają, nazwy pomylone, wielkość to raczej po kilka cm zawyżona Wink

Ja o tym dobrze wiem ale nie jest jednak to tematem tabu, tak jak napisałem nie miałem zamiaru nikogo obrażać tym postem ponieważ wyraźiłem swoją opinie. Mi się wydaje że problem leży w tym że nastały lata roślinnokrewetkowe a nie że jest tematem tabu i wszyscy na hurra mają holendry, pamiętracie pewnie jak w połowie lat 90 był bum na Malawi?? wtedy byście mieli rozmówców od groma teraz jest Amano i te klimaty ale sądze że pielęgnice doczekają się wielkiego powrotu bo są tego warte

waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #214 : Marzec 22, 2010, 21:06:51 »

pozwole sie nie zgodzić, pielęgnice trzymam od jakiegoś 1984 roku. nigdy duże gatunki nie były popularne i nigdy nie będą, oj bardzo bym chciał sie mylić.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #215 : Marzec 22, 2010, 21:08:36 »

zgadzam się w 100% z asagoth'em pielęgnice amerykańskie to nie jest temat tabu, racja w tym, iż jest teraz moda na podwodne zielone ogrody naszpikowane nawozami itd., na pewno też ma tu wpływ częsta "nietowarzyskość" pielęgnic oraz najczęściej spore wymagania co do litrażu ale pomimo to uważam, że mało jest ludzi tu na forum, którzy zajmują się hodowlą tych ryb.

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #216 : Marzec 22, 2010, 21:46:11 »

Najbardziej modne są łagodne gatunki - Pielęgniczki, Paletki, Skalary no i pyszczaki z Malawi jeszcze.
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #217 : Marzec 23, 2010, 12:15:30 »

strasznie uciekliśmy od właściwego tematu. do takich postów powinien być temat - pogaduszki o pielęgnicach:)
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #218 : Marzec 23, 2010, 21:31:30 »

strasznie uciekliśmy od właściwego tematu. do takich postów powinien być temat - pogaduszki o pielęgnicach:)

no nie wiem czy jest sens zakładać kolejny wątek, ostanio został założony temat "hodowla piel. amer." no i poza paroma postami jakoś pustki tam niestety...

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
waldemark35
Nowy
*

« Odpowiedz #219 : Marzec 24, 2010, 07:04:00 »

to był żart z zakładaniem nowego tematu, przynajmniej ja nie mam takiego zamiaru.
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #220 : Marzec 25, 2010, 13:13:59 »

Jeśli ten temat będzie dalej tak wyglądał to owszem zostanie to temat tabu ponieważ śledze go od początku i stracił już kompletnie wartośc merytoryczną i z 3 osoby wygląda tak jakbyście pisali ło jakiego mam fajnego paratherapsa w akwa ło rzeczywiście jest fajny i ładny... ło a ja wrzuce filmik jak leży na dnie.
Nie chce nikogo obrażać i ten post też nie poto jest napisany, chciałem poprostu zwrócić uwage na treść tematu. Sam kiedyś się bawiłem w SA i Tanganickie pielęgnice jednak szybko mi przeszło i chętnie bym poczytał coś ciekawego o pielęgnicach byle by beż przepisywania z cichlidae.com...

To masz możliwość rozwijać temat też w takim kierunku jaki Ci odpowiada - tematy współtworzą użytkownicy. Więc jeśli nikt się do tematu nie włącza, to niech nie ma pretensji do tych którzy sobie dyskutują, tak jak mają na to ochotę. Mi taki kierunek odpowiada.
A gdy było zagadnienie typowo merytoryczne - w sprawie problemu nazewnictwa - to osób zabierających głos było jeszcze mniej.

Czy pielęgnice tematem tabu? Nie chodzi tyle o tabu, co o to że że dominującym zagadnieniem to nie są, no np tu na forum - ale to ani dobrze ani źle. Więcej osób tu pyta raczej o zupełnie początkowe sprawy, jak obsada gupików do pierwszego akwarium... a chęć na pielęgnice przychodzi raczej później. Niektóre sfery cieszą się popularnością (bo powinniśmy mówić chyb o popularności, nie tabu) - tak jak było wspomniane Malawi, Tanganika...  Inne mniejszą popularnością - no bo ilu znajdziesz hodowców np. Paratherapsów? Ale to też ani źle ani dobrze  Smiley
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #221 : Marzec 30, 2010, 08:42:14 »

Temat o pielęgnicy niebieskołuskiej:

http://www.akwarium.net.pl/forum/ryby-akwariowe/pielegnica-blue-dempsey/msg278643/#msg278643
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #222 : Kwiecień 11, 2010, 19:43:48 »

Nowe akwarium zalane. Wkrótce wystawię je na forum. Jak myślicie zrobić herbatę, czy nie??
Grundman
Bywalec

« Odpowiedz #223 : Kwiecień 12, 2010, 17:22:46 »

O, Hubi postawiłeś nowy baniak?
Co do "herbaty" zależy co będziesz trzymać...  Jeśli te rybki co miałeś, wraz z Paratherapsem, to nie trzeba Wink
Hubikopter
Super aktywny

« Odpowiedz #224 : Kwiecień 12, 2010, 18:08:42 »

Skoro nie trzeba to nie będę się bawił z wodą. Baniak postawiony. Jeszcze tylko wykończyć i wstawię go na forum Wink.

Asagoth zarzucał mi małą dynamiczność rybki - to tutaj jest w porze karmienia:
W starym akwarium:

A tu już w nowym:

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2010, 19:41:08 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 19
  Drukuj  

Skocz do: